Lichtpuntjes voor een nieuw tuinjaar.


Wanneer ik vroeger de kinderen voor de kerstvakantie naar school bracht, leek het wel nacht. Maar begin januari, na de kerstvakantie, was het al een stuk lichter. Hoe zit dat eigenlijk met dat licht? Is het een gevoel?

Op het internet is alles te vinden. Wat blijkt, mijn gevoel klopt. Op 20 december- net voor de kerstvakantie- hebben we in Zeeland een daglengte van 7 uur en 49 minuten. Maar op 3 januari is dat al opgelopen tot 8 uur en 4 minuten. Dat scheelt bijna een kwartier! En eind januari is het al een uur langer licht. Dat is een lichtpuntje.

 

Hoe zou het zijn voor de moeders in Oslo? Ik schrik ervan als ik de plaatsnaam intoets. Daar is de daglengte op 20 december slechts 5 uur en 53 minuten. Op 3 januari is het opgelopen tot 6 uur en 7 minuten. Ik ben blij dat ik niet in Oslo woon, want daar is het voor mijn gevoel in januari nog steeds nacht!

 

Maar er zijn natuurlijk ook moeders die het beter treffen wanneer ze hun kinderen naar school brengen. In Athene is er op 20 december een daglengte van 9 uur en 30 minuten! Deze kinderen gaan nooit in het donker naar school. Op 3 januari krijgen ze er 5 minuten bij, dus waarschijnlijk valt het verschil in licht daar niet zo op als bij ons.

 

Met het lengen van de dagen gaan ook sommige planten zich strekken. Ik speur in mijn tuin naar sneeuwklokjes. Naast de voordeur bloeit er één. Het is sneeuwklokje 'Happy New Year'. Het bloeit altijd rond de jaarwisseling. Als dat geen lichtpuntje is!

 

En met deze eerste sneeuwklok wil ik jullie allemaal een Happy New Year wensen. Laten we van 2022 een prachtig tuinjaar maken!

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin.

De nieuwe volgers van afgelopen week, veel leesplezier.

Het eerste sneeuwklokje! Happy New Year.

Wat je in januari deze week in de tuin kan doen:
 Druiven snoeien als je dit nog niet hebt gedaan. Hoe? klik op de link. 

Tot slot mijn comments op jullie posts:

Baukje: Bedankt voor het trouw volgen van mijn blog door de jaren heen en je lieve berichtje.

Loes: Dank voor je bericht. Ik hou de moed erin hoor en ga weer mooie foto's schieten in 2022.

Margriet: Dat zou leuk zijn om je in het echt te ontmoeten! Ik duim ervoor dat de open dagen door kunnen gaan dit jaar.

Lisa: Best wishes for you too. I try my best to make interesting posts in 2022 to give you a garden escape every week.

Marthy: We blijven elkaar volgen. Ik hoop dat je snel naar Frankrijk gaat. Lekker zonnige foto's op mijn computer. Heel veel gezondheid toegewenst.

Zem: Ook voor jou de beste wensen en ik hoop snel weer wat uit je tuin te mogen zien.

Jan: Ook jij een fijn tuinjaar toegewenst!

Reacties

 1. Daar wordt je al blij van, zo'n vroeg sneeuwklokje. Bij ons schieten de bollen wel overal de grond uit. Grappig weetje die daglengte, ik googelde ook eens....Op 1 maart in Ridderkerk 10 uur 56 min.. Dat schiet al op☺

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ze nog niet gezien, sneeuwklokjes maar dat zal niet lang meer duren. Ik kijk vol verlangen uit naar het nieuwe tuinjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We have already had a winter's worth of rain around here. It has been way warmer than normal...until today. Winter has finally decided to come visit.

  It is interesting what you wrote about the length of days. Our days are getting longer and longer too.

  This post made me go out to see if any of my Galanthus are up at least. I didn't see one peeking out as yet. I do have some daffodils poking out of the ground. They will be frozen stiff in no time now. Have a great week Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toepasselijke naam van dat vroege sneeuwklokje. Hier zie ik slechts wat bleke puntjes boven de grond: het komt, het komt.
  En die donkere dagen vind ik maar niks, gelukkig komt er elke dag wat daglengte bij!
  Hartelijke groeten. Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten