Levens Hall. Een iconische tuin uit het verleden.

Begin September hebben we Levens Hall bezocht. Het is een huis met beroemde tuin in het noordwesten van Engeland. (In de ‘nek’ van Engeland). De perfect onderhouden tuin is eind 1600 aangelegd en sindsdien niet meer veranderd. Het is de oudste vorm snoei tuin in de wereld.

Zodra we de tuin binnengaan zien we de 10 (?) meter hoge taxus sculpturen. Er is er niet een dezelfde. Onder deze sculpturen zijn grote vlakken met paarse en lichtgele bloemen beplant. Taxus is donkergroen, maar er is ook met lichtgroene taxus gewerkt. Dat breekt en geeft een mooi effect. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder deze lichte kleur taxus heb gezien. 

We lopen rond. Er heerst een serene sfeer. Het lijkt alsof de taxus vormen nieuwsgierig naar je kijken. Het is bijzonder wanneer je je realiseert dat deze gesnoeide ‘beelden’ hier al honderden jaren staan. Sommige zijn wel 300 jaar oud! Je wordt er stil van. Zelfs als je niet van deze gekunstelde vorm snoei houdt. 

Begin september wordt er een begin gemaakt met het snoeiwerk. We zien de tuinman op een kleine hoogwerker bezig. Ik vraag me af wat je referentie punt is. Wat is de oorspronkelijke vorm en ook, hoe snoei je een perfecte piramide? Hoe blijft de vorm bewaard, zelfs na honderden jaren?

Een tuinvrouw die daar aan het werk is, vertelt me dat ze zich op het snoeien heeft verheugd. Het tuingedeelte met de grote objecten is meestal met kerst klaar.  Daarna komen de rest van de hagen aan de beurt. Dat werk wordt in maart afgerond. 

Levens Hall is een eeuwenoude tuin, waar liefdevol mee om wordt gegaan. En ik hoop dat deze tuin over honderd jaar nog te bezoeken is voor nieuwe generaties.

Fijne week

Hetty 

Prachtige bloembedden geven kleur.



Gouden Taxus. Er kruipt een klimplant door met met kleine rode bloemen.
Ik weet helaas de naam niet.
De tuinman is begonnen met knippen.
Je fantaseert er op los. Ik zag hier een Audrey Hepburn hoed in.
Deze hoed bedoel ik.
De rozentuin. De buxusmot heeft toegeslagen. 
Een ander gedeelte. Wilde bloemen in de fruittuin.
Zichtlijnen overal. De rand onder de taxus is heel origineel beplant met courgette!
Het huis hebben we ook bekeken en was de moeite waard. Foto's maken mocht niet, maar vooruit, vanuit het raam mocht het wel van de suppoost.
De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen:
Het heeft geregend. Ik ben begonnen met het veranderen van sommige stukken in de tuin.
Planten kan je in deze tijd gemakkelijk vermeerderen. Lees: Planten vermeerderen is geen hogere wiskunde.
Knip de Taxushaag of laat het doen door de hovenier.
Geef de rozen patentkali. Ik geef een handje bij een plant.
Pioenen kan je nu verplanten. Lees hier hoe je dit kan doen: pioenen verplanten zo doe je dat.
Pluk zoveel mogelijk bloemen uit de tuin en geniet er met volle teugen van. Durf je niet? Misschien lijd je aan het bloemen pluk syndroom, Lees er alles over: Het bloemen pluksyndroom 

Mijn comments op jullie posts:
Margriet: elk jaargetijde heeft zijn mooie kanten.






 

Reacties