Olijfbomen snoeien. 7 Tips uit Griekenland.

Begin april heb ik een mail gekregen van Mrs. Elizabeth uit Athene. In haar mail schrijft ze dat ze een cursus olijfbomen snoeien heeft gevolgd bij de MGS (Mediterranian Garden Society)

 

Wow, een olijfbomen snoeicursus bij de Mediterranian Garden Society, dat klinkt indrukwekkend. Daar wil ik alles van weten. Mijn olijfboom staat al 20 jaar in de tuin, zonder ooit gesnoeid te zijn. Dit is niet nodig omdat er altijd wel een paar vorstdagen zijn die de groei van deze boom temperen. Maar nu met de klimaatverandering groeit de olijf de pan uit!

 

Mrs. Elizabeth wil haar kennis graag met me delen. Temeer omdat zij mij de olijfboom in kwestie heeft geschonken. Ze schrijft me dat de kennis die ze heeft opgedaan bij de MGS alleen cosmetisch is. Dus niet om olijfbomen productief te houden. Dat doel heb ik ook voor ogen.

 

De tips van Mrs. Elizabeth op een rij:

 

1 De snoei periode. In Griekenland valt de snoeiperiode van januari tot aan maart. De maand mei lijkt haar een ideale tijd voor Nederland. Er mag geen gevaar voor vorst zijn. 

2 Let bij het snoeien in het bijzonder op dat het centrum van de boom openblijft voor meer licht en lucht. 

3 Het snoeien moet klaar zijn voordat de nieuwe olijven -na de bloei- zijn gezet.

4 Grote wonden afdekken met boom wondpasta.

5 Gebruik scherp gereedschap. 

6 Neem telkens afstand van de boom om te beoordelen of de vorm goed is.

7 Olijven gedijen het beste op kalkrijke grond. Dus geef kalkhoudende koemest.

 

Dan nog een paar weetjes:

Olijven worden gevormd op takken die het jaar daarvoor zijn ontstaan; dus niet op niet op de nieuwste takken.

Olijven hebben net als appels en peren beurtjaren. Daarom is de oogst niet elk jaar even groot.

 

Samenvattend denk ik dat je kunt zeggen dat je de olijf als een fruitboom moet snoeien. Zorg voor voldoende lucht in de kroon. Snoei het dode hout eruit, snoei kruisende takken eruit en denk aan de vorm.

 

Met dit in mijn achterhoofd, pak ik mijn elektrische zaag Keo en de trap. Ik zet de trap bij de boom en zaag rigoureus drie hoofdtakken af. Dan bekijk ik het resultaat van een afstand. Het lijkt me goed genoeg. Ik ben benieuwd wat Mrs. Elizabeth van mijn werkwijze denkt. 

 

En voor diegene die denken, wie is toch die geheimzinnige Mrs. Elizabeth uit Athene? Dat is gewoon mijn nicht L. Haar Nederlandse naam is namelijk te moeilijk om uit te spreken in Griekenland. 

 

Lieve nicht, bedankt voor de tips!

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en leuk dat jullie meelezen!

Olijfboom voor het snoeien.

Olijfboom na het snoeien.

Er komt een karrenvracht takken vanaf. Die takken gaan allemaal naar de stort.
Gezien op Ibiza. Olijven worden gesnoeid en de takken verbrand.


Tot slot een Griekse youtube film waarin het snoeien wordt uitgelegd. Ook zonder de taal te kennen is het voor mij duidelijk!

Wat je deze week van mei in de tuin kan doen:

De ijsheiligen zijn voorbij. Je kunt de eenjarigen nu buiten planten. Ook de Dahlia's mogen de grond in. 

Steun de planten die kunnen omvallen zoals pioenen. Grote baardirissen geef ik ook allemaal een pin en bind ze daar aan vast. Eenmaal omgevallen krijg je ze niet meer netjes overeind.ik post nogmaals de link: planten opbinden 5 tips 

Geïnteresseerd in mijn olijfboom? Lees hier hoe je je eigen olijven kan inmaken zelf doen olijven uit eigen tuin.

Of lees het verhaal terug hoe de boom bij mij in de tuin is terecht gekomen olijfboom Grieks zorgenkind.

Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juni is mijn tuin weer geopend als deelnemer van de Zeeuwse Tuin2-daagse. Alle info op: Romantische Rozentuin.


Mijn comments op jullie posts:

Margriet: De frietbakjes zijn niet geschikt voor mijn zaailingen. Maar elke week friet eten? Nee, dat kan ik laten staan. Af en toe dat is lekker.

Zem: Dat is wat, moet je na het lezen van een blog naar de friettent! Het composteerbare bakje kan ik nu (na drie weken nattigheid) in stukken scheuren. Ik denk dat het zal composteren. Benieuwd hoe lang dat duurt. Ga ik testen!







 

Reacties

  1. Daar ben ik jaloers op, Hetty, een olijfboom in jouw tuin, en wat voor één: geen kwijnend boompje, in tegendeel! Je hebt hem vast beschut tegen de zuidmuur staan. Mooi gesnoeid trouwens!
    Ik heb goed naar de snoeitips van je nicht gekeken: ik kan nog net mijn olijfboompjes in pot bijsnoeien (semi-bonsai's ;-)
    Hartelijike groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit blog komt net te laat, ik heb onze olijf ook gesnoeid.Die was in 8 jaar ruim 3 meter hoog geworden.Ik heb nog veel drastischer gesnoeid...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten