Wanneer moet ik lavendel snoeien?

Romantische rozentuin
Lavendel snoeien, peinsde ik afgelopen week. Hoe kan ik jullie- en mezelf- gemakkelijk laten onthouden wanneer het daar de beste tijd voor is? Ik heb het: lavendel snoeien doe je als de bijen er niet meer op vliegen. Want dan is lavendel uitgebloeid. 

Als je lavendel niet ieder jaar snoeit wordt het snel een houtig gewas. Dat is natuurlijk niet wat je voor ogen had. Dus zodra de bijen weg zijn gevlogen, pak dan de snoeischaar en begin. 

Snoeien van lavendel betekent niet alleen de bloemstengels eraf knippen. Het moet heftiger. Pak een bundel met je ene hand en knip diep. Wees moedig! Let op dat er wel groeipunten over moeten zijn. Tot de grond toe afknippen is NIET de bedoeling. Op de foto’s zie je wat ik bedoel.

Het lijkt een mishandeling van je lavendel struik, maar na 4 weken is de struik weer hersteld. Wanneer je ieder jaar op deze manier snoeit dan gaan de struiken wel een jaar of 10 mee.

Terwijl ik bezig ben snuif ik de lavendelgeuren op. Heerlijk. En is er een beter werkje te bedenken nu we dit jaar niet naar de Provence kunnen afreizen?
Fijne week
Hetty
romantische rozentuin.
Volgers die zich afgelopen week hebben aangemeld, hartelijk welkom op mijn blog.
Lavendel snoeien.
Knip met de snoeischaar diep in de struik.
Lavendel snoeien.
Zo ziet het er na de snoeibeurt uit.
Lavendel Hidcote
Snoeiafval van lavendel 'Hidcote'. Dat levert toch ook een leuk plaatje op!
Lavendel snoeien.
 Deze lavendel bloeit later en heeft nog genoeg bijen op bezoek.
Lavendel Olympia.
Lavendel Olympia.


Reacties

  1. Every time you show an overview of your garden I swoon, it is beautiful! Unfortunately I don't have anyplace to grow lavender. I have never found a variety that grows well here. I do love the scent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb onze lavendel gekocht bij een kweker in Bruinisse.Hij vertelde om na de bloei de bloemaren eruit te knippen.De plant bloeit dan in augustus-september nogmaals. Niet zo enthousiast als de eerste keer, maar toch leuk....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed, dat je ons eraan herinnert: ik zal mijn struikjes eens bekijken en gaan bijsnoeien.
    Je tuin staat er prachtig bij, Hetty: de regen heeft ons groen goedgedaan!
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten