Heb je wel eens een olijf van een boom geplukt en opgegeten?
Dat is vies!! Ik heb bewondering voor degene die heeft bedacht hoe je van bittere olijven iets lekkers kan maken. En het leuke is, nu kan ik het zelf. Het begon allemaal eind september toen ik met mijn jongste dochter door de tuin wandelde……..
“Zo, die
olijfboom van jou is groot geworden,” zegt ze. “En er hangen ook zoveel olijven
in!” Terwijl ik inadem om te zeggen dat het heel veel werk is voordat er
lekkere olijven op je bord liggen, heeft zij haar telefoon al gepakt en met één
hand opgezocht hoe het moet. “Mam, het is nu de tijd om te oogsten. Zullen we
dat doen?”
We pakken een emmer en graaien de olijven uit de boom.
Daarna halen we de blaadjes eruit en verdelen de oogst. Mijn dochter wil
natuurlijk zelf ook aan de slag.
Hoe verder? Mijn dochter leest op haar telefoon: "Plet
de olijven". Ik doe de olijven in een theedoek en geef er een paar klappen met de hamer op. Dat moet genoeg zijn. Vervolgens
worden de olijven onder water gezet. En nu komt het: de olijven moeten ELKE DAG
met schoon water worden gespoeld. Net zo lang tot de bittere smaak eraf is.
De volgende dag. De olijven zien er slecht uit. Ze zijn
bruin gevlekt. Mijn dochter stuurt me
een instructie film waaruit blijkt dat elke olijf stuk voor stuk had moeten worden
geplet. Als experiment doet zij dat. Ik zie het somber in voor mijn verkleurde
olijven. Maar ik spoel en spoel en
spoel…….
Na 14 dagen is de bittere smaak bij mijn dochters olijven verdwenen. Bij mij niet. Dus ik spoel en spoel en spoel….
Na 14 dagen is de bittere smaak bij mijn dochters olijven verdwenen. Bij mij niet. Dus ik spoel en spoel en spoel….
Om een lang verhaal kort te maken, na anderhalve maand is de
bittere smaak verdwenen.
Tijd voor de volgende handeling. Pekelen. Maak een
zoutoplossing van 100g zeezout en 1 liter water. Ik zoek een leuke glazen pot. Op
de bodem leg ik wat rozemarijn, tijm, oregano en een teentje knoflook. Alles
uit eigen tuin!!! Dan doe ik de olijven in de pot en schenk het pekelwater op de olijven. Als laatste een laag olijfolie. Nu moeten de olijven nog een maand staan.
Een maand…… als alles meezit hebben we bij de kerstborrel olijven uit eigen
tuin!
Fijne week
Hetty
De nieuwe volgers die zich hebben aangemeld, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier.
Olijven aan boom
Olijven oogst
Olijven spoelen
Olijven tijdens het proces
kruiden voor Olijven
Olijven klaar om te pekelen
Olijven in de pot
Olijven in pekelwater met olijfolie
Tip van Hetty: Ik had iets teveel rozemarijn bij de olijven gedaan en vond ze helemaal niet lekker. Dus voorzichtig met de kruiden.
Have you
ever tasted an olive freshly picked from the tree? It tastes awful!
I greatly admire
the person who has figured out how to turn those bitter olives into something
tasteful. And the funny thing is, now I know how myself. It all started with a
stroll around the garden with my youngest daughter at the end of September.
"Wow,
that olive tree of yours has grown," says my daughter." And there are
so many olives on it!" Before I am able to take a breath to say that it
takes a lot of work before there are nice olives on a plate, she already has
grabbed her phone and looked on the Internet. "Mom, now is the time to
harvest olives. Shall we do it?"
So we look
for a bucket and pick the olives from the tree. Next we take of the leaves and
divide the harvest. As you will understand my daughter wants to make olives too.
Next step?
My daughter reads from her phone: "Crush the olives". I put the
olives in a tea towel and give them a few hits with the hammer. That should be
enough. Next I submerge the olives in water. And now the tough bit: the olives
have to be rinsed EVERY DAY with clean water. Every day until the bitter taste has
gone.
The
following day. The olives look pretty bad. They are brown-spotted. My daughter
sends me an instruction film, which shows me that every olive should be crushed
one by one. As an experiment she will do so with her olives. I have not much
confidence in my discoloured olives. But I rinse and rinse and rinse .......
After 14
days, the bitter taste of my daughter's olives has disappeared. Not with my
olives though. So I rinse and rinse and rinse ....
To make a
long story short, after a month and a half the bitter taste has disappeared.
Next step
is pickling the olives. Make a brine using 100 g of sea salt and 1 litre of
water. I find a nice glass jar to put my olives in. On the bottom of the jar I
put rosemary, thyme, oregano and a clove of garlic. All these herbs come from my
own garden!!! Finally I put the olives in the jar and pour the pickle on the
olives. On top of that, I pour a layer of olive oil. Now the olives have to
stand for another month.
Another
month ...... when everything goes well, we will be eating olives from our garden
at Christmas!
Zo zie je nog even en we hebben mandarijnen uit eigen tuin.
BeantwoordenVerwijderenWat een werk, het ziet er goed uit.
Ik ben benieuwd hoe ze smaken.
Smakelijk eten.
Gr Jan(Wilde een Tuin)
A lot of work with green olives, Hetty!
BeantwoordenVerwijderenGood luck with them after a month, hopefully you have nice tasty olives from your own garden!
Heel bijzonder en spannend.
BeantwoordenVerwijderenMaar het verwerken is bepaald geen kleinigheid, Hetty.
Ik hoop dat je moeite beloond wordt met heerlijke olijven.
Hartelijke groeten van Zem.
Das wird ein Weihnachtsfest, liebe Hetty, mit Kräuteroliven aus dem eigenen Garten! Es hat viel Geduld und Wasser gekostet, aber es hat sich gelohnt! Mir läuft schon jetzt das Wasser im Mund zusammen.
BeantwoordenVerwijderenLiebe Grüße sendet Edith
aww...green olive.
BeantwoordenVerwijderengreeting- evi erlinda
How wonderful. It is a lot of work. I hope they are delicious.
BeantwoordenVerwijderen