Op het menu vandaag: Lathyrus.

Foto: greeceonwheels.gr

Hebben jullie de Akropolis verleden week in de sneeuw gezien op het journaal? Bizar. Ik mail mijn nicht -die in Athene woont- en vraag hoe het met haar gaat. Ze is ingesneeuwd, maar verder ok. Vanwege het winterweer heeft ze zelfs erwtensoep gekookt. Echter de spliterwten zijn moeilijk te krijgen schrijft ze. Het verbaast haar want, ’alhoewel peulvruchten gerechten (zelfs van lathyrus zaden!) hier razend populair zijn, erwtenzaden en spliterwten zijn in de Griekse keuken onbekend’.

 

Huh? Wat schrijft ze daar over Lathyrus zaden? Kan je Lathyruszaden eten? Ik staar naar het zakje Lathyrus dat ik laatst heb aangeschaft. Hoeveel zaden zitten daarin? Ik gok 15 zaden voor 2,50 euro. Hoe kan je daar een gerecht van koken met deze prijzen? Het is duurder dan kaviaar! 

 

Ik mail mijn nicht de volgende dag opnieuw en vraag naar de eetbare Lathyrus. Omdat de straten nog steeds ontoegankelijk zijn door de sneeuw is er tijd om het voor me uit te zoeken. Ze stuurt een lange mail. Ik val van de ene in de andere verbazing….

 

Wat blijkt, ieder Grieks eiland heeft zo zijn eigen Lathyrus soort. Als voorbeeld noemt ze het eiland Santorini. Daar groeit Lathyrus clymenum. De boontjes worden er al 3500 jaar geteeld. Deze Lathyrus soort kan veel droogte verdragen. De plant neemt door osmose water op uit de vochtige zeelucht en tevens stikstof uit de atmosfeer. Lathyrus clymenum is een echte surviver! Na de oogst worden de boontjes gedroogd. Vervolgens worden ze gemalen waarna het boontje er uitziet als een kleine gele spliterwt. 

 

Het Griekse gerecht dat van de boontjes bereid wordt heet Fava Santorinis. Het is een soort dip of hummus. ( voor de liefhebbers klik hier voor het recept )


Ik had niet kunnen denken dat ik naar aanleiding van een mail over sneeuw en erwtensoep in het culinaire leven van de Lathyrus boon zou terechtkomen. Lathyrus blijkt een eenvoudige oeroude peulvrucht en de Lathyrus die wij in het tuincentrum kopen is de veredelde glamoureuze diva uit de familie.

 

Wees gerust, ik kom niet in de verleiding om voor vandaag Lathyrus op het menu te zetten. Ik heb tenslotte maar 15 zaden! Liever ga ik ze volgende maand zaaien. 

Fijne week.

Hetty 

Met dank aan mijn nicht L.

romantische rozentuin.

De nieuwe volgers van afgelopen week, van harte welkom op mijn blog.

Foto internet
Lathyrus clymenum. 
De Lathyrus boontjes die ik heb gekocht lijken er wel wat op. 
Ieder jaar geniet ik van Lathyrus.....
De kleur en geur....
......nooit geweten dat je de zaden kon eten.
Foto Europese unie
De gemalen Lathyrus clymenum boontjes, klaar om te koken.

Wat je in januari deze week in de tuin kan doen:
Je kunt een begin maken met het snoeien van rozen. Vind je dat te vroeg, het kan ook volgende maand.


Mijn comments op jullie posts:
Margriet: Zo te zien heb je het prima onder controle met de clematissen. Volg je gevoel, dan komt het goed.
Marthy: Wat betreft de wilde clematis die vroeg bloeit, snoei niet te diep. Dan ben je altijd safe. Is de clematis wild in die zin dat hij de hemel in groeit, dan kan je waarschijnlijk dieper snoeien. Maar wel na de bloei dat begrijp je.
Lisa: It is good to see something growing. Even the smallest seeds will make your day.








 

Reacties

  1. Dit is een mooi verhaal - mede dank zij je nicht.
    En dank zij dit verhaal - en je linkje hieronder heb ik meteen jouw tips voor het Lathyrus zaaien te pakken - ik had er de afgelopen week vergeefs naar gezocht.
    Want ik ga het dit jaar ook na vele jaren weer doen: ik verheug me nu al op die heerlijke geurende lathyrussen! Nu snel jouw linkje opslaan!
    Hartelijke groeten, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige kleuren van de Lathyrus Matucana. Ik ben Voor een week of twee in Frankrijk en wil een roos die heel beschut staat alvast wat snoeien. Als ik jou zo lees moet dat kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. It is always fun to find out what people eat in other countries. We have all learned something about the Greek and Netherland cuisine. My husband and I love split pea soup. This is the time of year we eat a lot of different types of soups.They are so good when the weather is so cold.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een interessant verhaal, zo leren we wat bij!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten