Zelf doen. Olijven uit eigen tuin.

Heb je wel eens een olijf van een boom geplukt en opgegeten? Dat is vies!! Ik heb bewondering voor degene die heeft bedacht hoe je van bittere olijven iets lekkers kan maken. En het leuke is, nu kan ik het zelf. Het begon allemaal eind september toen ik met mijn jongste dochter door de tuin wandelde……..

“Zo, die olijfboom van jou is groot geworden,” zegt ze. “En er hangen ook zoveel olijven in!” Terwijl ik inadem om te zeggen dat het heel veel werk is voordat er lekkere olijven op je bord liggen, heeft zij haar telefoon al gepakt en met één hand opgezocht hoe het moet. “Mam, het is nu de tijd om te oogsten. Zullen we dat doen?”

We pakken een emmer en graaien de olijven uit de boom. Daarna halen we de blaadjes eruit en verdelen de oogst. Mijn dochter wil natuurlijk zelf ook aan de slag.

Hoe verder? Mijn dochter leest op haar telefoon: "Plet de olijven". Ik doe de olijven in een theedoek en geef er een paar klappen met de hamer op. Dat moet genoeg zijn. Vervolgens worden de olijven onder water gezet. En nu komt het: de olijven moeten ELKE DAG met schoon water worden gespoeld. Net zo lang tot de bittere smaak eraf is.

De volgende dag. De olijven zien er slecht uit. Ze zijn bruin gevlekt. Mijn dochter  stuurt me een instructie film waaruit blijkt dat elke olijf stuk voor stuk had moeten worden geplet. Als experiment doet zij dat. Ik zie het somber in voor mijn verkleurde olijven.  Maar ik spoel en spoel en spoel……. 

Na 14 dagen is de bittere smaak bij mijn dochters olijven verdwenen. Bij mij niet. Dus ik spoel en spoel en spoel….

Om een lang verhaal kort te maken, na anderhalve maand is de bittere smaak verdwenen.

Tijd voor de volgende handeling. Pekelen. Maak een zoutoplossing van 100g zeezout en 1 liter water. Ik zoek een leuke glazen pot. Op de bodem leg ik wat rozemarijn, tijm, oregano en een teentje knoflook. Alles uit eigen tuin!!! Dan doe ik de olijven in de pot en schenk het pekelwater op de olijven. Als laatste een laag olijfolie. Nu moeten de olijven nog een maand staan.

Een maand…… als alles meezit hebben we bij de kerstborrel olijven uit eigen tuin!
Fijne week
Hetty
De nieuwe volgers die zich hebben aangemeld, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier.
olijven aan boom
Olijven aan boom
olijven oogst
Olijven oogst 
olijven spoelen
Olijven spoelen 
olijven spoelen
Olijven tijdens het proces 
tuin kruiden voor olijven
kruiden voor Olijven  
olijven inmaken
Olijven klaar om te pekelen 
olijven pekelen
Olijven  in de pot 
olijven van eigen boom
Olijven in pekelwater met olijfolie
Tip van Hetty: Ik had iets teveel rozemarijn bij de olijven gedaan en vond ze helemaal niet lekker. Dus voorzichtig met de kruiden.

Have you ever tasted an olive freshly picked from the tree? It tastes awful!

I greatly admire the person who has figured out how to turn those bitter olives into something tasteful. And the funny thing is, now I know how myself. It all started with a stroll around the garden with my youngest daughter at the end of September.

"Wow, that olive tree of yours has grown," says my daughter." And there are so many olives on it!" Before I am able to take a breath to say that it takes a lot of work before there are nice olives on a plate, she already has grabbed her phone and looked on the Internet. "Mom, now is the time to harvest olives. Shall we do it?"

So we look for a bucket and pick the olives from the tree. Next we take of the leaves and divide the harvest. As you will understand my daughter wants to make olives too.

Next step? My daughter reads from her phone: "Crush the olives". I put the olives in a tea towel and give them a few hits with the hammer. That should be enough. Next I submerge the olives in water. And now the tough bit: the olives have to be rinsed EVERY DAY with clean water. Every day until the bitter taste has gone.

The following day. The olives look pretty bad. They are brown-spotted. My daughter sends me an instruction film, which shows me that every olive should be crushed one by one. As an experiment she will do so with her olives. I have not much confidence in my discoloured olives. But I rinse and rinse and rinse .......

After 14 days, the bitter taste of my daughter's olives has disappeared. Not with my olives though. So I rinse and rinse and rinse ....

To make a long story short, after a month and a half the bitter taste has disappeared.

Next step is pickling the olives. Make a brine using 100 g of sea salt and 1 litre of water. I find a nice glass jar to put my olives in. On the bottom of the jar I put rosemary, thyme, oregano and a clove of garlic. All these herbs come from my own garden!!! Finally I put the olives in the jar and pour the pickle on the olives. On top of that, I pour a layer of olive oil. Now the olives have to stand for another month.

Another month ...... when everything goes well, we will be eating olives from our garden at Christmas!

Reacties

  1. Zo zie je nog even en we hebben mandarijnen uit eigen tuin.
    Wat een werk, het ziet er goed uit.
    Ik ben benieuwd hoe ze smaken.
    Smakelijk eten.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. A lot of work with green olives, Hetty!
    Good luck with them after a month, hopefully you have nice tasty olives from your own garden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel bijzonder en spannend.
    Maar het verwerken is bepaald geen kleinigheid, Hetty.
    Ik hoop dat je moeite beloond wordt met heerlijke olijven.
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Das wird ein Weihnachtsfest, liebe Hetty, mit Kräuteroliven aus dem eigenen Garten! Es hat viel Geduld und Wasser gekostet, aber es hat sich gelohnt! Mir läuft schon jetzt das Wasser im Mund zusammen.
    Liebe Grüße sendet Edith

    BeantwoordenVerwijderen
  5. How wonderful. It is a lot of work. I hope they are delicious.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten