Krokussen in het gras.

Krokussen in het gras.

Op dit moment zie je -in mijn omgeving- overal in de wegbermen krokussen bloeien. Wat geeft een intenser lentegevoel dan een veldje krokussen in het gras? Ik ben erdoor geïnspireerd en heb het in mijn tuin ook gerealiseerd. Maar zo eenvoudig als het lijkt, is het niet.

 

Het inplanten van de krokusbolletjes is in het najaar snel gebeurt. Tot zover geen problemen. Maar in het voorjaar rijst bij mij de vraag: hoe moet het nu met het gras? Bemesten of niet?

 

Het eerste jaar heb ik het gras in het voorjaar bemest. Dit had tot gevolg dat het gras zo hard groeide dat de krokussen bijna niet te zien waren. Met een puntige schaar heb ik -met de hand- het gras tussen de krokussen geknipt. Ik kan jullie vertellen, dat was een heel werk.

 

Het jaar daarop heb ik het gras niet bemest. Alleen nu ziet het gras er zo mottig uit.  

 

Natuurlijk ben ik zelf ook debet aan de ontstane problemen. Om het bloeiseizoen te verlengen, plantte ik niet alleen krokussen maar ook narcissen en sneeuwroem in het veldje. Het bloeiseizoen is door de mix van soorten verlengd, maar ook het moment van maaien is tot eind mei opgeschoven. Zoals jullie vast wel weten, mag het gras pas worden gemaaid als alle bladeren van de bloembollen zijn afgestorven. Dat uitgestelde maaien veroorzaakte een schok voor het gras en het vertoonde nadien kale plekken.

 

Conclusie:

 

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik me moet beperken tot het planten van alleen krokussen. Het gras kan ik na de bloei van de krokussen bemesten en begin april maaien.

 

In de berm van de gemeente is een veldje krokussen en andere bolgewassen geen enkel probleem. Daar maaien ze gewoon om de bloembollen heen. 

 

Maar in een kleine tuin zorgt een veldje krokussen al snel voor hoofdbrekens.

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

De volgers die zich afgelopen week hebben opgegeven, veel leesplezier.

Krokussen in het gras.
Krokussen in het gras. De eerste zonnestralen na de vorst.
Krokussen in het gras.
Als de zon schijnt gaan de bloemen open.
Krokussen in het gras.
Het ultieme lentegevoel
Narcissen en Chionodoxa
Hetzelfde grasveldje begin april 2020. Nu bloeien narcissen en Chionodoxa.( sneeuwroem)
narcis en Chionodoxa
Narcis en Chionodoxa. Het gestreepte blad van de krokus ziet er nog top uit. Dat duurt nog even voordat gemaaid kan worden.
Krokussen in het gras.
Krokussen in het gras.
Krokussen in de berm.
Mijn inspiratiebron. Krokussen en narcissen in de berm langs de weg.


Mijn comments op jullie blog posts:
Marjolein: Wat leuk dat je dit allemaal met die kleine tuinvrouw L onderneemt. Zo krijgen we een nieuwe generatie tuiniers! En de verrassing wat er allemaal uit die zaden komt....Leuk!
Carina: Ik herinner me nog hoe ik de tuin begon. Een plant gekocht, hak, hak, hak, vier planten!  Een pluktuin, wat een heerlijk plan. En veel dahlia's erin. Ik zie bij mijn opgepotte dahlia's de eerste puntjes boven komen. 
Zem: Natuurlijk wil ik dat verklappen, de planten zijn ook van de Ferdinandushof. 
Lisa: As you can see, the crocussus are blooming in the Netherlands too. Hey Lisa, come on and buy a few Dahlias, it is trendy! And which one to choose? They all are pretty!
Margriet: Er gaat niks boven snuffelen in winkels. Vreeken's zaden is ook mijn favoriet. Ik heb de dahlia's in de volle grond gecheckt. De grond weghalen en in de knollen knijpen. Zijn ze stevig, dan zullen ze vast uitlopen. Snotterig, weggooien. Maar laat B dat maar doen, dat is voor jou een te grote uitdaging met dat been.
Jan: Die strip van de rechter heeft bij ons niet in de krant gestaan!



 

 

 

Reacties

  1. Hetty you are so funny. I might look for a dahlia I like and plant it just for you. :)
    I also have trouble waiting so long to mow the grass after the crocus bloom. They are in one section of the grass path and they get to grow there until they are finished turning brown. It seems like it takes a long time. Your bulb displays look so beautiful even with frost on them. Have a great week.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het heel fleurig al die kleuren in het gras. Ik had bij het aanleggen van de tuin van mijn dochter ook sneeuwklokjes en krokussen in het gras gepoot. Er is tot nu toe alleen 1 sneeuwklokje boven gekomen. Wat er met de rest gebeurt is, geen idee. Misschien komen die volgend jaar pas.........

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goedemiddag,
    Leuk dat ik je weer gevonden heb. Prachtig om al die bloemenweelde van de bollen te zien. We zijn weer klaar voor een nieuw tuinjaar. Nu de temperaturen een heel klein beetje omhoog en dan zijn we helemaal tevreden.
    Fijne dag gewenst.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten