Bloembollen planten 10 tips.

Afgelopen weken ben ik begonnen met het inplanten van bloembollen. Omdat ik er ieder najaar een paar duizend plant, is dit een karwei waar ik tijdig aan begin. Mijn rug moppert van deze ambitie; dus doe ik het in etappes. Bloembollen kleuren je tuin al vroeg in het voorjaar. En wie snakt niet naar kleur begin april? Ik zeker!! Door de jaren heen heb ik heel wat ervaring opgedaan met het planten. Hier mijn tips:

 

Top 1. Als je nog geen bloembollen hebt gekocht dan is het nu de tijd om dit te doen. Ik weet dat je bloembollen kan kopen tot het eind van december, maar dan zijn de mooiste soorten uitverkocht. Dus doe het van de week nog. 

 

Tip 2. Kijk niet alleen naar het plaatje aan de voorkant. Zijn de bloembollen beschimmeld of kapot, neem dan een andere verpakking. 

 

Tip 3. Wacht niet te lang met het inplanten. Heel veel zakjes met bloembollen liggen tot het voorjaar te wachten in de kast van “to do, plannen en beloftes”.

 

Tip 4. Plant met het puntje naar boven. Bij sommige soorten zoals Alliums is het moeilijk te zien. Maar er is altijd wel een bol waar de worteltjes nog aan zitten. Alliums kunnen heel droog staan. Tulpen houden niet van een natte plek in de wintermaanden. Heb je een natte tuin? Plant dan Narcissen; die kunnen meer nattigheid hebben. 

 

Tip 5. Als je een groots effect wil met tulpen in de border, plant er dan 15 per m2. In dat geval is het raadzaam een bollenplanter te gebruiken. (Zie foto onder) 


Tip 6. Plant je in potten, neem dan een grote maat pot van ongeveer 35 cm doorsnede. Daar kunnen wel 20 tulpen in worden geperst. Plant in lagen, dan hebben de bloembollen meer ruimte om te groeien. Gebruik potgrond anders worden de potten zo zwaar en zorg ervoor dat er een gat in de bodem van de pot zit voor de afwatering!


Tip 7. Plant wat viooltjes bovenop je bloembollen in potten, dan heb je alvast iets om naar te kijken. Je kunt ook wat zaailingen van vergeet-me-nietjes  gebruiken. Die bloeien niet in de winter, maar wel tegelijk met de tulpen.

 

Tip 8. Heb je een bijzondere pot? Plant daar iets in dat vroeg bloeit. Bijvoorbeeld krokussen of Iris reticulata. Ik heb mezelf de iris 'Katherine Hodgkin' cadeau gedaan. Zodra ze bloeien zet ik ze op de tuintafel voor het raam.


Tip 9. Voor gevorderden. Gebruik de kleur van het uitlopende blad om je combinatie te versterken. Het uitlopende blad van pioenen is donkerrood. Heel mooi met donkerrode tulpen. Maar ook met oranje, hardroze of zalm als je voor wild gaat!


Tip 10. Maak je niet te druk. Bloembollen doen het altijd. Ook als je ze ondersteboven plant. 

Bloembollen planten is niet alleen leuk om te doen, het is nu al genieten van wat de lente zal brengen.


Fijne week! 

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers wat leuk dat jullie erbij zijn.Veel leesplezier.

In potten met vergeet-me-nietjes.
Tulipa Bright Gem en Narcis Bellsong.
Tulp Rococo. Staat in de zomer gort droog. Komt hij daarom al meer dan 10 jaar trouw terug?
Scilla. Eenmaal geplant is het een blijvertje!
Allium purple sensation en Iris hollandica. Komen meestal terug op droge grond.
Gebruik ook het uitkomende blad van b.v. pioenen in de combinatie.
Kievitseitjes bijzonder en altijd mooi.
Plant viooltjes bovenop de bloembollen. Dan heb je nu al iets om naar te kijken.
Als je veel bloembollen moet planten, koop een bollenplanter. Daarmee gaat het sneller en belangrijker, het kost minder kracht.

Mijn comments op jullie posts:
Margriet: De groeikracht van de natuur is ongekend!
Marty: Dat is een leuk idee om rozen te stekken en kado te geven. Maar ik denk dat er best nog wel een stekje naar Frankrijk kan.
Lisa: The rose is a fabulous grower. But I would hesitate to buy her again.
 


Reacties

 1. Jij kijkt al flink vooruit. Leuk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I haven't even bought any bulbs yet. After reading your post I have been inspired to source some bulbs and plant up my larger pots. Something to look forward to. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nu al zin in het voorjaar, kunnen we de winter overslaan? ☺

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hetty,
  Het uitzoeken en bestellen van de bloembollen is altijd heel leuk, maar als de dozen binnenkomen......dan denk ik vaak :waar ga ik die allemaal planten???
  De komende weken iedere keer een border inplanten en dan uitkijken naar het voorjaar!
  Even vraagje over : Tulpen in een pot planten. Doe jij die ook in verschillende lagen of gewoon in 1 laag/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een paar duizend: dat is het betere werk, Hetty!
  Ik vond laatst een kleine 200 al veel.
  Haal jij na de bloei de bollen er weer uit als het blad verdord is? Of laat je ze zitten en combineer je elke jaar de in de grond zittende bollen weer met nieuwe?
  Je raadt wel dat ik ze (botanische soorten) altijd laat zitten ; - )
  Hartelijke groeten, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten