Californische boompapaver vermeerderen.


Tijdens de open tuindagen is de Californische boompapaver ( Romneya) het gesprek van de dag. Veel bezoekers hebben deze enorme klaproos met witte bloemen met het donzige gele hart nog nooit gezien. Ik heb de plant uit Engeland meegenomen. Tegen het huis, beschut tegen de koude noorden en oostenwind, bloeit hij ieder jaar.

 

Als deze plant bloeit dan wil iedereen wel een stekje. Maar het stekken is me nooit gelukt en er vormen zich ook geen uitlopers aan plant. Sommige bezoekers opperen om er dan maar een stuk af te spitten. Maar dat gaat mij te ver. 

 

Zaaien dan? Ook dat heb ik geprobeerd. Oorspronkelijk komt deze plant uit Californië. En omdat er in Californië ieder jaar zoveel bosbranden zijn, heb ik bedacht dat de zaden misschien eerst in brand moeten worden gestoken voordat ze kunnen ontkiemen.

 

Ik heb daarom het zaad in een pot gedaan en aangestoken. Mijn vriendin die net langskwam toen ik daarmee bezig was dacht dat ik helemaal van het padje was. Het was slechts een experiment. Van het zaaisel is niets terechtgekomen. 

 

Tijdens de open tuindagen vertel ik tuinvrouw F en tuinman B over dit idiote zaai avontuur. Ze sturen me ’s avonds een mail met tips hoe je de Romney moet zaaien. Die tips wil ik jullie natuurlijk niet onthouden: 

 

Zaaien: januari tot juni. Droog een hoeveelheid dennennaalden. Zaai de zaden in een pot of zaaibakje. Verbrand de naalden en strooi de as over het zaaibakje, vervolgens goed vochtig nevelen. Zet het bakje 2-3 weken in de koelkast en vervolgens warmer. Kieming zal volgen.

 

Ik was dus op de goede weg met het idee van de bosbranden. Echter één Romneya is voor mij genoeg. De plant is begeerlijk en heel moeilijk te krijgen. En dat heeft ook wel iets! 


romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier.


Wat je deze week van juni in de tuin kan doen:
Knip de hagen. Na de langste dag krijgen ze een nieuwe een groei impuls en lopen ze weer fris uit.
Als het droog is geef de planten die het echt nodig hebben zoals hortensia's water. Liefst in de avond. Dan kunnen ze het water 's nachts opnemen.
Knip uitgebloeide rozen weg en geef de rozen nu rozenmest.

Mijn comments op jullie posts:

Cita: Bedankt voor je reactie, het lijkt wel een brief die je me hebt geschreven! Om je vraagt over de slakken te beantwoorden, op dit moment zijn er niet veel. Het is hier heel erg droog in de tuin. Gelukkig heeft het 4 mm geregend. Ik ben blij met elke druppel. Als er veel slakken zijn, zoek ik ze 's avonds met de zaklamp. Dan zitten ze bovenop mijn favoriete planten en kan ik ze gemakkelijk weg vangen.

Margriet: De sla kroppen snij ik niet helemaal af als ik ze wil eten. Ik haal van elke plant een paar bladeren af. Dan heb je zomaar een maaltje en de terracotta potten blijven er aantrekkelijk uitzien. Probeer het maar eens!

Jetty: De potplanten geef ik elke week mest. Meestal tomatenmest. Lees op de verpakking voor de verhouding.

 

Reacties

Een reactie posten