Hoe is het met jouw ligusterhaag?

Een paar weken terug stuurt tuinvriendin T me een alarmerend appje. Ze schrijft: ‘Ik heb een schimmel in de liguster en het gaat heel snel. Al de jonge knoppen verschrompelen.’ Ik was op dat moment een paar dagen weg, maar thuisgekomen inspecteerde ik mijn haag. Wat blijkt, ik heb het ook!

 

Al vlug krijg ik van meerdere tuinbezitters bericht. Ze hebben allemaal dorre plekken in de ligusterhaag. Er lijkt iets helemaal mis. Wat is het? Wat is er aan de hand?

 

In het ergste geval is het de verwelkingsziekte Verticillium. Als dit zo blijkt te zijn dan is de oplossing niet zo simpel. De schimmel tast namelijk ook de wortels van de liguster aan en tevens de bodem waarin de haag is geplant. Door de schimmel kan de haag niet meer genoeg voedingsstoffen opnemen. De haag gaat dood.

(Lees er meer over:haagplanten.net)

 

Hoe moeten we nu verder? Op dit moment kan ik niet veel doen. Ik wacht tot de langste dag. Als de haag zich niet hersteld, dan moet ik overgaan tot plan B. Dat betekent dat er 45 meter haag uit moet. Dat zijn veel meters, maar ik sprak tijdens de open dagen een tuinvrouw die het over honderden meters had. Ze kon wel huilen!

 

Het kan ook zijn dat de schade aan de ligusterhaag door de enorme droogte van afgelopen jaar veroorzaakt is. In het zuidwesten hadden we in 2022 een neerslagtekort van 318 mm regen en behoorde samen met het noordwesten en oosten tot de droogste gebieden van Nederland. Misschien heeft dit neerslagtekort onze hagen verzwakt.

 

Daarom heb ik een vraag aan jullie, lezers van mijn blog. Hoe is het met jullie ligusterhaag? En hoe is het gesteld met de ligusterhagen in BelgiĆ«? Zijn de hagen overal aangetast of is het alleen op Walcheren? 

 

Wie had ooit gedacht dat we misschien afscheid van onze oersterke ligusterhagen moeten nemen?

 

Ik niet!


Toch een fijne week

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en leuk dat jullie meelezen!

Ligusterhaag met dorre stukken erin.
De tulpen leiden nog een beetje af van het feit dat er iets helemaal mis is hier.
Zo ziet het er van dichtbij uit.

Tot slot nog een filmpje van de tuin. In dit tuingedeelte geen liguster.


Wat je deze week in mei kan doen:

Kop de tulpen als ze zijn uitgebloeid, zo steken ze geen energie in zaadvorming.Leer hier hoe je tulpen moet koppen.
Zet steunmateriaal bij planten die dat nodig hebben, een windvlaag en je bent alles kwijt..... Ik heb stokken bij de pioenen gezet. Planten opbinden 5 tips.
Ook zoveel daslook in de tuin? Lees hier over mijn haat-liefde verhouding met daslook.

Mijn comments op jullie posts:
Margriet: Gelukkig staan je tulpen nog rechtop. Hier slingert er heel wat in rond met dat barre weer van dit voorjaar. Een keer zal het beter worden hoop ik.
Groengenot: Bedankt voor het compliment. Een extra plekje voor tulpen dacht jij? Ha, alles is al vol!
Pauline: We hopen je ook gauw weer te zien! Gaat het goed in je tuin? 
Marjan: Dat doet me deugt dat je zoveel tulpen hebt geplant. En het is de moeite waard vind je ook niet? Zeker in zo'n koud voorjaar heb je door de tulpen toch veel kleur in de tuin.
Onbekend: Je reageerde op mijn post over het eten van zevenblad. De smaak van Zevenblad vond je prima, kruidiger dan spinazie of boerenkool. Ik post jouw recept hieronder. Dat mag niemand missen vind ik! 

Het recept: uitje fruiten met een teentje knoflook, halve puntpaprika in stukjes erbij, daarna het zevenblad per handje erbij tot het slinkt (wok gebruiken is dus handig), als het geslonken is is het klaar. Als je het pureert wordt het zoals spinazie uit de vriezer van de supermarkt. Maar de smaak is dus veel kruidiger. Door de aardappelpuree roeren en een jus erbij en je hebt een goedkope maaltijd!

Naschrift over de ligusterhagen:
Heel veel tuinvrouwen hebben me gemaild. Dank voor jullie adviezen en reacties. Ik heb begrepen dat ook in de rest van het land Ligusterhagen aangetast zijn. Tevens in BelgiĆ«. Er zijn verschillende tips die ik heb ontvangen en jullie graag doorgeef. Let wel, ik heb er geen ervaring mee:

De haag besproeien met knoflookthee
De haag besproeien met EM bacteriĆ«n (online te koop)
Of nieuwe stekken/planten in de kale stukken planten.
Mocht er nog een gouden tip zijn dan hoor ik het graag.


Reacties

  1. Ja Hetty, ik heb de eerste stukken ook al gesignaleerd....... Vorig jaar al stukje haag moeten rooien.... Heb nieuwe liguster gepland. Ik ga nu proberen om met 'knoflook thee' de planten regelmatig te gieten bij de wortels.....Knoflook thee helpt voor best veel schimmels en ongedierte.....wordt vervolgd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amai dat filmpje. Zo’n prachtige tuin Hetty! Ik heb geen Ligusterhaag dus kan je niet helpen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten