Een goed verhaal?

Regelmatig gebeurt er iets in de tuin waarvan ik denk, daar zit een verhaal in. Maar soms wordt je idee ontkracht en valt het blog in het water. Zo gebeurde dit verleden week toen mijn oudere broer en schoonzus ons een bezoekje brachten.

 

Na de lunch lopen we een rondje door de tuin. De maretak in de appelboom is iets om bij stil te staan. We bewonderen de bessen van de maretak die net beginnen te kleuren. Dan ziet mijn broer iets anders dat zijn aandacht trekt. ‘Wat zit er op die takken?’ Ik antwoord: ‘Bloedluis; daar maakten ze vroeger verf van. Ik ga er een nog leuk blog over schrijven’. 

 

Maar mijn broer is kunstenaar en weet veel meer van verf dan ik. ‘Die rode kleurstof die voor verf gebruikt wordt, is van een schildluis', zegt hij, ‘en die schildluis (Cochenille) leeft op cactussen in Mexico.’ Hij pakt meteen zijn telefoon en Google geeft hem gelijk. Wat blijkt, van mijn luizen wordt helemaal geen kleurstof voor verf gemaakt. 

 

Mijn broer weet te vertellen dat de rode verfstof van de Mexicaanse schildluis tegenwoordig ook gebruikt wordt om voedsel te kleuren. Het E-nummer dat voor deze kleurstof staat is E120. Roze koeken worden ermee gekleurd en ook drinkyoghurt. Het is bizar om te weten, maar mijn blog krijgt op deze manier een heel andere wending die niets meer met tuinieren te maken heeft!

 

Is er nog iets te vertellen over mijn bloedluis dat een tuinman/vrouw interesseert? Zeker wel. De luizen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd uit de bomen. Dat gaat snel en helemaal biologisch. Ik spuit namelijk alle luis met de tuinslang eraf. En de luizen die ik ben vergeten die zullen de koolmezen wel opeten, want ze scharrelen de hele dag in de bomen rond.

 

Zo zie je maar, denk je een goed verhaal te hebben…. 


Het is gewoon een luizenstreek!

Fijne week 

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom en veel leesplezier!

Niet alleen de luizen, maar ook prachtige korstmossen zitten op de appelboom.
Zacht als bont, maar als je de luizen samenknijpt komt er een bruinrode kleur vanaf.
Ik laat ook de maretak zien die in de appelboom groeit. De bessen zijn aan het kleuren.

Mijn comments op jullie posts:
Onbekend: 9 dode vogeltjes in je nestkastje vinden is vreselijk. Ik hoop dat niet mee te maken.
Zem: De Dahlia Totally Tangerine wordt ook bezocht door bijen. Ik denk dat deze dahlia voor jou een winnaar is.
Marthy: Met zoveel aandacht toegedekte dahlia's zullen het redden daar in Frankrijk. Dennentakken is perfect, maar die heb ik niet tot mijn beschikking. Vastpinnen tegen de wind doe ik ook, alleen leg ik een stoeptegel op de omgekeerde pot. Zo heeft elke methode zijn oplossing!
Margriet: Helaas was mijn blog te laat met de tip om de dahlia's te labelen. Dus opschrijven... dat je het volgend jaar moet opschrijven!






 

 

Reacties

  1. Ha, ha, zo zie je maar dat je altijd aan fact-checking moet doen, voor je wat opschrijft ;-)
    Maar wat ontzettend spannend dat je die maretak toch maar in je tuin hebt weten te krijgen: heel bijzonder, Hetty!
    Hartelijke groeten, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Al met al is het toch een leuk verhaal geworden, alleen vergaat mij de lust om nog eens een roze koek te eten..........Zo bijzonder die maretak! Ik zal het opschrijven dat ik het volgend jaar moet opschrijven bij dei dahlia's.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. A nice story that is funny. Lucky you to have mistletoe in your garden. Mistletoe is rarely found in my area. I suspect that the summers are too dry. Thinking that I am eating some sort of lice in red dye is a bit disconcerting. I would rather see it painted on a canvas. Have a great week.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik luizen in de moestuin heb, gelukkig niet vaak, begin ik met spuiten en als dat niet wil helpen een mengsel van lauw water met groene zeep en spiritus. Helpt heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed verhaal of niet, je foto’s zijn toch prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Begin 1600 werden deze luizen ook gebruikt voor het kleuren van stoffen in Karmijnrood. Helaas zijn de bloedluizen ook gek op het kippenhok. Kärcher is onze beste vriend.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten