5 tips om planten op te binden.

obelisk in tuin.
Zo halverwege mei kunnen wij, tuinmannen/vrouwen overmoedig worden. De planten groeien als kool, staan er fris bij, de eerste bloemen verschijnen en wij denken dat het niet meer mis kan gaan in de tuin. Maar halverwege mei moeten we de planten steunen. En als we dat vergeten dan gaat het geheid vreselijk mis.

Zware regenval in combinatie met wind is desastreus. De ene dag heb je een fantastische plant, de volgende dag sta je verdwaasd naast je mooie plant die nu als een slappe dweil op de grond ligt. Je trekt de plant omhoog en zegt tegen wie het maar wil horen: kijk zo mooi was mijn…… vul maar in! Met die plant komt het niet meer goed. Ik woon aan zee, dus wind is er altijd. Regen op dit moment niet, maar ook dat zal nog wel een keer komen. Opbinden moet. Altijd!

Het opbinden van planten kan op verschillende manieren. Je kunt een stuk touw pakken en dat om je plant slingeren. Het is effectief, maar ik hou van een wat subtielere aanpak. Meestal hebben planten niet extreem zwaar bindmateriaal nodig. Door de jaren heen heb ik mijn opbind techniek verfijnt. Het draad waarmee ik de planten opbind wordt steeds dunner en zelfs dit dunne materiaal werkt verbluffend goed.

Hier mijn tips om planten op te binden:

1 Doe het tijdig. Doe het vandaag nog als je tijd hebt.
2 Rozen bind ik vast met zwart elektriciteit draad. Je kunt het draad jaar na jaar gebruiken en het zwarte draad valt niet op. Je koopt het bij de bouwmarkt op een rol van 100 meter.
3 Pioenen en andere zware planten steun ik doormiddel van halfronde steunen. Deze steunen zijn gemaakt van betonijzer. Het is onverwoestbaar en goedkoop. Zodra het ijzer verroest is, valt het materiaal niet op in de tuin.
4 Opgaande planten zoals baardirissen en vingerhoedskruid steun ik met een betonijzeren pin van 60 cm. Wanneer mijn kleigrond erg hard is zoals nu, kan ik deze pin met een hamer gemakkelijk in de grond timmeren. Aan deze pin bevestig het dunne ijzerdraad dat bloemschikkers gebruiken en daarmee bind ik de lange bloem -bijna- onzichtbaar op. Vooral deze pinnen in combinatie met dun binddraad gebruik ik vaak. Denk eens aan vrouwenmantel dat na een regenbui opeens zo over de grond gaat slingeren. Probeer het dunne binddraad, je ziet het niet en is toch sterk genoeg.
5 Nog een laatste tip om je planten te stevig te laten staan. Knip ongeveer 15/20 cm uit de top van de plant. De plant zal reageren door veel zijscheuten te maken. Deze wrede behandeling maakt de plant steviger. De bloei is weliswaar iets later, maar met veel meer bloemen. Bijkomend voordeel, de plant wordt niet meer torenhoog. Je kunt dit doen bij phlox, campanula, zomer aster en bij de herfstaster. Misschien heb je zelf wel een plant die altijd te hoog wordt en omvalt. Pak de schaar en experimenteer! 

Tuinmannen/vrouwen, vergeet het niet zo halverwege mei: pin vast, knip af, bind vast. Voor het te laat is. 

Desnoods met een touw!
Fijne week
Hetty
Nieuwe volgers van deze week, hartelijk welkom en veel leesplezier.
allium in tuin.
Allium moet het zonder steunmateriaal doen. Ik zou niet genoeg pinnen hebben!
bindmateriaal om planten te steunen
Steunmateriaal: half ronde steun, pin, elektriciteitsdraad en klosje met binddraad.
Elektriciteitsdraad om rozen aan te binden
Close up. Elektriciteitsdraad toegepast om rozen te steunen. 
baardiris aangebonden met dun draad
Baardirissen met binddraad vastgebonden aan de pin. Bijna onzichtbaar. 
pioenrozen met half ronde steun
Pioenrozen met half ronde steun.
phlox
Tot slot het afknippen van planten, hier phlox....
phlox afgeknipt
Dezelfde plant afgeknipt. Laat een paar stengels ongemoeid, dan bloeit de plant ook nog eens langer. Probeer het maar. Wees moedig!

Mijn comments op julle posts:
Jan: Prachtige serie van bloemen in knop. Als je ze zo van dichtbij bekijkt lijken het wel kunstvoorwerpen!
Lisa: The lime colour leafs of Spiderwort Kate are a treat. I can understand the dilemma of keeping of ripping out in summer. Be wise and... choose the best.
Betty: 409 roses in your garden, that's a real treat!
Zem: Ik heb de tomaten planten al geplant buiten. Maar hier is het klimaat milder dan bij jou in het noorden.  
Loes: Bedankt voor je praktische tip om bonen te begieten met knoflookwater. De luizen vinden deze geur weerzinwekkend.
Unknown: Ik moet net als jij ook aan vroeger denken als ik zwaluwen zie.

Reacties

  1. Hello Hetty, I really like those semicircle supports you have. Do you have someone make them for you? I would love to have some but have never seen them for sale around here.
    Funny you should write this post today. We had a big storm go through last night. Wind and over 2.5 inches of rain. Our garden is soggy today and the peonies I put a support on fared well. Most of the iris did too. Just a couple of the really big white ones flopped. I will have to stake them next year so they stand tall. You have good advise about cutting back plants. I need to get out and do that too.
    Have a good week. Lisa at Greenbow

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ....en dan wel de topjes ,met alleen het bovenste blaadje er nog aan, ergens op een koele vochtige schaduwplek in de grond duwen................

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten