Wat doe je met uitgebloeide tulpen.

Hetty, wat doe je met jouw uitgebloeide tulpen? Ik kreeg deze vraag verleden week van tuinvrouw Margriet (volkstuin van bemar) Het is waarschijnlijk de meest gestelde vraag in het voorjaar. Daarom deze post met mijn bevindingen.

 

Al eeuwen zijn Nederlandse kwekers succesvol in het vermeerderen en verhandelen van bloembollen. Tulpen komen echter oorspronkelijk niet uit Nederland maar uit veel warmere streken zoals Turkije. Maar omdat de tulpen hier op grote schaal vermeerderd worden vindt waarschijnlijk iedereen dat je de tulpen moet kunnen overhouden voor het volgende jaar. Waarom? Zit dit soms in ons DNA?

 

Laat ik eerst uitleggen wat de kweker allemaal doet. 

De tulpen worden in het najaar geplant. Tot zover geen verschil met wat wij doen in de tuin. Maar als de tulpen in het voorjaar prachtig bloeien haalt de kweker de bloemen eraf. (tulpen koppen heet dit) De tulp stuurt als reactie alle energie naar de bol om volgend jaar nog succesvoller te bloeien. Zodra de tulpen helemaal zijn afgestorven worden ze gerooid en gedroogd. Daarna worden de wortels en stengels eraf gehaald. (Bollen pellen) Nu is de bol klaar om te verhandelen.

 

Dus als je wil proberen tulpen over te houden, kop de tulpen zo vlug mogelijk na de bloei en ruim alle bloemblaadjes op om schimmelziektes te voorkomen. Laat ze totaal afsterven, graaf ze op en droog de bollen. Pel ze en plant de tulpen in het najaar opnieuw. 

 

Ik doe dat niet. Het is onmogelijk om alle tulpen uit mijn overvolle border te graven. En drogen? Hoe droog je duizenden bloembollen? Waar laat je ze? Er is geen beginnen aan. Daarom laat ik alle bloembollen in de grond zitten. Wel wordt net voor het einde van de bloei iedere tulp gekopt. De afstervende bloemstengels verdwijnen in de beplanting. In het najaar plant ik ongeveer een derde van de aantallen opnieuw bij. Zo blijft de bloei erin.


Mijn tips zijn simpel: kop altijd alle tulpen -ook narcissen-, laat ze in de grond zitten en plant in het najaar bij.

 

Toch nog een kanttekening. Het is mij opgevallen dat er tulpen zijn die jaar na jaar terugkomen. Dit zijn tulpen die zomers een gort droge plek hebben. Zo staat er onder de hazelnoot al 15 jaar een groepje parkiettulpen ‘Rococo’. Ik doe er niets aan behalve koppen. En in de achtertuin staat al decennialang één rode tulp die we eens in de supermarkt hebben gekocht. Dit jaar zag ik zelfs twee bloemen!

 

Wij tuinmannen/vrouwen willen tulpen zo graag overhouden, maar misschien moeten we deze drang los laten. En als je de tulpen toch wil overhouden en ze niet wil opgraven, plant je tulpen dan op een plek waar het zomers droog en moordend heet is! 


Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

De volgers van afgelopen week, welkom. Leuk dat je mee leest.

De witte tulpen beginnen te verwelken. Tijd om te koppen. Voor het koppen.....
.........en na. Een heel ander effect!
Gekopte tulpen.
Zo’n tulp is aan de beurt om te koppen.
Appelbloesem met daaronder tulpen.
Tulp Negrita.
Tulpen in containers hebben helaas heel weinig kans om volgend jaar te bloeien. 
Tulp Foxy foxtrot
Zomaar een gezellig hoekje
De tulp Rococo. Staat heel droog en heet in de zomer. Komt elk jaar terug.
De tulp uit de supermarkt. Komt dit jaar zelfs met twee bloemen!

Mijn comments op jullie posts:

Margriet: Ik hoop dat je wat aan mijn post hebt. In mijn visie, bijplanten is het beste.
Marijke: De regen was meer dan welkom. De rozen schieten nu zeker wel bij jou uit de grond? Ik zie al knoppen.
Boukje: Fijn dat je er weer bij bent!
Carina: De tulpen plant ik gewoon tussen de vaste planten. De vaste planten worden langer dan de tulpen stengels. Op die manier zie je niets van het afstervende loof. Werkt echt.
 


 

Reacties

 1. Bedankt voor je blog Hetty! Ik laat ze ook maar zitten dan, toch... Alleen die in de potten zitten rooi ik dan misschien. Ik heb al sinaasappelnetjes bewaard om ze in te gaan drogen, haha! Je hebt wel een pracht tuin met al die bollen. Je eigen kleine Keukenhof!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's Hetty!!! Fijne, bloemrijke meimaand gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Your garden is typical Dutch one Hetty. So many wonderful tulips!
  Especially the baskets full of flowers. It's a beauty.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hello Hetty !
  Your garden looks like a tulip paradise! I love tulips, so thank you for interesting information and advice!
  Happy weekend !

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten