Het zwarte goud.

gekleurde hemel met oude schuur

Herfst. Mooi gekleurde luchten en koudere nachten. Opeens liggen er bladeren op het gras. Het is nog niet veel, maar het ligt er. Voor het gras is dit niet zo prettig. Gras krijgt daardoor minder licht. Het is goed om het blad regelmatig weg te vegen.

Weg vegen; waarheen dan? Veeg het in de border; de wormen zullen het composteren. Of maak er zoals ik, bladaarde van. Bladaarde is namelijk het zwarte goud voor jouw planten. Bladaarde ziet er mooi uit! Zo rul en donker, het maakt me blij. Als je het een keer hebt gemaakt dan begrijp je wat ik bedoel. 

Hoe maak je bladaarde? Het is heel makkelijk. Pak een vuilniszak en prop deze vol met blad. Prik wat gaatjes in de zak. Gooi er een plens water bij en knoop de zak stevig dicht. Vervolgens leg je de zak op een onopvallende plek in de schaduw. Onder de rododendron bijvoorbeeld. Laat de zak liggen tot het volgende najaar. 

Nu de bladeren vallen denk ik aan mijn vuilniszakken onder de rododendron. Is het bladaarde geworden? Natuurlijk. Het ziet er prachtig uit. 

Ik zeef een gedeelte, maar je kunt het ook met je handen nog wat fijner maken. Ik heb een kruiwagen vol, dus ik moet kiezen welke planten dit zwarte goud krijgen.

Allereerst de varens. Dit voorjaar heb ik een paar nieuwe aangeschaft en in potten geplant. Ze doen het goed in de schaduw en bonus is, de slakken eten er niet aan. Ik strooi de bladaarde er voorzichtig omheen. Mijn mooie naaldvarens uit Engeland krijgen natuurlijk ook een dikke laag. Er is nog over. Dat gaat bij de cyclamen in de potjes. Het komt goed uit, ze zijn net weer aan de groei. De bloemen komen extra mooi uit tegen de donkere bladaarde. 

Dus mopper niet als de bladeren op het gras liggen. Veeg het liever in de border. 

Belangrijk, gooi het zwarte goud in geen geval in de kliko. Dat is een gemiste kans!

Fijne week

Hetty

bladeren op het gras
Koudere nachten; bladeren op het gras.
bladaarde
Bladaarde. Ik zeef het door een oude veilingkist.gezeefde bladaarde
Kijk hoe mooi!
Dryopteris Cristata the king in pot
Mijn nieuwe varen Dryopteris 'Cristata the King' krijgt een laag....
Naaldvaren
en de naaldvaren uit Engeland...
five finger maiden hair fern
en deze mooie varen, Five Finger Maiden Hair Fern... die koop je voor de naam!
Witte cyclamen in potten
Tot slot cyclamen coum. Allemaal een handje.
cyclamen in potten
Als je de potten dicht bij het raam zet kan je er de hele winter van genieten.
De nieuwe volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Wat je deze week in de tuin kan doen:

Voer veranderingen door in de tuin.
Je kunt nu ook klimrozen snoeien. Ik heb het geprobeerd. Lees hier de evaluatie: klimrozen snoeien en stekken. 
Plant viooltjes in een pot en zet ze daar waar je erop kan kijken vanuit het raam. Ze zijn nu volop te koop. Lees: Inspiratie, Herfst op tafel. 
Maai het gras. Zolang het niet onder de 5 graden is kan je blijven maaien.
Maak de tuinmeubelen schoon en berg ze op. Het is een klus, maar in het voorjaar haal ik ze schoon uit de schuur. Lees hoe ik het teakhout schoonmaak: Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Mijn comments op jullie posts:
Zem: Wij tuinvrouwen blijven idealen najagen. Rennen achter het najaarslicht met de camera...Geeft niks zo blijven we lekker bezig
Margriet: Vakantie kan je alleen in je hoofd bewaren! En nee, het huis blijft op zijn plek. ik zou dan ook de tuin opnieuw aan moeten leggen.....









Reacties

  1. Dag Hetty, wij lezen je blog met veel plezier. En wat een goede tip: klimrozen snoeien in de herfst, dat ga ik ook proberen! Hartelijke tuingroet, Carla & Corrie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten