Lavameel.

Bij een vulkaanuitbarsting komt lava vrij, zo leerden we vroeger op school. In 2021 kregen we dagelijks bericht over de vulkaan uitbarsting van La Cumbre Vieja op La Palma. Zie foto boven. Ik zat als gehypnotiseerd te kijken naar dit natuur geweld. Het was een combinatie van afschuw en fascinatie. Hoe huizen onder de hete lava verdwenen, dorpen werden afgesneden van de bewoonde wereld, bananenplantages in rook opgingen. Hoe mensen alles verloren in een ogenblik. 

 

Of het toeval was of niet, juist in die periode las ik een blogpost over de voordelen van lavameel tussen de rozenstruiken. Lavameel? Daar had ik nog nooit van gehoord. Echter, bij de lokale boerenbond is het gewoon in zakken van 20 kg te koop. Dat lijkt heel wat, maar bedenk dat het gemalen gesteente is. Zwaar als een kei van 20 kg! 

 

Dit lavameel is afkomstig uit het Eiffelgebied. Het bevat silicium of kiezelzuur, calcium, fosfor, magnesium en kleimaterialen. Verwacht van mij geen uitleg over de ingrediënten van lavameel, maar het is heel goed voor de grond. Voor diegene die alles over deze mineralen willen weten, klik op deze link

 

Lavameel verbetert de bodemstructuur. Wie wil dat niet? Daarom strooide ik lavameel in de border en tussen de rozen. De aangegeven hoeveelheid is 250 gram per m2. Zelf heb ik dat niet afgewogen, maar gewoon op goed geluk wat gestrooid. Je kunt er namelijk nooit te veel van strooien. Ook dit jaar heb ik lavameel in de border en tussen de rozen gedaan. Je kunt het ook in de moestuin toepassen.

 

Het is moeilijk mikken als je met lavameel aan de gang gaat. Het lijkt net op bruin meel. Mijn planten zitten onder het bruine poeder! Ik hoor de planten hoesten en proesten. Gewillig pak ik de tuinslang om de bladeren weer schoon te spuiten. Daarom deze tip: strooi net voor een regenbui en niet als het waait!

 

Omdat lavameel maar heel langzaam zijn werkzame bestanddelen afgeeft is het najaar de beste tijd om te strooien. In het najaar gestrooid betekend dat de planten de mineralen in het voorjaar kunnen opnemen.

 

Lava geeft heel vruchtbare grond, dat weet iedereen. Toch kan het voor de inwoners van La Palma nog wel even duren voordat zij daarvan kunnen profiteren. Ik hoorde recent dat de lava een meter onder de oppervlakte nu nog 200 graden is.


200 graden! Dat kan helaas nog jaren duren. 

Fijne week

Hetty

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en leuk dat jullie meelezen!

La Cumbre Vieja in 2021.
Lavameel gestrooid. Mijn planten hoesten en proesten!
Ik doe het natuurlijk voor mijn rozen:
Ze doen het fantastisch! Kijk maar.


Wat je in oktober in de tuin kan doen:
Tuinmeubelen schoonmaken en opbergen. 
Nestkastjes van de vogels al schoongemaakt? Doe het voor de winter.
Knip de hagen strak. Je kunt er daarna de hele winter van genieten.

Mijn comments op jullie post:
Karen: So good to hear from you! We heard on the news about your terrible summer in Spain. Keep trying to keep your plants alive! I have never tried to propagate perovskia. Maybe you can divide them too. They can stand the heat. It is worth trying.
Margriet: Het stekken van de topjes van planten is dus bij jou ook een groot succes geworden. Goed zo, ik ben trots op je. En er komt een moment dat je de tuin in kan om ze te planten. Een herfstzonnetje op je rug....Ik zie het zitten.


 

Reacties

 1. Je planten zullen dankbaar zijn voor je gift van lavameel!
  Ik gebruik het al een paar jaar om een plant met problemen een oppepper te geven, een soort "multivitamine" voor planten. Mijn zieke appelboom knapte helemaal op van het strooien van lavameel om de stam heen met daaroverheen een laag prima compost.
  Als je niet dol bent op dat stuiven, er bestaat ook lavagruis, dat is grover en stuift niet. Het neemt vocht op, maakt je grond luchtiger en "ontleedt" langzamer. Ik gebruik allebei.
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor de tip Hetty! Ben volop in de tuin bezig met planten delen, inkorten om de borders weer in balans te krijgen. En met het oog op de klimaatverandering is alle bodemverbetering meegenomen! Onze bloembollen profiteren hier ook van .
  Geniet van je tuin, Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip! Prachtige foto van de roos met de juffertjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Hetty, als je het oplost in water dan is het makkelijker te dosieren, het komt sneller bij de wortels en geeft niet zo troep.
  Zijn de foto´s van deze week?
  Hier bloeien de rozen nogwel maar de nigella al lang niet meer.
  groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten