Over bruidsboeketten en mirte.


Foto pinterest
Toen ik tijdens een tuinreis Osborne, (Isle of Wight) het vakantie paleis van koningin Victoria bezocht, zag ik tegen het bordes mirte groeien. Later ontdekte ik dat er stekjes van deze plant te koop werden aangeboden. Waarom juist van deze plant?

In Engeland draait alles om traditie. Daarom moeten we even de geschiedenis in duiken.  Koningin Victoria trouwde in 1840 met prins Albert. Ze had een bruidsboeket waarin onder meer mirte was verwerkt. Een stekje uit dit boeket werd geplant tegen het bordes van Osborne. Mirte heeft een sterke band met Osborne, want het groeit er nog steeds! 

De traditie is dat bij koninklijke bruiloften, takjes van deze plant worden verwerkt in het bruidsboeket. Koningin Elizabeth II had een bruidsboeket van witte orchideeën gecombineerd met mirte van Osborne. Ook in het bruidsboeket van Kate Middleton was mirte verwerkt. Allemaal takjes van de oorspronkelijke stek uit 1840. Wat een heerlijk verhaal. Het kleine mirte plantje moest natuurlijk worden gekocht.

Mirte is een wintergroene struik met glanzende bladeren. Mirte bloeit midden in de zomer. De bloemen zijn wit met schitterende meeldraden. Later komen er donkerpaarse bessen aan. Zet mirte op een beschutte plaats in de volle zon. Dicht tegen een west of zuidmuur. 

De plant is niet helemaal winterhard, maar hier in Zeeland gaat het net. In de 6 jaar dat ik hem heb is hij één keer bevroren. Toch is hij daarna weer prachtig uitgelopen. Het stekje is inmiddels uitgegroeid tot een struik van 1 m hoog.

Genoeg takjes dus voor boeketjes!

Fijne week
Hetty
De nieuwe volgers van deze week hartelijk welkom op mijn blog.
romantische rozentuin.
 Osborne. Tegen het bordes groeit de mirte uit 1840.
 En dit is mijn mirte plant
Mirte naast de voordeur.
Zo mooi die kleine bloemen.
Boeketje mirte met rozen...
Schattig.
 Ook geschikt als vulling ........
 ..... voor kleine boeketjes in de vaas.




Reacties

  1. The myrtle is gorgeous. You now have a piece of history in your garden. So romantic.
    Have a great week Hetty.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten