Vogels. The continuing story.

Lieve tuinvrouw M,

Het is al weer even geleden dat ik je sprak. Je herinnerde me aan het blog waarin ik vertelde dat mijn conservatieve vogels, geen niger seed wilden eten. En jij wilde weten hoe het is afgelopen.(lees het blog over mijn conservatieve vogels) Ik realiseer me dat ik mijn lezers zonder antwoorden in vertwijfeling achterlaat. Speciaal voor jou the continuing story:

Zoals je weet is het mijn plan om de vogels zomer en winter te voeren. Het heeft lang geduurd voordat de vogels - voornamelijk koolmezen en pimpelmezen- het vogelvoer station ontdekten. Maar eenmaal ontdekt, zijn ze niet meer weg geweest. Of het steeds dezelfde vogels zijn, dat weet ik niet zeker. Een koolmees is een koolmees nietwaar? Ze zien er allemaal hetzelfde uit.

Maar nu over het niger seed. In de maand februari heb ik met regelmaat twee puttertjes aan het niger seed zien eten. Ze zijn niet de hele dag in de tuin, maar komen 's morgens en tegen de avond. Van de zomer heb ik ze niet meer gezien. Ze hebben van de twee kilo niger seed die ik had meegenomen uit Schotland, één kilo opgegeten. Ik hoop dat ze terug komen deze winter. Het zijn zulke prachtige vogels en ik heb nog een kilo zaad!

De koolmezen en pimpelmezen hebben in het voorjaar nestjes gebouwd. In die periode heb ik hen gedroogde meelwormen gevoerd. (Ik heb de meelwormen geproefd. Ze smaken echt niet slecht; crispy).  Dit voer is eiwitrijk en goed voor de jonge vogels. Nadat de baby vogels zijn uitgevlogen, had ik toch veel vogels in de tuin! En eten dat ze deden… Soms wel 2 kg zonnebloempitten in de week. Ik klaag er niet over, want wat is het leuk die kleine hummels te zien opgroeien. 

Het is me ook gelukt om mussen in de tuin te lokken. Ik vind dat getjilp zo nostalgisch. Het juiste voer was een hele puzzel, maar uiteindelijk is het gevonden. Helaas houden mussen van regelmaat. En vooral REGELMATIG eten. Mijn lange zomer vakantie -die zij zonder eten moesten doorbrengen- werd niet op prijs gesteld. Nu heb ik al maanden geen mus meer gezien. Het zaad ontkiemt zelfs in het vogelhuisje! Wellicht komt het door de kat van de buren. Die is namelijk enorm fan van vogels. Met zijn donkere lapjes print is hij bijna onzichtbaar onder de heg. Hij loert...... Af en toe valt er een slachtoffer te betreuren.

Vanuit het keukenraam genieten we dus enorm van die beestenboel. En de koolmezen genieten ook van ons! Herhaaldelijk zit er een op de vensterbank naar binnen te kijken. Het kopje scheef, alsof hij wil zeggen: WAT DOEN JULLIE NOU?

Het zou voor jou ook leuk zijn om voer te strooien op je balkon. Of een nestkastje ophangen? Zet het gewoon op je verlanglijstje. Je bent toch bijna jarig! Ik hoorde afgelopen weekend dat koolmezen wel 6 hoog kunnen vliegen. Dus dat moet te doen zijn. En heel educatief voor je kleine meid. Zo leert ze spelende wijs vogels herkennen.

Lieve M, dit is het vogelnieuws uit Zeeland tot nu toe. Ik hoop dat al jouw vragen zijn beantwoord.

Fijne week!
Hetty
Nieuwe volgers veel leesplezier.
November, groenlingen
In de sneeuw, pimpelmees..... 
en roodborstje. 
Putters! Eindelijk is er belangstelling voor het niger seed. 
Baby koolmees of is het een pimpelmees? De kleur is nog niet goed zichtbaar.
In de zomer zie ik een tortelduif. 
En op de heg een Turkse tortel 
Kijk een mus! Zo gezellig dat getjilp.
Maar nu laten de mussen het afweten. Het zaad ontkiemt zelfs.  
Het vogelvoer station in de tuin.
Van de week vond ik in een van de potjes een verlaten nestje.... 
Zo mooi gemaakt, er lag nog een eitje in.

En voor de lezers die net als M ook een "continuering story" over een blog willen weten, schrijf je vraag in de comment hieronder. Ik doe mij best!

Mijn comments:
Rob: Yes I am interested to read more about mulching. 
Zem: Die kleurtjes in de herfst. Geweldig.
Jan: Anna heeft het prachtig gezien door haar lens.
Nadezda: The cherry is indeed like an umbrella. Lovely autumn colours!


Reacties

  1. Het is een pimpelmees herken je aan het zoro masker... tip voor volgend jaar koop levende meelwormen. Ze komen dan uit je hand eten. Bij thuiskomst komen ze van her en der aan gevolgen ze vliegen nog net niet mee binnen voor een portie wormen. Voor de rest een geweldige blog

    BeantwoordenVerwijderen
  2. It is fun to see the birds of your garden. I have lots of these House Sparrows at my feeders. Too many really. They chase away other birds.
    Have a great week.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie voederinstallatie heb je in de tuin.
    Ja, je kunt de vogels lokken, maar ze moeten er - ten eerste -zijn en - ten tweede - komen ;-)
    Ik ben voorzichtig begonnen met voederen, als het koud blijft zet ik meer voederplaatsjes in.
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten