Dahlia's overwinteren. Twee methoden.

Wat heb ik genoten van de dahlia’s ‘Totally Tangerine’ en ‘Jowey Winnie’ die in potten hebben gebloeid. (bovenstaande foto) Ze zijn beide prachtig, maar ‘Jowey Winnie’ is voor mijn omgeving – aan zee met veel wind- minder geschikt. ‘Jowey Winnie’ is net iets te lang.  ‘Totally Tangerine’ daarentegen is bossiger en kleiner. Deze laatstgenoemde heeft het uitstekend gedaan. Opschrijven! Maar nu staan ze er een beetje treurig bij. De laatste bloem hangt geknakt naar beneden. Tijd om ze te prepareren voor de winter.

 

Ik heb twee verschillende methodes om dahlia’s te overwinteren. Laten we beginnen met de dahlia’s in potten:


Methode 1. 

Haal de knollen uit de pot.

Knip het loof af tot een paar cm boven de knol.

Verwijder het meeste van de potgrond.

Spoel de knol schoon en laat drogen.

LABEL DE KNOLLEN! Echt, na de winter weet je echt niet meer welke knol het is.

Bewaar de knollen in potgrond of krantenpapier in een ruimte met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Controleer de knollen regelmatig op verdroging of rot.

 

Het bewaren van Dahlia’s bij de juiste temperatuur is mijn probleem. In huis is het te warm en in de schuur is het -als het vriest- te koud. Dat vraagt om een creatieve oplossing! In een plastic opbergkist heb ik noppenfolie gedaan. Daarover potgrond. De knollen leg ik in de potgrond. Vervolgens afdekken met potgrond en het noppenfolie. Als het erg koud wordt kan ik de kist voor een paar dagen in huis zetten. We gaan zien hoe dit experiment afloopt.

 

Maar er zitten natuurlijk ook Dahlia’s in de grond. Vanwege het gebrek aan een geschikte ruimte om mijn Dahlia’s te overwinteren laat ik ze daarom allemaal in de grond zitten. Ze krijgen echter wel een winterbescherming:


Methode 2. 

Knip het blad tot 5 cm boven de grond af.

Vul een ruime containerpot met compost of potgrond.

Kiep in een vloeiende beweging de pot met inhoud op z’n kop over de afgeknipte dahlia.

Laat de pot met compost de hele winter over de afgeknipte Dahlia staan. De compost in de container zorgt voor bescherming van de knollen.

 

Ik ga er van uit dat ik misschien enkele dahlia’s zal verliezen, maar de winters in Zeeland zijn mild en de resultaten over het algemeen prima.

 

Wat betreft de dahlia's in de border, ik neem de gok! 

Fijne week 

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, veel leesplezier!

Dahlia 'Totally Tangerine' en 'Jowey Winnie' in de potten afgelopen zomer.
De kleur is zo mooi bij de terracotta potten.
Nu is het een treurig geheel.
Methode 1. Opbergkist met noppenfolie.
Dahlia's erin. MET label!
Methode 2. Knip het dahliablad af tot 5 cm boven de grond.
Kiep de pot over de dahlia plant en laat het geheel zo de hele winter zitten. Duim voor een milde winter.
Dahlia 'Totally Tangerine' in de border.
Dahlia 'Creme de Cognac', compact en bossig. Heel geschikt om in een pot te planten.
Zo leuk om boeketten van te plukken.
Dahlia'Purple Flame' heeft een prachtige diepe kleur. Een van de favorieten afgelopen zomer.
Hier staat Dahlia 'Purple Flame' samen in de vaas met 'Jowey Winnie'.

Mijn comments op jullie posts:
Marjolein: Dat weke moederhart van jou is nu extra gevoelig. Een livecam als soort babyfoon voor vogels, is een idee. Maar wellicht ga ik me dan nog meer zorgen maken!
Margriet: Dus jij had ook dode vogels in het nest. Het is de natuur, maar tevens is het een leermoment voor je kleindochters. Goed gedaan.
Marthy: De vogels vliegen hier ook af en aan om de zonnebloempitten te bemachtigen. Fijn dat je er zo van kan genieten nu je niet zo ver kan gaan. Beterschap.
Margo: Wie weet is het toch het weer geweest. Ook hier veel regen in de zomer. Gelukkig hebben we genoeg meesjes die het wel hebben overleeft.
Lisa: It is a fun thing to notice your local birds use the same nesting material as our birds do. I like these similarities.
Zem: Bedankt voor de tip. Ik heb de nestkastjes meteen wat hoger gehangen.  

Reacties

 1. Ik heb drie verschillende knollen opgegraven en staan in de kelder van het bedrijf van mijn zoon te overwinteren. Ze stonden niet op een juiste plek vond ik.Van die labels was handig geweest als je je blog eerder had geschreven, haha, maar helaas.Ze zitten wel in verschillende emmers☺ Nog een witte heb ik in de grond gelaten en toevallig gisteren afgedekt met houtwol

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik laat mijn dahlia's in de grond (moestuin) overwinteren. We knippen ze af, dekken ze daarna af met een flinke laag takken van naaldbomen en daar over heen gaat plastic gaas wat we vastzetten met pennen in de grond. Dat laatste tegen het weg waaien van het takken dek.
  We zitten wel vrij zuidelijk in Frankrijk maar wel in de bergen op 650 m hoogte. Al enige jaren zo gedaan en het is altijd goed gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben niet zo'n fan van dahlia's, maar ik vind de kleinbloemige Dahlia 'Totally Tangerine' wel heel mooi. En je foto van de potten in volle glorie is prachtig.
  Van harte hoop ik dat je ze goed kunt overhouden!
  Hartelijke groeten, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten