Tip. Teak houten tuinmeubelen schoonmaken.

The Thakeham Seat, Luteyns bank

Er zijn karweitjes die jaarlijks terugkomen. Voor mij is dit het schoonmaken van de teakhouten tuinmeubelen. In oktober, voordat ik met het inplanten van de bloembollen begin, gaat het tuinmeubilair in het sop. Ik berg daarna alles op in de schuur. Klaar voor de lente.

 

De teakhouten stoelen, tafels en banken maak ik schoon met een heet sopje van Biotex en Soda. Ik pak de borstel en schrob… en schrob…. Ideaal als je je even wil afreageren. Vervolgens spoel het na met schoon water. Maar in plaats van me af te reageren op iets of iemand, mijmer ik hoe lang ik deze bank al heb. Dat moet inmiddels wel 25 jaar zijn. Vervelen doet hij me nog steeds niet.

 

Het is een replica van de beroemde Luteyns bank. Deze bank is in 1902 (!) ontworpen door de architect Edwin Luteyns. Hij ontwierp voor zijn opdrachtgever niet alleen het landhuis Little Thakeham in West Sussex, maar ook een bank voor in de tuin. De ‘Thakeham Seat’ of ‘Luteyns bank’ bleek een enorm succes en is in talloze tuinen toegepast. En zelfs na meer dan honderd jaar is de bank nog steeds te koop.

 

Tijdens het schrobben vraag ik me af waar die bank toch ieder jaar zo vuil van wordt. Luchtverontreiniging? Het schoonmaken is een heel karwei met al die kleine richeltjes, hoekjes en gaatjes. Daar zal Luteyns vast niet over na hebben gedacht vanachter zijn tekentafel. Schoonmaken? Daar hadden ze immers personeel voor.


Personeel...... jammer. Ik moet zelf aan de bak.

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

volgers die zich afgelopen week hebben aangemeld, van harte welkom.

Maak een heet sopje van Biotex en Soda.
Hoe komt die bank zo vies ieder jaar?
Naspoelen met schoon water. 
Geen banken om schoon te maken? Voor jou de herfst foto's!
Nieuw in mijn tuin, herfstaster Treffpunkt.
Zaailing van herfstaster.
Dahlia Jowey Linda. 
Onbekende dahlia
Dahlia Melody Prospero.
In de wind waait Miscanthus.
Zaden van de vaste judaspenning. (Lunaria rediviva)
Rosa Celina

Hosta

Mijn comments op jullie posts:

Lisa: Thanks for your comments week after week. When do you start blogging again?
 

Reacties

 1. Funny you should ask when I will start blogging again. I might just do that.
  Your bench looks like it is brand new after a good scrubbing. I love this style of bench. It would even be nice inside with lots of pillows on it. :) It is nice that you still have such beautiful blooms in your garden. My garden has basically shut down except for some asters and White Japanese anemones blooming. Have a great week Hetty.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. een bank die al 25 jaar oud is en er voor de schrobbeurt maar zeker erna nog perfect uitziet. Dat vind ik best bijzonder. Prachtige ook de dahlia's, bij mij staan de paar die de slakken hebben overleefd ook nog best mooi in bloei. Hartelijke groet, Carina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. A beautiful bench in a romantic place! I admire your perfect pics!
  Take care of yourself dear friend!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten