Een nieuw tuin jaar.


De eerste week van januari; dat is voor mij de start van een nieuw tuin seizoen. Ik haal een paar nieuwe tuin handschoenen uit de verpakking. -Nieuwe handschoenen; dat hoort bij een nieuw tuinseizoen- en ga naar buiten om te speuren of er al iets bloeit.

De winter is tot nu toe heel mild geweest. In het gras ontkiemen de zonnebloem pitten die ik voor de vogels heb gestrooid. Er bloeit ook een kleine cyclaam. Deze cyclaam is vast en zeker door de mieren gezaaid. De zaden zijn bedekt zijn met een zoet laagje waar mieren dol op zijn. Ze slepen de zaden mee en eten onderweg het suiker laagje op. Zo kom je de cyclamen op de gekste plekken tegen.

Zijn er nog meer opmerkelijke dingen? Tot mijn verbazing bloeit er een zaailing van de Antirrhinum (Leeuwenbekje). Een éénjarige plant midden in de winter! Verderop in de pluktuin bloeit Erysimum ‘Bowles mauve’. Ik kocht deze plant voor slechts 1 euro in de koopjes hoek. De plant bloeit het hele jaar onafgebroken door. Dat is nog eens waar voor je geld!

Ook de rozen bloeien onverminderd door. Ik weet niet of ik ze zal snoeien of niet. Onder de verdorde asters komen de sneeuwklokjes op. Tijd om de asters af te snoeien. Want van al die kleine bloemen die zo hun best doen om te bloeien, daar wil ik optimaal van genieten.


Het tuin jaar 2016 is gestart. Ik heb er nu al zin in!Kleine cyclaam in het gras.


Zonnebloemzaden ontkiemen.


Tot mijn verbazing een Leeuwenbekje!


Erysimum 'Bowles mauve' bloeit dit jaar onafgebroken door.


Erysimum 'Bowles mauve' close up.


Rozen bloeien door.


De eerste blauwe druif in bloei.


Krokussen komen op.


Sneeuwklokjes!


Mijn -nu nog schone- tuin handschoenen. Tuin jaar 2016, ik heb er zin in.

English version:

A new garden year.

The first week of January; to me the start of a new gardening season! I pull out a new pair of gardening gloves from the package - new gardening gloves, befit a new gardening season - and go outside to check whether something is happening.

So far winter has been very mild. Sunflower seeds, which I have sprinkled for the birds, are sprouting in the lawn. There is also a small cyclamen flowering. The cyclamen is certainly sown by the ants. The seeds are covered with a sugary layer which ants are fond of. They drag the seeds, and eat the sugar coating on the go. So you find the cyclamen in the most unusual places.

Any other notable things? To my surprise a seedling of the Antirrhinum (Snapdragon) started flowering. A perennial in winter! Furthermore, in the picking garden, Erysimum 'Bowles Mauve' is blooming. I bought this plant for just one euro in the bargain basement. The plant flowers exuberantly all year round. Now that's value for money!

Roses are still flowering repeatedly. I don’t know whether to prune or not. Under the withered asters there are snowdrops starting to bloom. Time to prune these asters. Because of all these little flowers doing there very best to flower, I want to enjoy them fullest.

The garden year 2016 has started. I'm excited already!


Reacties

Janneke zei…
Een leuke tip Hetty om het nieuwe tuinjaar met nieuwe handschoenen te beginnen, en eerlijk gezegd is een paar nieuwe tuinhandschoenen bij mij geen overbodige luxe.
Wonderlijk en fijn toch dat we elk nieuw jaar weer staan te springen om te beginnen.
Groetjes, Janneke
Anoniem zei…
Hier bloeit ook nog van alles wat eigenlijk al in een winterslaap had moeten soezen. Zelfs de siererwt trakteert nog op bloempjes! Maar stiekem geniet ik ook al van al het groen wat nu al opkomt, zoals de sprietjes van blauwe druifjes. Normaal duurt het mij altijd te lang eer de lente echt begint. Nou, dit jaar word ik op mijn wenken bediend! Hopelijk is het geen korte sprint en verpieterd alles bij de eerste vorst...Maar ik denk dat de natuur heus wel weet wat ie doet. Die schiet niet zo makkelijk in de stress. Komt goed. Hoop ik...
Liefs, Peetje
Anoniem zei…
Wonderlijk hoeveel er door bloeit!
En de sneeuwklokjes blijven het summum, natuurlijk!
Vroeger leerden wij het liedje: Als in Holland de sneeuwklokjes bloeien komt de lente in het land. Alleen moet nu de winter nog komen.
Mijn referentie is altijd het park, maar pasgeleden zijn alle paden opgeknapt en geasfalteerd en de bermen zijn een kaalslag. Heel benieuwd wat daar straks weer opkomt.
Ik wens je een heel mooi tuinjaar!

Liefs, Gerry
Nous n'avons pas d'hiver et la nature redémarre et nous pouvons jardiner sans problème. Tu vas pouvoir utiliser ces beaux gants bien utiles pour tailler les rosiers.
Belle journée...jocelyne
Dat ziet er al veelbelovend bij je uit,Hetty.

Groetjes Ans
Marjon zei…
Wat de natuur betreft is het echt heel raar gelopen dit jaar....en ik hoop dat het niet meer te hard gaat vriezen want dan gaan veel nieuwe knoppen verloren....het sneeuwklokje hoort helemaal bij de tijd van het jaar...lieve groet Marjon
Oh ja ik heb er ook zin in, heerlijk!! Maar hier heeft koning winter een laagje sneeuw rondgestrooid, waardoor de planten allemaal een winterhoedje gekregen hebben.. de bloemen die nog bloeiden hebben nu toch wel een tik gehad van de vorst de afgelopen nacht..
Maar het komt vast allemaal weer goed in het voorjaar!

Lieve groetjes, Tjits
O, wat leuk om te zien. Hier in het Oosten is alles toch wat later. De sneeuwklokjes staan zo'n 3 centimeter boven de grond, er bloeit nog een geel vetplantje en de helleborus Dat is het wel zo'n beetje. O, nee de toverhazelaar staat op uitkomen gelukkig. Vanavond heb ik zelfs nog een paar potten die in de overkapping in de tuin stonden binnen gezet. Voorde zekerheid. (Min 4 ongeveer) Wat een verschil hè? Fijne dag, groetjes, Thea
Ja, hier in de tuin komt ook al van alles op! Ik werk als vrijwilliger op de Boschhoeve in Wolpheze. Daar hebben ze eind februari altijd een sneeuwklokjesfeest.....ben benieuwd hoe dat gaat! Ze zijn waarschijnlijk al uitgebloeid!

groet Trijnie
Dear Hetty
I love the simple beauty of the Snowdrop - a favourite flower of mine.
I had the wallflower Bowles Mauve in my old garden - I must look for another one - it has a nice perfume too.
Wishing you a happy year with successful gardening too!
My daughter said it has been so mild in France with 12 degrees in Winter!!!!!
Warm hugs
Shane
Madelief zei…
Hoi Hetty,

Onvoorstelbaar wat er allemaal in bloei staat. Leuk dat er bij jou een leeuwenbekje opkomt. Een prachtige kleur ook! Bij mij bloeit de muurbloem ook nog volop. Het is leuk om in januari nog zoveel kleur in de tuin te hebben.

Een goed tuinjaar toegewenst!

Madelief
Nadezda zei…
Hetty your garden seems to me as vernal garden. So many blooms there! I especially love snowdrops and cyclamens!