Pioenen in de lente, zomer en herfst.

Pioenen, wat een fantastische planten zijn het toch. In de lente komt het rood uitlopende blad als een van de eerste planten boven de grond. In juni volgt de overweldigende bloei, in de zomer is het groene blad een rustpunt in de border en in het najaar…. tja en in het najaar? In het najaar blijft alleen het verschrompelde blad over. 

 

Dit verschrompelde blad is vatbaar voor Botrytis. Grauwe schimmel is een vervelende ziekte waar weinig aan te doen is. Daarom is het beter de afgestorven bladeren 5 cm boven de grond af te knippen. Vanwege de genoemde schimmelziekte is het raadzaam om het blad niet op de composthoop te gooien.

 

Echter, niet alle pioenen zijn afgestorven. Er staan nog enkele prachtige planten in bruingele herfstkleuren. Die kan ik gebruiken! Samen met de bos chrysanten die ik vandaag heb aangeschaft schik ik ze in de vaas. Het is weer eens wat anders dan de geijkte herfstbladeren die in de winkel worden aangeboden. Zie bovenstaande foto.

 

Tot slot. De herfst is ook de uitgelezen tijd om pioenen te scheuren en/of te verplanten. In mijn geval doe ik beide. Eén pioen staat te dicht op een roos. Deze pioen moet eruit en gaat in een pot naar de tuin van mijn dochter. Een andere pioen moet verwisseld worden met de Eupatorium. Ik spit beide planten uit en verwissel ze van plaats. De pioen plant ik niet te diep; de rode groeipunten blijven net zichtbaar boven de grond. 


Als ik met dit karweitje klaar ben, betwijfel ik of iemand het verschil zal zien dat de pioen 40 cm naar rechts is opgeschoven. 

 

Niet erg; tuinieren doe je voor jezelf nietwaar?


Fijne week! 

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers wat leuk dat jullie erbij zijn.Veel leesplezier.

Voorjaar. Pioen blad als eerste boven de grond in prachtig rood.
Zomer. Even zwijmelen, Pioen Jan van Leeuwen
Pioen Laura Desert.
Herfst, bij sommige pioenen verkleuren de bladeren.
Hier is een rood blaadje voor het pioen blad gewaaid.
Als de pioenen er zo uit zien, is het beter het blad af te knippen.
Deze pioen staat klaar om te verhuizen naar de tuin van mijn dochter. Zie je de groeipuntjes boven de grond? Zo (on)diep plant ik ze altijd.

Mijn comments op jullie posts:
Onbekend: In de tuin is het al net als in de mode, je kijkt altijd een seizoen vooruit!
Lisa: I am glad I could inspire you to plant some bulbs in pots. It is a fantastic plan and easy to realise!
Margriet: Ja, de winter overslaan. Ik ben voor!
Ellen: Je moet nog even aan de bak met al die dozen vol met bestelde bollen. Bij mij zitten ze erin en ik heb op gebak getrakteerd. (Aanbevolen!) Bloembollen in potten plant ik in lagen. Als je een diepe pot hebt dan kunnen er wel drie lagen tulpen in. Is de pot ondiep, dan twee lagen. Je moet het een beetje bekijken, maar dat is het principe.
Zem: De bloembollen in de borders laat ik zoveel mogelijk zitten. De vaste planten groeien over de lelijke afstervende stengels van de tulpen heen zodat je die niet meer ziet. in de herfst plant ik nieuwe bloembollen bij, om zeker te zijn van voldoende bloei. De bloembollen uit de potten gooi ik meestal weg. Ze doen het de volgende jaren niet goed en er is niets zo teleurstellends als een pot met één of twee tulpen....

 

Reacties

  1. Ik ben ook gek op pioenen. Wij hebben pas zelfs een boom weggehaald zodat ze meer in de zon komen te staan, dus jij met je 40 cm....☺☺haha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In mijn border staat een pioen die ik daar weg wil hebben alleen zal dat in het vroege voorjaar moeten gebeuren want nu ben ik in Nederland. Ik weet er al een nieuwe plek voor. Diep spitten zeker?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. You do have some gorgeous peonies. I have but one type. They are just beginning to bulk up.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten