De lente is al begonnen.

Officieel is op 20 maart het begin van de lente. Hier niet. De lente is allang begonnen. Helleborussen in verschillende kleuren, bloeien al vanaf eind januari. Ze vermenigvuldigen zichzelf zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Natuurlijk kan je het manipuleren, maar bij mij loopt dat meestal op een mislukking uit. Tegen de tijd dat ik de zaden moet oogsten heb ik het te druk met andere dingen.

Verleden week zijn de zomerklokjes gaan bloeien. Het lijken net reuze sneeuwklokjes op lange stelen. Ze zien er schattig uit en doen het ook goed in een vaas. Schattig zijn ze, maar je moet laten zien wie de baas is in de tuin. Ze kunnen na verloop van tijd grote plekken innemen. 

Wat zie ik nog meer tijdens mijn ronde door de tuin? Narcissen. De grote ‘narcissen golf’ moet nog komen. Ik plant meestal latere soorten zodat die tegelijk met de tulpen bloeien. Maar Narcis Golden Harvest in de hoek van pluktuin bloeit vroeg en uitbundig. Zo’n golden host of daffodils - gedicht van William Wordsworth- wil ik niet missen.

Ik zie de eerste tulpen kleuren. Is dat te vroeg? Wel nee, laat maar komen. Ze staan in een pot, dus als het te snel gaat voor de open tuindagen, zet ik ze in de schaduw van de schuur.

De boompioen staat vol met reusachtige knoppen. De knoppen zijn gevoelig voor nachtvorst. Als een koude nacht voorspeld wordt, gooi er dan een tafellaken of iets dergelijks over. Vergeet het tafellaken de volgende ochtend niet weg te halen. Ik zie dat ik deze boompioen nog moet snoeien. Ik knip de dorre uitlopers van vorige jaar af. Het is maar weinig, maar de struik ziet er meteen frisser uit. Zie de foto hieronder.

Terwijl ik dit blog schrijf schijnt de ochtendzon al op mijn rug. Gauw naar buiten en verder met mijn tuinklusjes. Ik ben nog lang niet klaar!

Fijne week

Hetty

Prachtige dubbele Helleborus.
Ook leuk, wit met spikkels.
Of liever echt wit? Ik hou van alle kleuren.
Zomerklokjes. Het zijn net grote sneeuwklokjes.
Narcissen Golden Harvest. Ze kijken nieuwsgierig door het hek.
Vrolijke zonnige bloemen zijn het.
De eerste tulpen kleuren al.
Reusachtige knop in de boompioen.
Zo snoei je de boompioen. Knip de oude punten eraf.

In 2024 is de tuin weer open op:
 7 en 8 juni.
De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen.
Maai het gras.
Heb je nog plannen om rozen te planten? Je kunt ze nog tot half april bestellen op kale wortel. Lees waar en hoe je het doet: Rozen planten stap voor stap.
Zaai wat. Lees hier hoe je leeuwenbekjes zaait: zaaien stap voor stap
Nieuwsgierig naar het hele gedicht van Wiliam Wordsworth? Lees het hier: I wandered lonely as a cloud.
Ik maak mijn teakhouten banken in het najaar schoon. Maar het kan natuurlijk ook in het voorjaar. Lees hier hoe je dat kan doen: teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Mijn comments op jullie posts:
Margriet: Het moet toch een keer gebeuren. Op de steiger ging het de volgende dag al een heel stuk beter. Dan ben je gewend aan het gewiebel en de hoogte.
Groengenot: Ach jij doet weer andere dingen die ik griezelig vind. Tussen kikkers zwemmen in jouw zwemvijver bijvoorbeeld!









 

Reacties

  1. Heerlijk dat al die kleuren weer terug komen, het weer is ook niet zo nat meer, dus meer genieten buiten!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten