Zo’n 35 jaar geleden kreeg ik mijn eerste -eetbare- laurierboompje (Laurus nobilis). Ik was er blij mee! Het was een duur cadeau, dus in de winter ging de pot naar binnen. De boom kreeg acuut wolluis of dopluis; een van de twee. Nadat de boom een paar jaar stond te tanen stierf hij een stille dood. Een laurierboom was aan mij niet besteed….
Totdat ik jaren later in een Middelburgse achtertuin een laurierstruik in de volle grond zag staan. Ik informeerde ernaar en wat bleek, de struik stond er al jaren. Ik kocht een nieuwe laurierplant en zette die in de tuin. De struik sloeg goed aan en groeide… en groeide….
En nu moet ik ieder jaar de laurier inkorten. Een meter aan de bovenkant en een meter aan de zijkant. Het is een klus waar ik tegenop zie. Waarom weet ik niet. Ieder jaar stel ik het uit tot het laatst. Maar het moet.
Drie meter hoog zit een knoest. Dat is de markering van de top. De knoest wordt steeds dikker. Ik snoei vanaf de knoest de boom in vorm. Dunner moet hij, want alles verstikt onder zijn takken. Dan haal ik Keo (mijn elektrische handzaag) en samen zagen we de dikke hoofdtakken af bij de knoest. Klaar.
Op de grond is een enorme berg met snoeiafval ontstaan. Weet je dat twee gram laurierblad in de winkel 1,49 kost? Ik overweeg nog even om Verstegen Spices and sauces te benaderen en een goede deal te sluiten. “Onbespoten laurierblad, vers van het land”. Afijn, alles gaat naar de stort.
Verwar de eetbare laurier niet met een portugese laurier of laurierkers. De laatste twee zijn niet eetbaar. Eetbare laurier herken je aan de geur. Als je tijdens het snoeien een enorme trek in hachee krijgt, dan weet je dat je met de eetbare soort van doen hebt!
Fijne week
Hetty
Je hebt deze bijzondere laurier weer prachtig in model gesnoeid, Hetty.
BeantwoordenVerwijderenEn ik kan me voorstellen dat je aan Verstegen Spices and sauces dacht.
Je had ook een rondje langs de Zeeuwse restaurants kunnen rijden ;-)
Maar ik zou hetzelfde hebben gedaan als jij.
Hartelijke groet, Zem.
Ik heb ook zo'n joekel. Ik wacht even op droog weer en dan gaat de schaar er hier ook in.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij heeft de onze ook last van laurierbladvlo, maar ik laat het ook maar.
Ik heb laurier in een pot staan in de tuin, en ieder jaar snoei ik hem en heb dan een gans jaar laurier gratis! natuurlijk een grote pot... want ik wou hem niet als boom.
BeantwoordenVerwijderenIk had op de volkstuin ook een laurier in de volle grond. Die groeide in 8 jaar uit van een klein plantje naar een enorme struik, die wij ook ieder najaar in moesten korten. Ik heb nu nog een hele pot vol gedroogde blaadjes voor de hachee en hutspot. Beetje sentiment toevoegen aan het eten☺ Maar waarom die zakjes zo duur moeten zijn, begrijp ik ook niet
BeantwoordenVerwijderen