Een trainee in de tuin.

roze dubbele Helleborus

Afgelopen donderdag is onze trainee aangekomen. Ze komt twee dagen in de tuin helpen, leren en plezier maken. Na de lunch duiken we meteen de tuin in.

Allereerst zijn de potten met tulpenbollen aan de beurt. We gaan efficiënt te werk. De ene doet de potgrond in de pot terwijl de ander de bollen plant. We planten drie lagen bollen. Het roodborstje zit er de hele tijd bij. Hij kwettert onophoudelijk met ons. Op tafel, in de heg, op de grond. We gaan hard!! In no-time zijn 400 bloembollen geplant.

De zon is gaan schijnen en we hebben na dit succes zin om naar het tuincentrum te gaan. Daar laden we de winkelwagen vol planten en ook kopen we elk een nieuwe Helleborus. (Zie foto boven) Thuisgekomen gaat de zon al onder. Tijd om te stoppen.

De volgende dag planten we de laatste bloembollen. Dan halen we de trap tevoorschijn. De klimroos is aan de beurt. Eerst knippen we al het dode hout eruit. Dan proberen we wat lange takken te buigen. Maar alles is zo groot en stakerig gegroeid; dat buigt niet. De dikke horizontale tak op de rozenboog laten we zitten en alle uitlopers die daaraan zitten knippen we op 15 cm. af. Dat loopt wel weer uit, want deze roos heeft een enorme groeikracht.

Na de lunch is de laurier aan de beurt. De top gaat er als eerste uit. Dan snoeien we hem in ‘kersboom’ model. Er komt enorm veel groen van af. Het blad ruikt zo lekker, maar het is veel te veel voor in de hachee. Het inspireert ons wel om er een krans van te maken.

Wat hebben we nog in de tuin om een krans te maken? Er zijn nog wat lange uitlopers van de druif. Die buigen we rond en voila, de basis voor een krans. Vervolgens knippen we van het snoeiafval stukjes van 15 cm. Die takjes bundelen we in bosjes van drie en binden dat om de basis krans......Twee kransen zijn het resultaat. Misschien versieren we deze kransen nog met rozenbottels, maar niet vandaag! Nog een mok thee, een uurtje relaxen en vroeg eten. Dan vertrekt onze trainee weer naar huis. 

Wat hebben we veel gedaan in korte tijd. Bedankt tuinvrouw B. voor de gezellige dagen!

Fijne week

Hetty
bloembollen in potten planten
We planten drie lagen bloembollen in de potten.
roodborstje
Het roodborstje kwettert tevreden.
Dan gaan we shoppen in het tuincentrum. Prima geslaagd!
De volgende dag.....
klimroos snoeien
Klimroos snoeien. Zie je het dode hout aan de rechterkant? Dat kan er sowieso uit.
klimroos gesnoeid
De lange takken willen niet buigen. We snoeien alles maar kort....
......wat op zich ook wel leuk is! Laurier snoeien
De laurier snoeien voor....Laurier in vorm snoeien
......en na de snoeibeurt.
een krans maken
Snoeihout van de druif. Draai het in elkaar en het is.....
krans van druiventakken
.....de basis voor een krans. ( Handig als iemand anders de foto voor je maakt)
krans van laurier maken
Bind de bosjes met laurier aan de basiskrans.
twee kransen van laurierblad.
Elk een krans gemaakt!
De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen:
Plant bloembollen. Haast is er niet bij, want het kan nog tot december. Maar bedenk, december is een maand met veel feestjes! Lees: Bloembollen planten 10 tips
Snoei lange takken van rozen kort. Lees er hier meer over: Slingerende rozentakken inkorten.
Zaai Lathyrus in de volle grond. Ze kunnen tegen vorst. Lees hier hoe: Lathyrus zaaien in november. 
Heb je olijven in de boom hangen? Lees hier hoe je ze moet behandelen om ze te kunnen eten. olijven uit eigen tuin. Maar ik raad het niet aan!

Mijn comments op jullie posts:
Pauline: Misschien is de manier waarop wij de klimroos hebben gesnoeid iets te rigoureus voor jou. Maar over het algemeen is het: de takken horizontaal buigen en de de zijtakken op 15 cm afsnoeien. Niet bang zijn, het groeit weer aan en anders plant je iets nieuws. Succes!
Miranda: Gefeliciteerd met je mooie lathyrus zaden. Je kunt ze nu al zaaien in de volle grond, maar ook in februari in potjes. Ik zou beide doen. Zie link hierboven.
Carla & Corrie: Jullie zijn met z'n tweeën! Dus Iris uitgraven en delen is twee keer zo snel geklaard. Gewoon beginnen en de komende jaren weer genieten van veel Irisbloemen.
Margriet: Ik haal de bloembollen die in de borders zitten er niet uit. Ik plant er gewoon wat bij. Zo blijft de bloei er in. En ja, ik plant ook wel eens op een bloembol van het vorige jaar. Dan zeg ik uit de grond van mijn hart: sorry.





Reacties

  1. Wat heerlijk, die hulp, lekker veel gedaan! Wij zijn weliswaar met z’n 2-en, maar één van ons is 91 ;-)), maar lichte karweitjes gaan nog best! Hartelijke tuingroet, Carla & Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk zo'n hulp, en lekker weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten