Er is geen blauw zonder geel en oranje.


Bovenstaande titel is een uitspraak van Vincent van Gogh. In zijn kleurige schilderijen heeft hij heel veel blauw, geel en oranje gebruikt. Het zijn tegengestelde kleuren en daarom versterken ze elkaar.

In de tuin is geel “uit”. Het is een kleur die niemand wil hebben. Men heeft liever een tuin in pastelkleuren of een witte tuin. Ik was eens bij een kweker die geen gele planten meer op voorraad had. Zijn klanten wilden het niet kopen. Waarom toch deze afkeer van geel?

In mijn tuin is zeker plaats voor geel. Geen voorjaar zonder de vrolijke gele narcissen met oranje trompetjes. Deze narcis heet ‘Jetfire’. Met de narcis ‘Jetfire’ start het voorjaar vol vuur en vlam. 

Samen met deze narcis bloeit ook de Iris reticulata ‘Harmony’. Voor deze iris is het mooiste blauw uit de natuur gebruikt. Op de lip zit een geel honingmerk.

De narcissen en Irissen maken samen een spectaculaire combinatie. Door de narcissen lijken de irissen blauwer en de irissen maken op hun beurt de narcissen geler.

Er mag dan voor Vincent van Gogh geen blauw zijn zonder geel en oranje, voor mij is geen lente zonder narcissen en irissen!


In 2015 is de tuin geopend op 24 en 25 april van 10.00u- 17.00u.


Oranje cupje van Narcis 'Jetfire.'


Narcis 'Jetfire'.


Jetfire, lekker zonnig geel.


Iris reticulata 'Harmony'. De dauwdruppels zitten er nog op.


Met geel honingmerk op de onderste lip.


Na al die jaren is er een heel veld ontstaan.


Geel en blauw, deze kleuren versterken elkaar.
  


Er is geen lente zonder blauw, geel en oranje!Vaas met Irissen tegen gele achtergrond. Schilderij van Vincent van Gogh. 


Bizar toeval, een week later zag ik deze brief in het Van Gogh museum. Daarin staat de uitspraak van Vincent van Gogh geschreven: Pas de blue sans jaune et sans orange.

Alle nieuwe volgers van harte welkom! 

Reacties

Janneke zei…
Inderdaad, ik begrijp de afkeer van geel ook niet, zeker in de lente hoort geel er helemaal bij, het is een echte voorjaarskleur. Blauw en geel/oranje altijd goed. Wat doen jou Iris reticulata's het goed, zich vermenigvuldigen is er hier niet bij. Ik weet wel waar het in zit, te natte venige grond.
Groet, Janneke
Le bleu est une couleur très présente dans mon jardin mais je ne néglige pas la teinte jaune. Certaines variés de fleurs donnent une belle prestation dans cette couleur surtout parmi les annuelles estivales.
Belle journée
Marian zei…
Leuke post...en die afkeer van geel in de tuinen is al heel lang aan de gang, ik snap het ook niet...geel is bij uitstek een voorjaarskleur..in de natuur zijn de gele bloemen zowat eerst aan het bloeien...het is een prachtige combi, die narcissen en die irisjes...
Anoniem zei…
Gelukkig hou ik van kleur en ik wordt er blij van.
De foto's van deze bloemen zijn prachtig!
Vanmiddag was ik nog even aan het wandelen en wat ik het eerst tegenkwam was geel speenkruid!
Geniet er maar echt van!

Lieve groet,
Gerry
Heerlijk hoe de kleur geel juist de tuin zo'n warme gloed geeft.
Een fijne dag gewenst Hetty.
hagen vår zei…
Hei! Lucky you. We must wait a week or two, maybe three to see this. Beautiful pictures. Anne