Agave en de planten tijdmachine.

Plantaardig
Ik wacht op mijn beurt in een hippe plantenwinkel die vol staat met planten in terracotta potjes en ontkiemende stekjes in glazen flesjes.(plantaardig Middelburg) De klant die voor me is vraagt aan de verkoopster: ‘Die Agave die ik hier verleden week heb gekocht, hoeveel water moet ik die geven?’  Huh, Agave??? 

FLITS…. De planten tijdmachine flitst me terug naar mijn jeugd .…

Mijn opa bracht in de jaren zestig Agave stekken mee uit Spanje. De stekken werden in een grote pot geplant. Ze groeiden uit tot een monsterplant van wel een vierkante meter! Agave met de vlezige grijsgroene bladeren doet prehistorisch aan. Dat maakte op mij als kind diepe indruk. De langwerpige bladeren waren wel 10 cm dik en hadden aan de rand vervaarlijke stekels. Je hoefde maar één keer de stekel aan te raken en je wist, met deze plant valt niet te spotten!

Mijn vader had de taak om de plant in het najaar op te halen zodat deze in de kas kon overwinteren. Hij deed een kurk op de scherpe punten aan het einde van elk blad, maar je moest wel alcoholist zijn om genoeg kurken te hebben teneinde je tegen alle stekels te beschermen. In het voorjaar ging de plant met de tractor weer naar opa. Zo ging dat jaar in jaar uit…… 

FLITS…. Met mijn planten tijdmachine ben ik terug in de winkel…. 

De verkoopster antwoordt dat de Agave elke week een beetje water mag hebben en in de winter om de twee weken. De klant koopt een schattig goudkleurig retro gietertje voor dit doel. Het gietertje…zo klein, die plant wordt zo groot…. 

FLITS…. Daar ga ik weer …

Iedereen in de familie wist dat de Agave kon bloeien, maar wanneer? Elk jaar was er de teleurstelling -vooral bij mijn vader- wanneer de plant niet bloeide. Hoewel mijn opa erg oud is geworden, heeft hij de Agave niet zien bloeien. 

Nadat mijn opa was gestorven bleef de plant bij mijn ouders. In de zomer stond de Agave tegen de schuur. In de winter, werd de stekelige plant niet meer in de kas gezet, maar in het ketelhuis. Daar was het weliswaar donker, maar toch lekker warm. Wat een schrik toen mijn vader de plant uit het ketelhuis wilde halen en bleek dat er een enorme bloemstengel uit was gekomen!! De meters hoge stengel kon bijna niet meer door de deur. Met veel kunst en vliegwerk werd het gevaarte op zijn plaats voor de schuur getransporteerd. 

De familie was in rep en roer. De Agave ging na 30 jaar bloeien! De bloemstengel bereikte een lengte van wel 6 meter. Iedereen kwam kijken. De krant werd gebeld en een fotograaf kwam om alles vast te leggen. De plant bloeide en bloeide…  Alle energie ging naar de bloem. De stevige bladeren zakten in als plumpuddingen. Bloeien deed hij en niks anders! 

En daarna ging de Agave dood. Aan de voet van de plant stond een kleine stek. Overbodig om te vermelden dat NIEMAND van de familie daar interesse in had.

FLITS… De planten tijdmachine brengt me terug in de winkel want ik ben aan de beurt….

De klant stopt het gietertje in de tas. Totaal onwetend van alles wat haar te wachten staat!


Fijne week
Hetty
Met dank aan mijn broer W. voor het opfrissen van mijn herinneringen.
romantische rozentuin.
De nieuwe volgers van deze week hartelijk welkom op mijn blog.
Eerst komt er een kale stengel uit het plantenhart.
Hier de 6 m hoge bloemstengel met de gele bloemen.
Van boven op het dak gefotografeerd. De bloemstengel komt tot het dak van de schuur.

De Agave zit in mijn DNA. Als ik er een in bloei zie moet ik hem fotograferen zoals hier in Madrid. Je kunt zien hoe de plant is uitgeput.
Recent gefotografeerd. Agave de voortuin van de Hortus Amsterdam. Als je in de buurt bent, hij is te zien vanaf de straat.

Mijn comments op jullie posts:
Zem: Van de week zag ik een citroenvlinder en moest aan je denken. Heb je al wat bijzonders op jouw vlinderstruik gezien?
Lisa: I am proud of you. I know how difficult it is to excavate a rose from your garden. But you did it! Now, buy a new one and hope for the best!
Groengenot: Dierama is een eye catcher. Maar niet de gemakkelijkste plant. Is niet helemaal winterhard dus altijd spannend of hij het overleeft.




Reacties

  1. Flits, ook ik ga in de tijd terug.Mijn schoonmoeder was gek op agaves. Ze had er de tuin vol mee staan.In de winter gingen die, best grote planten via de vlizotrap naar zolder.Arme schoonvader, die man deed het ieder jaar maar weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Seeing these agave blooms takes me back to a trip we made to Texas which is where I saw this phenomenon first. Thanks for the memories. I can imagine how your family felt when that huge plant bloomed. It is too bad your Grandfather didn't get to see it. I will be looking for a fragrant rose to replace the one I took out. Have a great week Hetty.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten