Geurende bloemen en planten.


Laatst, op de terugweg naar huis, stopte ik aan de waterkant van de Oosterschelde. Ik deed het raam van mijn auto open. Ik snoof een zilte lucht, vermengt met zeewier en diesel op. Zeeland. Maar met mijn ogen dicht, was ik in Bretagne! Geur roept onmiddellijk herinneringen op.

Ook bloemengeuren roepen sterke herinneringen bij me op. Matthiola, de plant met de sterke violieren geur, brengt me steevast terug naar mijn ouderlijk huis. Mijn moeder had eens een boeket met violieren in de kamer gezet. De geur was zo sterk, we konden het binnen niet verdragen! Hetzelfde geldt, wat mij betreft, voor hyacinten. Ik vind ze heerlijk ruiken, maar wel op de tafel buiten!

Nu de rozen beginnen te bloeien geniet ik van verschillende rozengeuren. Tal van herinneringen komen bij me boven. Zo ruikt de roos 'Mme Alfred Carrière’ naar warme zomeravonden en de roos ‘Fantin Latour’ naar open tuindagen. De zeep van oma ruik ik in de roos ‘Blanche Fleur’.


Er zijn ook bloemen met een verrassende geur, zoals Iris germanica ‘Night Ruler’. Een bijna zwarte iris, met de geur van ….chocolade!

Niet alleen bloemen, maar ook blad kan zorgen voor een geur emotie. Het blad van de geranium macrorrhizum ‘White Ness’ geurt naar citroen. Als ik mijn ogen sluit ben ik in het schuurtje bij de buurvrouw, waar ze in de winter de geraniums bewaarde. En het kruidig geurende blad van de Cistus brengt me meteen naar een zinderend heet zuid Frankrijk.

Geurende bloemen en planten. Ze kunnen heel wat emoties oproepen. Het lijkt wel een vorm van tijdreizen!Matthiola tegen de schuur. Geurt sterk naar violieren.


Hyacinten heerlijk, maar alleen op de tafel buiten!Rosa  'Mme Alfred Carrière’, herinnert aan warme zomeravonden.


Rosa 'Fatin Latour', doet me denken aan open tuindagen.


Zeep van oma, daaraan denk ik bij deze roos....


...close up, rosa 'Blanche Fleur'


Lathyrus odoratus. Een bekende, sterk geurende eenjarige klimmer.


Viooltjes, geuren bescheiden in de zomerzon.Apart niet alleen qua kleur. Deze Iris germanica geurt naar chocolade.


Geranium macrorrhizum 'White Ness' met de geur van citroen.


Cistus. Het blad geurt naar de zinderende zon van zuid Frankrijk!


Rosa 'Old Boy'

Reacties

Je découvre avec plaisir le géranium macrorrhyzum "blancheur", une merveille de délicatesse ravissante. Ton jardin abrite le rosier Mme Alfred Carrière qui donne des roses superbes. La photo que tu nous offres représente bien toute la beauté de cette variété que j’affectionne aussi.
Belle journée
Anoniem zei…
Wat een leuke en bijzondere kijk op bloemen met de herinneringen eraan!
De rozen van de zeep van oma zijn prachtig!

Lieve groet,
Gerry
hagen vår zei…
Hei! Memories and smell is so important. Salt sea is one of my favorites. Childhood!
Beautiful pictures.
Ha det godt! Anne
Sophinies zei…
Ein wunderschöner Garten :))
Liebe Grüße
Antje
Well, isn´t it fantastic what travels we can make in our minds just with a fragrance! Lovely to look at it seems as well! Hope You have a nice week! :) MIa
Madelief zei…
Je rozen staan er prachtig bij Janneke! Bij mij komen ze ook langzaamaan in bloei. Wat een mooie tijd van het jaar!

Fijne week!
Wat heb je je bloemen prachtig op de foto gezet! De rozen doen het bij mij nu ook zo mooi en geuren dar het een lieve lust is!
Wat is dit weer een heerlijke tijd hè!
Geniet er maar veel van....

Groet Trijnie