De koninginnenpage en haar page.

Als ik in Frankrijk een koninginnenpage zie, volgt er een vermakelijk tafereel. Ik ren als een malle achter de vlinder aan om deze te fotograferen. Toch is het me nooit gelukt om er een foto van te maken. De vlinder is te onrustig en veel te snel. 

Daarom ben ik groen van jaloezie wanneer ik half juni -tijdens een bezoek aan kwekerij In Goede Aarde- de rupsen van de koninginnenpage op de bronzen venkel zie. Franny showt me later de zelfgemaakte kast waar ze de rupsen in laat verpoppen. Op de terugweg naar huis peins ik: Koninginnenpage; dat kan alleen in Zeeuws-Vlaanderen. Want de Westerschelde oversteken is een heel eind fladderen voor een vlinder.

Rupsen op kwekerij 'In Goede Aarde'.

De volgende dag loop ik langs het boeket op de waterput. Dat boeket staat er nog van de open tuin dagen. Bah, die stinkende emmer met bloemen, weg ermee. Ik grijp de bos en… ik sta oog in oog met een rups van een koninginnenpage. Er zitten zelfs twee rupsen in het boeket!

15 juni. Rupsen in het boeket.

Wat er door me heen gaat is niet te beschrijven. Koortsachtig bedenk ik hoe ik de rupsen kan beschermen tegen vogels. HOE maak ik een rupsenkast. Dan denk ik aan ons familiemotto: “wat heb ik nog in de schuur en kan het vandaag nog af”. Er ligt nog tule in de schuur. Dat drapeer ik over het boeket. Geen vogel kan erbij!

De rupsen knagen aan het stinkende boeket. Als dienstbare page steek ik regelmatig verse venkel takken in het boeket. Elke dag kijk ik wel twintig keer naar de rupsen. Ze zijn tevreden onder de sluier. Dan komt het moment dat ik naar Engeland vertrek. Mijn man is nu de page van de koninginnenpage; hij zet verse venkel in het boeket en houdt me op de hoogte van het wel en wee van de rupsen.

Wanneer ik terugkom van de reis is er één rups verpopt. De andere is onvindbaar. De pop zet ik in de schuur voor het raam. Het verpoppen heeft twaalf dagen geduurd.

23 juni. De pop heeft de kleur van de prikneus aangenomen.

Afgelopen vrijdag wordt het ‘vel’ van de cocon doorschijnend. Net nu ik naar de stad moet! Ik maak een foto voor ik wegrij, doe snel de boodschap en race meteen weer terug. Na een uur sta ik voor het raam van de schuur. De vlinder is er al uit!

 4 juli. De pop om 8.37u.
De rups is er om 9.37u al uit! Links de lege cocon.

 Ik zet het takje en de vlinder buiten in de zon. Samen met mijn man kijken we naar wat er gaat gebeuren.
9.42 u
9.51u
10.36 u

De slappe vleugels worden groter en dan weer kleiner. Dan spuit de vlinder overtollig vocht uit het lijfje. Magisch moment: de torenklok slaat 11. De vlinder pompt zich nogmaals op … vliegt over de heg…en weg!

En wij, pages van de koninginnenpage, blijven verbouwereerd achter. 

Fijne week
Hetty
4 juli. Klokslag 11.00 u
4 juli om 11.00.33 en weg!!
's middags is de vlinder terug en ligt te zonnen op het pad.
De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin aan doen:

Snoei vroeg bloeiende struiken zoals rododendron, camelia en wisteria. Zuurminnende struiken heb ik niet veel, maar wel een wisteria. Lees hier hoe je die snoeit: wisteria snoeien.

De Dierama bloeit. Lees meer over deze bijzondere plant waar iedereen verliefd op is: Die Dierama.
Knip de uitgebloeide vaste planten terug. Sommige zoals Salvia, Astrantia, Nepeta en Geranium geven nabloei aan het eind van de zomer als je ze nu terug knipt. Geen nabloei? Dan krijg je als beloning van deze knipbeurt een frisse pol groen. Lees het terug: tuinieren in juli met de schaar
Liever nog iets over een tuinreis naar Engeland lezen? Lees hier over de schitterende tuin in de Cotswolds: Hanham Court
Ga je op vakantie, zet potten op een beschaduwde plek. Dan gebruiken ze minder water. En zoek iemand om ze af en toe water te geven. 
Als het regent kan je de rozen en het gras bemesten.


Mijn comments op jullie posts:
Jeanine: Altijd leuk tuinen bezoeken.
Margo: De bloemen zijn een combi van lavendel en vrouwenmantel wat zou daar ik graag een bosje van plukken!  




























 

Reacties