Op tuinreis naar Engeland.

Hanham Court Gardens

Engeland; ergens in de Cotwolds. We zitten in de bus en rijden langzaam. Op de smalle weg is een tegenligger gesignaleerd. Aan weerskanten groeien bomen en struiken. Passeren is een uitdaging. Niet alleen voor onze chauffeur maar ook voor de tegenligger in de personen auto. De takken schuren snerpend tegen de ruiten van de bus. Net alsof je met je nagels over het schoolbord krast. Het gaat door merg en been. In de verte doemt een romeinse stenen brug op. Kunnen we daar wel over met de touringcar? Ik maak me er niet druk over. Ik mijmer over de prachtige tuin die we hebben gezien…..

Het is Hanham Court Gardens, een tuin naar mijn hart. Wanneer de eigenaren de poort van het -ietwat grimmige huis- openen lijkt het alsof het licht aangaat en je in een andere wereld stapt. Het is een sprookje. Aan weerskanten van het enorme grasveld zijn borders. Op enkele punten staan in vorm gesnoeide taxus struiken. Het lijken wel schaakstukken. Ze geven structuur. De perken vol bloemen worden omzoomd door buxus. Later zie ik -verdekt opgestelde-buxusmotvallen hangen. Dat kan in de toekomst een probleem worden. 

Over de paden zijn bogen geplaatst, die helemaal met rozen zijn begroeid. Metershoge riddersporen bloeien in knalblauw. Zijn hier geen slakken? De lijnen kloppen en de beplanting is uitbundig en prachtig op kleur. Overal is harmonie; ritme. Er wordt hard gewerkt in de tuin. We zien verschillende tuinmannen/vrouwen aan het werk. Dat moet ook wel. Deze tuin is enorm arbeidsintensief.

We slenteren verder door de tuin. Steeds zien we iets anders. Er zijn zitjes met uitzicht over het omringende land, een zwembad waar je in zou willen springen, een schitterende waterval en boven op de heuvel een uitkijkpunt. In de moestuin spreek ik de jonge vrouw die verantwoordelijk is voor de groenten. Ze heeft -net als in Nederland- slecht weer gehad en dit is de eerste dag met zon. Ze is er blij mee. Alle plantjes gaan naar buiten.

De eigenaar van dit landgoed is heel benaderbaar. Ik vraag hem of ze daadwerkelijk in dit grote oude huis wonen. Hij wijst me aan welk gedeelte ze gebruiken. De gastenverblijven bevinden zich boven de poort, zo vertelt hij. De gasten hebben het mooiste uitzicht over de tuin. Tot slot vraag ik hem hoe het in de winter is om in zo’n oud huis te wonen. Het antwoord is zoals verwacht. Het is koud. Gelukkig stoken ze grote haardvuren.

Het was een voorrecht om Hanham Court Gardens te mogen zien. Deze particuliere tuin is namelijk alleen tijdens de National Garden Scheme geopend. Bekijk de foto’s en geniet mee van dit unieke bezoek.

Fijne week

Hetty

Hanham Court Gardens
Het ietwat grimmige huis.
Hanham Court Gardens
Maar wanneer de eigenaren de poort openen stap je in het licht. 
Hanham Court Gardens
Je ziet het enorme grasveld met links en rechts de grote gesnoeide taxus.
Hanham Court Gardens
Het lijken wel schaakstukken.
Hanham Court Gardens
Rozenbogen vol rozen.
Hanham Court Gardens
Het zwembad. Zie je hoe mooi de kleur van het water is?
Hanham Court Gardens
Manshoge riddersporen.
Hanham Court Gardens
Zitjes met uitzicht naar alle kanten.
Hanham Court Gardens
Vanuit het grasveld richting het huis. 
Hanham Court Gardens
Overal harmonie; in de lijnen en beplanting.
Hanham Court Gardens
Het huis is ook begroeid.
Hanham Court Gardens
De waterval naast het huis.
Hanham Court Gardens
Vanaf het uitzichtpunt kan je zien hoe groot de tuin is.

De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen.
Als je van plan bent om dit najaar bloembollen te gaan planten, wordt het tijd om erover na te denken wat je gaat bestellen. Je kunt je natuurlijk ook laten verrassen met wat er dit najaar in het tuincentrum te koop is.
Knip de uitgebloeide vaste planten terug. Sommige zoals Salvia, Astrantia, Nepeta en Geranium geven nabloei aan het eind van de zomer als je ze nu terug knipt. Geen nabloei? Dan krijg je als beloning van deze knipbeurt een frisse pol groen. Lees het terug: tuinieren in juli met de schaar

Eindelijk een bui regen gekregen! Ik heb de rozen en het gras bemest.

Mijn comments op jullie posts:
Zem: Als je bedenkt hoeveel werk het is met de eenjarige lathyrus dan kom je zachtjesaan in verleiding om de niet geurende vast lathyrus te kiezen.
Margriet: Soms zit het tegen zoals nu met je verkeerde kleur dahlia. Ach, tuinieren is omgaan met teleurstellingen las ik laatst. Helemaal waar! 

Reacties

  1. WAT EEN AVONTUUR WEER, HETTY!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi, Hetty! Je zult maar zo'n tuin hebben....Heb je niet gevraagd over die slakken? ik ben wel benieuwd, want ook daar zal het nat geweest zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten