Het "zielige bloemen syndroom".


Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik aan het “zielige bloemen syndroom” lijd. Dat is iemand zoals ik, die de steevast de laatste nog toonbare bloem uit een boeket, een afgewaaide roos of een geknakte narcis in een vaas zet. Ik vind die bloemen zielig.

De bloemen krijgen weliswaar een vaas, maar deze vaasjes met bloemen zijn geen toonbeeld van esthetiekZo staan lange bloemen in een te kleine vaas en meestal zijn de kleuren niet op elkaar afgestemd. Daar doe ik namelijk geen moeite voor. Het overgrote deel van deze “arrangementen” krijgen een plekje naast de computer. Uit het zicht!

Tot nu toe niet echt iets extreems. Ik denk dat menig tuinman/vrouw dit syndroom herkent. Maar hou je vast, het wordt nog erger.

Zo was ik verleden week op de markt. Bij de groenteman zag ik kroppen sla liggen met wortel en al. Het idee hierachter is, dat de sla langer vers blijft. ( Ik zelf denk dat het gemakzucht van de kweker is)  Afijn, ik voelde een niet te beheersen drang om die sla te kopen en ze opnieuw te planten!

En zo vertrok ik met twee kroppen sla in de tas. Thuis, heb ik ze meteen opgepot. De planten hadden het moeilijk, maar na enige dagen ging de sla weer groeien. Ze staan nu in het keukenraam. Fris en sappig. Gered!

Terugkijkend op deze daad, vraag ik me af, lijd ik behalve het “zielige bloemen syndroom”, nu ook al aan het “zielige planten syndroom”?

Misschien wordt het tijd voor een afspraak met de psychiater!


De tuin is geopend voor publiek op vrijdag 22 en zaterdag 23 april 2016.


Zielige narcis naast de computer


De laatste -nog toonbare- tulpen uit een boeket.


Verleden week stond deze Gerbera naast de computer....


Nog een arrangement zonder sierwaarde.


Op de markt, sla met kluit te koop.


Gaat dit niet veel te ver?


En gaan wij deze zielige sla ook opeten?

English version:

"The sad flower syndrome".

I have come to the conclusion that I suffer from the "sad flower syndrome". This syndrome applies to someone - like myself - who always keeps the last remaining displayable flower from a bouquet, a blown off rose or a bruised daffodil in a vase. I think these flowers are sad.

Although the flowers are in a vase, these vases with flowers are not that aesthetic. Tall flowers are placed in too small a vase and more often than not the colours do not match. I could not be bothered. I keep the vast majority of these "flower arrangements" next to my computer. Out of sight!

So far, nothing special. I think many of you gardeners will recognize this syndrome. But hold on, it is getting worse.

Last week I went to the market. At the greengrocer, I saw heads of lettuce with the roots still on them. The idea behind this is that lettuce stays fresh for a longer period. (I personally think it is kind of laziness of the grower) Anyway, I felt an uncontrollable urge to buy and re-plant that lettuce!

And so I am left with two heads of lettuce in my bag. Back home again, I put them in a pot immediately. The plants struggled to start, but after some days the lettuce was growing again. At this moment they are on my kitchen windowsill. Fresh, juicy and saved!

Looking back at this operation I am wondering, do I not only suffer from the "sad flower syndrome" but from the "sad plant syndrome” too?

Maybe it is time to make an appointment with the shrink!

Reacties

Niets aan de hand hoor, geen psychiater of zo. Gewoon veel liefde!
Ik deed er laatst ook al een post over maar dan in het kader van besparing of duurzaamheid. Je sla ziet er goed uit, wel opeten hoor. Daar is ze voor gegroeid! Fijne dag, groetjes, Thea.
Anoniem zei…
Deze bloemen en plantjes zijn heel blij met jou! Jij gunt ze nog een zwanenzang, een laatste schittering voordat alle kleur en pracht voorgoed verdwijnt...En eigenlijk vind ik het ook nog mooi, zo'n vaasje met één simpele bloem (narcissen kunnen volgens mij sowieso niet gemengd worden met andere bloemen vanwege het bepaalde sap dat uit de stengels komt). Ik had laatst ook zo'n twee zielige exemplaren staan. Nu ben ik al niet van het geel, maar ik kan ze dus ook niet zo maar in de groenbak gooien. Dat vind ik toch te ver gaan.Dus bij mij schitterden ze ook in een klein vaasje, voor even...totdat ze echt niet meer toonbaar waren. Eerlijk gezegd vond ik het ook niet erg om ze toen alsnog weg te gooien, want het blijft geel...en geel past niet in mijn huis...goh, wat ben IK zielig...eigenlijk moet ik me schamen...dieprood...ook niet mijn kleur trouwens...
Liefs, Peetje
Jan zei…
Leuk zo die sla, het is een soort pluksla geworden, handig.
Gr Jan Wilde een Tuin.
main non Hetty, tu n'as pas besoin de prendre rendez vous chez le psy, je te trouve très bien et j'apprécie ton humour. Personnellement, je trouve que tu as réussi un exploit et ces salades ont joliment mises en valeur dans leur corbeille. Une bonne solution avant d'admirer l'éclosion des tulipes et narcisses. Tes tulipes roses sont adorables...
Belle journée....jocelyne
Birgitta zei…
So beautiful and nice pictures!
Klinkt toch wel vrij ernstig...
HiHiHi...nee hoor,je hoeft echt niet naar
een psychiater.
De sla heeft nog een tweede leven bij je gekregen.
Is dus niks mis mee.

Groetjes Ans
Anoniem zei…
Oh.... ik heb vanmiddag de allerlaatste nog goed bloeiende kelk van een amaryllis in een klein vaasje gezet.

Ik denk dat het liefde is...

Liefs, Gerry
Janneke zei…
Doe ik ook altijd met bloemen, maar nog net niet met de sla. Toen ik ze enige tijd geleden zo met wortel en al kocht, heb ik er ook even aan gedacht, maar heb ze toch maar gewoon geconsumeerd. Het staat zo wel schattig in het raam Hetty, laat ze maar doorschieten, haha.
Groet, Janneke
Nadezda zei…
Ha, ha Hetty, I laughed.I often feel 'an uncontrollable urge to buy' and tomorrow go to a garden center...
Lovely lettuce in your vases, now you have fresh greenness at home.
Marjon zei…
Die zielige bloementik heb ik eigenlijk ook...kan ze niet zomaar weggooien en komen altijd in een apart vaasje....maar de sla hihi....die ligt bij mij in de koelkast te wachten dat hij opgegeten wordt met een lekkere dressing..;) lieve groet Marjon
Madelief zei…
Wat zielige bloemen en kroppen sla al niet kunnen doen :-) Het ziet er vrolijk uit bij jou Hetty!

Madelief x
Haha....heel herkenbaar voor wat betreft de bloemen....de sla heb ik nog nooit gedaan, maar het staat wel mooi in je vensterbank!
Ik vind bloemen ook al snel zielig: zullen we samen naar de psychiater gaan?

groetjes Trijnie
Nick V. zei…
Lovely shots, Hetty! I have done that too, rescued vegies and given them a second lease of life by replanting them. Maybe we should start a Society for the Rescue of Sad Vegetables?
Many thanks for taking part in the Floral Friday Fotos meme :-)
jocodeane zei…
"cut and come again" especially lettuce.
Pity flowering plants don't do that :-)