Een schaam moment en een DIY idee.

 

In de tuin scharrelen twee jongens merels. Ze maken ruzie met hun vader. Je herkent jonge mannelijke merels aan hun donkere snavel. Komende winter verkleurd de snavel van zwart naar geel en zien ze er net zo uit als hun vader. Deze jonge merels herinneren me aan het schaam moment. Het is een verhaal waar ik totaal niet trots op ben.


Afgelopen zomer trek ik wat brandnetels weg aan de voet van de rozenboog. Brandnetels doen het daar super goed want er zitten volop meststoffen in de grond. Terwijl ik ermee bezig ben valt het me op dat er nogal wat dood hout in de rozenstruik zit. Dat kan ik er best uit snoeien. Ik pak mijn snoeischaar en knip. Vervolgens probeer ik de afgeknipte takken er tussen uit te trekken. Het valt niet mee, de rozenstruik is groot en dik vertakt. Ik ruk en trek…en dan...

Het lijkt of de wereld stil staat. Als in een slow motion film zie ik drie kleine merels uit het nest fladderen. Het nest in de rozenboog! Het nest waarvan ik wist dat het er zat! Oh nee!! De vogels stuiteren van de rozenboog op de heg en dan naar de grond. Ze verstoppen zich meteen onder de heg. Moeder merel SCHREEUWT het uit. En niet zomaar even, wel TIEN minuten. Dan komt vader merel verschrikt aanvliegen met een bek vol eten. Hij kijkt in het nest…NIEMAND.

 

Ik ben de hele dag van slag.

 

Wat dom van me om aan die rozenstruik te sjorren. Ik denk aan de kat van de buren… die kleine hummels zijn ten dode opgeschreven. Dit zijn momenten dat ik het liefst onder een dekentje zou wil wegkruipen. Wat een slecht rentmeesterschap Hetty. 

Echter, na een paar weken zie ik een jonge merel op het tuinpad zitten. Zou één merel het hebben overleefd? Nu ik steeds de twee jonge merels in de tuin zie, weet ik dat twee van de drie het hebben overleefd. Ik ben zo opgelucht om ze rond te zien vliegen. Gelukkig heeft het verhaal een happy end. 

Om het een beetje goed te maken met de merels geef ik ze valappels. Daar zijn ze dol op. En nu we het toch over vogels voeren hebben, heb ik nog een leuk DIY idee om een voedersilo te maken. 

 

Nodig:

Waterfles

Schaar

Mes

Takjes

Viltstift

Zo maak je het:

Drink de fles leeg

Teken de opening op de fles en knip die er uit

Prik met een mes gaatjes in de fles om de takjes door te steken

Maak gaatjes in de bodem van de fles zodat het regenwater eruit kan lopen

Strooi zaden of brood op de bodem van de fles en hang hem op.


De takjes zorgen ervoor dat de vogels gemakkelijk kunnen aanvliegen
Mijn vogels vonden het eerst een beetje eng om erin te kruipen, maar inmiddels zijn ze gewend. Gezien het bovenstaande verhaal is het sowieso best spannend voor een vogel om in mijn tuin te wonen!  

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

De nieuwe volgers van deze week, van harte welkom en veel leesplezier.

Een van de drie merels op het tuinpad.

De rozenboog waar het allemaal gebeurde.


vader merel. 

Mijn comments op jullie posts:
Allereerst bedankt voor alle berichten die ik heb ontvangen op mijn vorige post "Ik moet een plant ontslaan". Het is iets waar jullie allemaal mee worstelen en ik verwacht dat er binnenkort heel wat planten worden ontslagen.

Zem: Niet het leven voor een plant is hard in mijn tuin. Zoals je kunt lezen hebben ook de vogels een zware dobber aan mij.
Margriet: Die aster ga je dus detacheren. Ik doe daar niet meer aan. Zo leuk om op die plek iets nieuws te zetten!
Marjolein: Het is natuurijk moeilijk om een plant te vinden die het hele jaar door mooi is. Gezien jouw beperkte ruimte op het balkon, zou ik af en toe die oude planten ontslaan en vlug iets nieuws zetten. Misschien kan je de bolchrysanten in het plantsoen zetten. Een beetje guerrilla gardening? Hip! 
Thuul: Als je de aster wil hebben moet je snel zijn! De spade staat al klaar.
Carina: Jammer, ik had het proces van jouw tuin graag gevolgd. 
Lisa: The time to feel sorry for plants is way behind me. It's always exciting to try new plants.Reacties

 1. Tja dat zal dan via een familielid van je moeten Hetty, mijn taxi rijdt niet helemaal naar Walcheren helaas. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee mijn prachtige chrysanten te verplaatsen naar de openbare tuin. Wij hebben er hier een aantal in de buurt :) Vorig jaar heb ik ze in februari gesnoeid maar kan ik ze dan ook verplaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee die vogelvoersilo. Ik ga ze eens een keer met mijn kleindochters maken. In onze tuin is het geen goed idee, want we hebben veel grote vogels zoals eksters, ka's die de hele silo mee zouden nemen volgens mij

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I need to get over the feeling of worrying about plants and do like you and rip them out and try something else.
  We have all done something like destroying a bird's nest in our garden. It just happens. At least you didn't do it on purpose like some I know. I am glad that the black bird chicks survived despite the nest upset, cat. They had good parents to care for them.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, Hetty, soms kan een "operatie" in de tuin onbedoeld helemaal verkeerd uitpakken.
  Zoiets kan gebeuren.
  Ik denk dat ik in bovenomschreven situatie de hele dag hartkloppingen zou hebben gehad.
  Gelukkig toch twee overlevenden.
  Wat de silo's betreft, houd ik het toch maar bij de stevige silo's van V ivara ;-)
  Hartelijke groeten van Zem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten