Loopt het tuinseizoen op zijn eind of niet?

salvia Nachtvlinder

Verleden week heb ik een planten verkoper gesproken. Hij vertelt me dat het tuinseizoen op zijn eind loopt. Ik antwoord hem: ’Op zijn eind? Ik ben net begonnen met planten en veranderen’. Hij moet er om lachen. ‘De meeste mensen planten in het voorjaar, alleen de echte tuinfreaks niet!’

 

Ik koop zijn laatste twee salvia’s ‘Nachtvlinder’. Lang heb ik getwijfeld over deze plant, omdat de donkerpaarse kleur een beetje wegvalt in de border. Maar uiteindelijk heeft deze salvia zulke goede reviews, dat moet ik proberen.

 

Deze Salvia’s houden van warmte. Ik plant ze naast de rozen, op het droogste en zonnigste stukje van mijn tuin. De geur van de salvia is heel krachtig; kruidig. Ik heb gehoord dat de geur van salvia’s de rozen beschermt tegen ziektes. Vraag me niet welke ziektes, ik ga het observeren voor jullie. De plant is ook nog eens eenvoudig te stekken. Zodra ik thuis ben, gaat de schaar erin. Knip, knip, extra planten voor niks!

 

Behalve de salvia’s zijn er deze week meer planten de grond in gegaan. De stekken die ik eind mei maakte toen ik planten topte, zijn nu groot genoeg. (lees hier hoe dat ging) Phlox, Aster en zes kleine Campanula lactiflora staan in de border. Uitgezaaide planten van Digitalis -vingerhoedskruid- heb ik op de goede plekken gezet en alle tweejarige zaailingen die ik eind juli zaaide zijn verspeent. 

 

Het najaar is dus helemaal niet de tijd om achterover te leunen. Tuinvrouwen/mannen, naar buiten, aan het werk. De temperatuur is nog goed, de grond vochtig en de zon niet te fel. Alles wat je nu plant maakt een goed wortelgestel. Voor planten is het namelijk een stuk moeilijker starten in het -meestal- droge voorjaar. 


Herfst. Kom in actie, het plant seizoen is begonnen!

Fijne week
Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

salvia Nachtvlinder
Salvia 'Nachtvlinder', een struikje van ongeveer 40 cm hoog met kleine bloemen.
Ik kocht ook nog deze rode, Salvia Royal Bumble. Plant ze op een zonnige droge plek.
Stekken is eenvoudig.
stekken salvia Nachtvlinder
Zo heb je wat reserveplanten voor volgend jaar.
salvia Black and Blue
Salvia 'Black and Blue' kocht ik verleden jaar, maar heeft weinig gebloeid. Deze plant heeft meer vocht nodig.

nog wat extra foto's:
Agapanthus summer Love
Agapanthus Summer Love. Bloeit onafgebroken, opschrijven! Ik ga deze nog delen dit najaar.
Dahlia
De Dahlia's zijn opgeknapt van de regen en de mildere temperaturen.
romantischerozentuin.nl
De hagen zijn allemaal lekker strak geknipt door de hovenier. Wat knapt de tuin daar van op.

Wat je deze week van september in de tuin kan doen:
Geef de rozen patentkali. Ik geef een handje bij een plant.
Zoek naar zaailingen in de tuin. Staan ze te dicht op elkaar zet ze dan ergens anders. 
Ik heb de zaailingen van vergeet-me-nietjes in potjes geplant. In het voorjaar ben ik blij dat ik dat hebt gedaan om wat blauwe accenten aan te brengen.

Mijn comments op jullie posts:
Margriet: Afwachten, misschien doet de pioen het toch!  

Reacties

  1. Ik had je tip opgevolgd en de phloxen getopt, de stekken deden het prima. Ik heb ze toen al snel uitgeplant en ze bloeien momenteel allemaal. Ook de chrysant had ik getopt en gestekt, die stekjes zitten vol knoppen. Jammer genoeg is het weer momenteel steeds slecht als ik tijd heb om in de tuin te werken. Eerst was het te heet iets te doen nu te nat, dus ik hoop dat er nog een mooie dag komt als ik geen afspraken heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello, Hetty! Good to see that you are still active in the garden and on your blog. Your salvias are lovely - mine have just started to bloom after such a terribly difficult summer. Later in the month, I'll be making cuttings of the salvia and perovskia. I have never tried to propagate perovskia before, have you? It took the perovskia a few years to become established in the garden in the heat, but now they are finally prospering. Fingers crossed! Un beso, Karen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten