Rozen snoeien.

Rozen snoeien; daar is al veel over geschreven. Over wanneer of hoe diep er moet worden gesnoeid. Over het ‘naar buiten gerichte oog’. Maar nooit heb ik iets gelezen of je rozen die in de winter nog bloeien moet snoeien, of dat je die beter met rust kan laten.

 

Het is een bizar probleem waarmee ik word geconfronteerd. Mijn roos ‘Marie Pavic’ staat namelijk midden februari weer in volle bloei. Een enkel graadje vorst deert haar niet. Ze bloeit gewoon door. En nu sta ik daar met mijn snoeischaar. Wat zal ik doen?

Eerst maar doen wat ik wel weet. De roos 'Jasmina' die ernaast over de rozenboog groeit, heeft gelukkig helemaal geen ambitie om in de winter te bloeien. 

Zo snoei je een klimroos:

Verwijder eerst het dode hout. Dit dode hout herken je aan de bruine kleur. Ook de kern is bruin als je het doorknipt. 

Takken die tegen elkaar schuren; daar moet je er een van wegknippen. Ook takken die elkaar kruisen. Ook deze takken geven beschadigingen aan de struik. Knip een van de twee weg.

Leidt de takken horizontaal over de boog of het draadwerk wat je bijvoorbeeld tegen de muur hebt. Knip van de horizontale hoofdtak de verticale zij takken af, tot 15 cm van de hoofdtak. Zo blijven de hoofdtakken over met zijtakken van 15 cm. Het ziet er een beetje kaal uit, maar dat groeit allemaal weer aan. En heb je het verkeerd gedaan? De natuur is vergevingsgezind. Volgend jaar krijg je een nieuwe kans.

Maar nu ‘Marie Pavic’, de roos die in volle bloei staat...... Ik grijp de schaar, snoei het dode hout eruit, knip de kruisende takken eruit en knip de andere takken terug. Het is belangrijk dat het binnenste van de roos lucht en licht krijgt. Ik snoei daarom op een 'naar buiten gericht oog'. Zie foto. Op de stengels zie je verdikkingen. Daar zitten puntjes op. Dat zijn de ogen. Soms wijst deze naar links en soms naar rechts of naar voren of naar achteren. Kijk maar eens goed. Wanneer je boven een oog knipt dan dwing je de roos dat oog te ontwikkelen. Zo heb je grip op de vorm. Je mag het ook allemaal vergeten. De natuur is vergevingsgezind nietwaar?

En voor diegene die het zonde vinden van de bloemen van de roos Marie Pavic, ze staan te bloeien in het keukenraam. Ik kan je vertellen, het ruikt hier al naar de zomer!


Fijne week

Hetty

Juni. De roos 'Jamina' over de rozenboog. Links en rechts, roos 'Marie Pavic'.

Februari. De roos is enorm uitgegroeid.
Na de snoeibeurt.
Marie pavic vol bloemen!
Het is een rommeltje in deze roos. Zie je de rode puntjes op de stengel? Dat zijn de ogen.
Net onder de snoeischaar zie je de verdikking in de tak. Daar zie je het oog. Foto niet helemaal scherp, het valt ook niet mee om tegelijkertijd te fotograferen en snoeien!
Nu kan Marie weer gaan groeien.
'Marie Pavic' in de spotlight.

De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen:
Ik ben volop aan het snoeien, maar wees gewaarschuwd: De 5 dingen die je niet in februari moet doen.
Wanneer de Clematis snoeien? Ben je het kwijt, lees mijn post terug: Clematis snoeien 
Ik ben nog niet begonnen met het zaaien van Lathyrus. Dat staat voor komende de week op de to-do list. Lees:Lathyrus zaaien het tuinseizoen is gestart.
Dahlia's kopen? De winkel hangt er vol mee. Ik denk dat ik oversla. De slakken van verleden jaar hebben me huiverig gemaakt!

Mijn comments op jullie posts:
Zem: Als je in het hoge noorden woont moet je heel veel geduld hebben voor de sneeuwklokjes bloeien. Ik zag de sneeuw bij jullie op het journaal. Ook wit en ook mooi. Afwachten, ze komen eraan. En veel delen!
Willy: Bedankt voor je super leuke kaart. Die krijgt een plekje in mijn schuur, bij alle andere onvergetelijke kaarten. Je vertelt me over de mollentelling die dit weekend wordt gehouden. Geen mollen in de tuin kan ik je melden. Gelukkig!






Reacties