Ik moet een plant ontslaan.

Aster laevis Calliope bloemen

Het is zover; ik moet een plant ontslaan. Het gaat me aan het hart, maar het moet. De plant heb ik al 15 jaar in dienst. Hij is altijd keurig op tijd; nooit ziek. Maar toch meen ik dat er genoeg reden is voor ontslag....

 

De plant kocht ik jaren geleden in de tuin Kiftsgate. (Engeland) Deze tuin is beroemd vanwege de roos ‘Kiftsgate’. Kennen jullie deze roos? Het is een monster van 30 meter lang en 3 meter hoog… je zou er bang van worden. Als je een roos zoekt om het kasteel van Doornroosje mee te laten overgroeien, dan is dit hem. Maar ik dwaal af….

 

Ik kocht een plant in Kiftsgate. En die plant moet ik nu ontslaan.

 

In mijn oude boekje vind ik de naam: Aster laevis Calliope. Met mijn voorliefde voor herfstasters leek het de perfecte match. De paarse bloemen steken mooi af tegen de donkere stengels. De keus is snel gemaakt. In de tas! Tegenwoordig zou ik een aankoop als deze even checken op mijn smartphone. Maar die had ik toen nog niet, anders had ik deze plant nooit gekocht. En dan had ik hem nu ook niet hoeven te ontslaan.

 

Weet je, deze herfstaster is perfect, alleen wordt hij lang, heel lang. En hij is niet alleen lang, hij valt ook om. In een ultieme poging om de plant kort te houden heb ik dit jaar de plant in mei tot een halve meter teruggesnoeid. Maar het heeft niets geholpen. De plant is toch tot een hoogte van 1.80 gegroeid en heeft zich daarna met bloemen en al over de Portugese laurier laten vallen.

 

Daarom moet ik hem ontslaan. 

 

Hij is mooi, gezond, met prachtige zwarte stengels en paarse bloemen. Maar het disfunctioneren van deze plant geeft onvoldoende basis voor een vruchtbare samenwerking. Dit heeft geleid tot een verstoorde arbeidssituatie. Met andere woorden: 

 

Ik ben er klaar mee!

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

De nieuwe volgers van mijn blog van harte welkom en veel leesplezier.

rosa Kiftsgate
Links op de achtergrond de roos Kiftsgate....
rosa Kiftsgate
En rechts, de andere kant van de roos. Wat een monster! Je zou er bang van worden. 

zwarte stengels van Aster laevis Calliope

De mooie zwarte stengels van Aster laevis Calliope.

Aster laevis Calliope
bloemen ook mooi.Aster laevis Calliope
Maar altijd omvallen!Aster 'Little Carlow
Ik denk dat ik Aster 'Little Carlow' ervoor in de plaats zet.
Aster 'Little Carlow
Die bloemen staan ook geweldig ....
tuinchrysant Apfelblüten.
.....bij de tuinchrysant Apfelblüten. 

Mijn comments op jullie posts:
Huisje op de hoek: Ik heb je blog gevonden. Ik zie dat je net gestart bent. Veel succes en volhouden!
Marianne: Ook jouw blog gevonden en ook jij veel succes en doorgaan met schrijven!
Zem: Voorjaar.... we moeten eerst nog de winter. Maar genieten is vooruitkijken.
Carina: Niet zo'n schrijfster? Kijk eens wat een lappen tekst je me schrijft! Het zou enig zijn voor een blog al die ontwikkelingen op jullie terrein.
Lisa: Thanks for your never-ending row of comments. You are so kind.
Margriet: Narcissen oubollig? Nee joh, ze zijn juist enig en gemakkelijk te combineren. Probeer maar eens een van de aanbevolen soorten. Ik verzeker je, je bent om!
 

Reacties

 1. Hahaha je mag m wel detacheren, de helianthussen lemon queen staan nu zielig alleen hoog te wezen aangezien de eupatoriums verdwenen zijn . Weet nog wel een detacheringsburo .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha je mag m wel detacheren, de helianthussen lemon queen staan nu zielig alleen hoog te wezen aangezien de eupatoriums verdwenen zijn . Weet nog wel een detacheringsburo .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai Hetty, jammer van de aster leavis Calliope want het is inderdaad een prachtige combi die donkere steel met dat mooie bloemetjes. Vind de aster Little Carlow trouwens ook wel een schatje.
  Wie weet komt de blog er in de toekomst als alles in de tuin een beetje op orde is. Fijne week. Hartelijke groet, Carina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook zo'n twijfelgeval. Onze bolchrysanten bloeien alleen vanaf oktober. Ze staan op het balkon waar we geen zicht op hebben. De hele zomer kijken we tegen een saaie groene struik.

  Weg of niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I would find it difficult to pull out that pretty aster. However if it isn't cooperating with you I guess you should do it. Love the photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook een aster ontslagen, die ook zo hoog werd en over mijn gaura heen viel. Ik heb hem er uit geschept maar de kluit staat er nog omdat ik het zo zonde vind een plant weg te gooien. Ik beraad me nog op een andere plek......De bollenlijst heb ik gemaakt, vandaag ga ik bestellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, soms heb je een op zich best goede plant, maar hij doet iets wat jij niet wilt.
  Soms moet zo'n plant er dan uit.
  Omvallen is toch altijd lastig, vooral als het een hoge plant is en ook "choppen "niet helpt.
  Het leven is soms hard, ook voor een plant ;-)
  Hartelijke groeten van Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten