Laatst heb ik in het Kunstmuseum te Den Haag de tentoonstelling ‘tuinen van verbeelding’ van Monet bezocht. Het accent ligt op de schilderijen van de waterlelies die Monet op hoge leeftijd schilderde in zijn tuin. Op weg naar het museum voel ik me opgetogen. Net zoals die keer toen ik de tuin van Monet voor het eerst bezocht in Giverny.
Laat ik eerst over het tuinbezoek in 2010 (?) vertellen. Dan hebben jullie een idee hoe de tuin is. Mijn man en ik hebben het bezoek goed gepland en staan, zodra de tuin opent, vooraan bij de ticketverkoop. Het is nog rustig in de tuin zo vroeg op de dag. Het tuin gedeelte dicht bij het huis, heeft bloembedden gescheiden door gravel paden. De paden tussen de bloembedden zijn afgesloten. Jammer, want je kunt de bloemen niet van dichtbij bekijken, maar gezien het aantal bezoekers is dit de beste optie. Het valt mij op dat de bloemen in felle kleuren bij elkaar zijn gekozen. Oranje met knalroze, rood, geel, paars, het is heel vrolijk. Het inspireert me om een keer oranje afrikaantjes (Tagetes) te zaaien. De ijzeren frames van hekken en pergola’s zijn in een zeegroene kleur geschilderd. Dat knalt ook lekker mee!
Achter deze tuin ligt nog een tuin. In dit gedeelte groeien de waterlelies die Monet zo vaak heeft geschilderd. In de waterlelie tuin hang een dromerige sfeer. Zijn het de waterlelies die ons betoveren? Langs de oever van de enorme vijver, staan grote treurwilgen. De takken van de treurwilg bij de Japanse brug zijn recht afgesnoeid, zodat de bezoekers er beter onderdoor kunnen kijken. Dat doet afbreuk aan de boom. Juist de neerhangende takken geven het verticale accent in contrast met de horizontale waterlelies. Maar iedereen wil een foto van zichzelf op de Japanse brug! Het is natuurlijk een iconisch plekje…..
Deze herinneringen spelen door mijn hoofd als ik in het museum ben. Zou ik de tuin van Monet herkennen in zijn schilderijen?
Natuurlijk! De schilderijen van de waterlelies zijn overweldigend. Zo groot, zo zonnig en helder van kleur. Ik herken de sfeer van de tuin meteen. Er zijn heel veel schilderijen, waarvan de meeste met waterlelies. Toch zijn de schilderijen allemaal verschillend. Ik leer uit de info dat Monet de gekleurde waterlelies bij de kweker Latour- Marliac heeft gekocht. Het was in die tijd een noviteit. Deze gekleurde waterlelies waren de eerste winterharde soorten in Europa. Het bedrijf gespecialiseerd in waterlelies bestaat nog steeds. (info Latour-Marliac )
Monet, gepassioneerd tuinman, bestelde meteen een heleboel waterlelies. En het jaar erna begon hij ze te schilderen. De kunstenaar/tuinman, met zijn fascinatie voor waterlelies. Eindeloos schilderde hij ze, keer op keer. Hij moet er verliefd op zijn geweest.
Als je in de gelegenheid bent om naar Den Haag te gaan, ga kijken. De tentoonstelling in het Kunstmuseum is nog tot 2 februari 2020. En dan volgende zomer naar de tuin in Giverny. Beide zijn een geweldige ervaring. Doen!
Fijne week
Het onderwerp is hetzelfde.....
....maar de schilderijen zijn steeds anders.
De iconische brug.
De treurwilg is recht afgesnoeid. Daarnaast de brug, niet erg goed te zien.
Er hang een dromerige sfeer.
De weerspiegeling op het water herken ik in de schilderijen
Hier is de treurwilg niet gesnoeid, veel mooier.
Een foto van de tuin vanuit de slaapkamer van Monet.( Het huis is ook fantastisch!)
Zeegroene hekwerken.......
...... en bonte bloemen kleuren.
De paden zijn afgezet, je kunt er niet doorheen wandelen
Maar daardoor kun je wel foto's maken zonder mensen erop!
Mijn comments op jullie blogs:
Zem: het is onvoorstelbaar hoe de natuur zich kan herstellen. Ik ben blij voor jou dat alles is dichtgegroeid.Betty: it’s good to hear the plastic bags are banned in New Zealand too. We are used to it now after two(?) years. So much better for the environment.
Lisa: thanks for your kind comments every week. I am sorry to hear the snow has fallen already in your region. I hope the winter will not too harsh.
Wat een mooie post, Hetty!
BeantwoordenVerwijderenPrachtig, de tuinen zowel als de schilderijen.
Ik kan me voorstellen dat je je stoorde aan die recht afgesnoeide treurwilg, het doet onnatuurlijk aan.
Hartelijke groeten van Zem.
Mooi die tuinen, je hebt er wel hele mooie foto's kunnen maken. Die treurwilg is inderdaad niet zo mooi zo. Ook veel planten ´in de hoogte´ zie ik wel...
BeantwoordenVerwijderenIk krijg gelijk weer zin in de zomer.
BeantwoordenVerwijderenWhat fun to be able to see Monet's garden before you see his paintings. I am with you in disliking the way they trimmed the weeping willows. It just doesn't look right. It dampens the mystic of the garden. All of that beautiful color in his garden. Love it. Thanks for taking us there with you.
BeantwoordenVerwijderenAllebei prachtig, zowel de schilderijen als de tuin...
BeantwoordenVerwijderenHopelijk lukt het me om volgend jaar nog een keer terug naar de tuinen te gaan, al twee keer gezien maar alweer veel te lang geleden (van in mijn studietijd de laatste keer, en ik ben dit jaar 20 jaar! afgestudeerd...)