Tijdens de open tuindagen komt onze dochter altijd helpen. Zo staan we begin juni, voordat de tuin open is, naar de tuin te kijken. Ze verzucht: ‘Mijn tuin met het eenjarige zaaisel bevalt me toch niet. Het is te rommelig. Liever heb ik een border met vaste planten’. ‘Wat zou je dan willen?’ Vraag ik haar. ‘Een border zoals deze’. (Zie bovenstaande foto.)
Het plan is geboren. We meten de border op. De afmetingen van het bewuste stukje zijn ongeveer zoals haar voortuin. We zien het helemaal zitten. Een border kopiëren naar Brabant! De grond, -klei versus zand- is weliswaar heel anders, maar dat zien we als experiment.
In het najaar neem ik stekken van alle planten die nodig zijn. Het miscanthus gras wil ze niet hebben, daarvoor in de plaats nemen we Veronicastrum. En de sering komt er ook niet in.
Begin november is het D-day. Wij vertrekken vroeg, met een auto vol tuingereedschap en planten. Om half negen staan we op de stoep en na een kop koffie gaan we meteen aan de slag. Er is geen tijd te verliezen, want om 12 uur gaat het regenen.
Eerst moet alles uit de border. De planten die we nog kunnen gebruiken leggen we apart. Er staat niet alleen kweekgras in haar tuin; onder de grond liggen rode wortels van een al eerder gevelde boom. Onze dochter noemt dat een ‘drakenstaart’. Ze fantaseert dat ze er een spannend kinderboek over zou kunnen schrijven. Mijn man richt zich op de wortels en overwint de draak!
De buren zijn geïnspireerd geraakt door onze tuinactiviteiten. Een voor een komen ze naar buiten om in de tuin te werken. Misschien zijn ze nieuwsgierig wat we allemaal aan het doen zijn en gluren ze vanachter hun struiken naar ons. Wij gaan ondertussen in volle vaart verder. Tegen twaalf uur is de tuin leeg en de meeste onkruid wortels uit de grond gevist. Met een witte draad delen we de tuin op in vierkante meter vakken. Net voor de eerste regenbui zijn we klaar.
Een paar uur later is het eindelijk weer droog. Ik heb het beplantingsplan mee, dus het uitzetten van de planten is kinderspel. Dan planten we samen alles in de grond. Missie geslaagd. Een nieuwe tuin in één dag.
We zijn reuze benieuwd hoe de tuin het zal doen op het Brabantse zand. En bovenal, of de buren volgend jaar aan het hek staan te kwijlen! Want daar houden we van.
Fijne week
Hetty
Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!
Wat je deze week in de tuin kan doen:
Wil je Dahlia's overwinteren? Lees hier hoe ik dat doe: Dahlia's overwinteren, twee methodes.
Is er al veel blad in je tuin gevallen? Lees hier hoe je er eenvoudig bladaarde van kan maken: Zelf bladaarde maken.
Knip het verschrompelde blad van pioenen af. Zo voorkom je de kans op Botrytis (een schimmelziekte). Lees er meer over: pioenen in de lente, zomer en herfst
Soms zaaien planten zich uit op de verkeerde plek. Ik zag vergeet-me-nietjes tussen de tegels. Ik plant ze in de border uit. Mooi tussen de bloembollen volgend voorjaar.
Mijn comments op jullie posts:
Groengenot: Zo fijn die boeketten uit de border. De vazen worden elke week kleiner, maar het genieten ervan steeds groter!
Margriet: wij moeten een bericht naar de NOS sturen!
Wat leuk om dat samen met je dochter te doen. Die van mij vindt het leuk als ik het doe, maar heeft totaal geen groene vingers......Benieuwd naar foto's, volgend jaar!
BeantwoordenVerwijderen