'No Mow May'. Geëvalueerd door kabouter Joop.

Voor diegene die nog maar kort dit blog volgen zal ik me even voorstellen. Ik ben de kabouter Joop en ik verblijf onder de hazelnoot in de tuin. Eigenlijk ben ik de enige die tegengas geeft op dit blog. Ik vind dat voor jullie heel belangrijk, informatief en verfrissend.

 

Dit is de kwestie die ik graag met jullie wil behandelen. Het experiment van tuinvrouw Hetty om mee te doen aan ‘No Mow May’. (Niet maaien in mei).  Het is een beweging van tuiniers die het gras in mei niet maaien. Wat is de achterliggende gedachte? Doordat het gras in mei niet wordt gemaaid kunnen wilde bloemen en grassen nectar en stuifmeel produceren. Bijen profiteren daarvan. 

 

Voor tuinvrouw Hetty kwam dit experiment goed uit. In mei had ze in het uitgekozen stukje gras nog tulpen in bloei. Daar wilde ze de zaden van laten uitzaaien.

 

Daarom heeft ze ‘No Mow May’ omarmt.

 

Maar in juni was het zaad van de tulpen nog niet rijp. En zo werd het ‘No Mow June’.

 

Eindelijk, begin juli zijn de zaden rijp. Tuinvrouw Hetty heeft de zaden uitgestrooid over het gras. Maar jullie begrijpen het zeker wel, maaien ho maar. Ze heeft helemaal geen zin meer om te maaien! En ik vrees dat na ‘No Mow July’, ook ‘No Mow August’ zal komen.

 

Jullie willen nu vast weten hoe het gras eruit ziet. Eerlijk gezegd; het is net een wegberm. Geel gras met wat boterbloemen. 

 

Wat ik van dit experiment vind? ‘No Mow May’ is een prima idee, maar wat betreft de andere maanden…

Dat is voor tuinvrouw Hetty gewoon een excuus om NOOIT meer te maaien!

 

Fijne week

Kabouter Joop

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op Hetty's blog en veel leesplezier!

Narcissen in het gras.
April. Narcissen in het gras.
tulpen in het gras.
Mei. Als je goed kijkt zie je de tulpen.
żaden van de tulpen
Begin juli. De żaden van de tulpen zijn eindelijk rijp!
zaaddozen van botanische tulpen
Zaaddozen van botanische tulpen.
No mow May, eind juli
Situatie eind juli. Maai dat gras Hetty!
Selfie van Kabouter Joop. 
En tuinvrouw W, bedankt voor je belangstelling. Ik vond het leuk dat je naar mij vroeg. Ik maak het goed.

Wat je deze week van juli in de tuin kan doen:
Verzamel żaden van eenjarigen. Bijvoorbeeld: papaver, juffertje in het groen, digitalis of eenjarige ridderspoor. Doe ze in een papieren zak en zet de naam en het jaartal erop. Bewaar ze tot volgend voorjaar.
Schrijf op welke planten verzet moeten worden dit najaar. Zijn er planten die te droog staan of toch teveel zon hebben? Noteer het.
Vergeet niet te genieten van je tuin. Of lees nog een blog terug over een van de mooiste tuinen die ik in Engeland heb bezocht. Nagenieten! Wollerton old Hall

Mijn comments op jullie post:
Cita: Wat jij allemaal in je tuin hebt staan! Ik wordt er heel nieuwsgierig naar dat begrijp je. De boombast houtsnippers vind ik ook mooier dan hennepstro, maar dan wordt mijn grond misschien te zuur en dan willen de rozen niet meer. Je moet ook met alles rekening houden. Klaver kan niet, ik loop vaak op blote voeten! Mijn topplant tegen droogte en hitte: Aster 'Little Carlow'.
Zem: Chop en drop. Dat heb ik meteen gedaan. En voor de rest wachten we het af. Pappen en nathouden!
Margriet: Met zulk heet weer kan je alleen met pijn in je hart naar de tuin kijken. Gelukkig hadden jullie ook een bui. Daar kan je niet tegenop sproeien! Ik hoop dat er nog wat lekkere boontjes op tafel komen.
Lisa: Nobody can change the weather. We have to live with it.




 

 

 

Reacties

  1. Kabouter Joop heeft de mens goed door: die vindt altijd een slim excuus om onwelkome handelingen uit- dan wel af te stellen. En dat kan heel zinvol zijn ; - )
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had geen idee dat je tulpen kan zaaien, weer wat geleerd....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Hetty, tussen de rozen leg ik gedroogd gemaaid gras, dat valt niet zo op, omdat ik veel bodembedekkende rozen rond de struik rozen heb. Verder gebruik ik de snippers en dat gaat goed. Onze tuin heeft ongeveer 2000qm dus plek voor veel planten. Een deel is ingezaaid met wildbloemen en wordt 2x gemaaid. Eenmaal in mei , omdat onkruid sneller is als bloemen, en nog een keer in de herfst. Dan wel in delen om de 2 weken zodat er nog wat blijft. Verder verzamel ik zaad, heb altijd een zakje en een schaartje bij me, je weet maar nooit wat je kan tegen komen. Jij zou hier niet gelukkig zijn, vergeet de engelse tuin, hier gaat het om het overleven van planten en bomen, die leuke hertjes lopen door de tuin en lusten alles en de wildhazen eten ook graag mee, alleen weiland om ons heen, dus een engels gazonnetje gaat nooit lukken. Maakt ons niet uit, we genieten van de natuur en alles wat bloeit. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten