Herten in de tuin. Wat nu?


Echt, ik vind het heel leuk om een hert in het “wild” te zien. Maar als ze in de tuin komen eten is dat een heel ander verhaal. In Oostkapelle is dit heel normaal.

Iedereen heeft wat verzonnen om herten af te schrikken. Cd’s, menselijk haar, plastic zakken, vlaggen of heel fanatiek, een hele kooi om de tuin!

Ook mijn tuin werd bezocht door herten. Ze zijn namelijk gek op rozen. Ik wapende me met schrikdraad. Voor ik dit geïnstalleerd had incasseerde ik heel veel schokken- doet hij het?- Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar.

Maar de herten kwamen terug. Ze aten dit voorjaar een spoor door mijn tulpentuin. Wat nu? Geen tulpen meer?

Ik hoorde toevallig dat Hovenier Jan Pouwelse (www.pouwelsetuinen.nl) tuinen zocht om te bespuiten met een nieuw middel tegen herten en konijnen. Ik was dolblij dat mijn tuin mee mocht doen aan deze proef. Het middel heet Rabbix en is van ECO style.
(www.ecostyle.nl ) Het verdrijft konijnen, hazen en herten op basis van geur.

Begin juli werd het middel op de heg gespoten. Eerst werd de verpakking stevig geschut. Daarna werden alle filters uit het spuitapparaat genomen om verstopping te voorkomen. Het middel rook peperig. Ik moest er net niet van niezen.

Het is nu half september en ik heb sindsdien geen hert meer gezien, hoewel ze nog regelmatig worden gesignaleerd in dorp. Ik hoop dat dit middel snel op de markt komt voor particulieren. En als het mag, in niet te kleine verpakkingen mijnheer ECO style?

Gelukkig help Moeder natuur ook een handje. In Lelystad is namelijk een wolf gevonden. Dood, maar toch.

Dus wolven, bij Lelystad linksaf. Roodkapje wacht op jullie….


romantische rozen tuin                                               herten


Zo kan het ook worden opgelost.

Schrikken, herten keutels op de oprit 's morgens vroeg!

Schrikken, 's morgens vroeg herten keutels op de oprit !


De ene dag waren de tulpen nog prachtig...

herten

De volgende dag waren de meeste tulpen opgegeten.

hert

Afgelopen winter tijdens een wandeling zag ik dit hert. Heel leuk in het "wild".

herten

Het nieuwe middel tegen herten.

herten

Begin juli. Rabbix wordt op de heg gespoten .


Filmpje van afgelopen winter om ongeveer half vijf. Het witte huis op de achtergrond is het onze.

Nog een opmerking voor Lotte, 

De herten zijn niet het hele jaar actief in de tuin. Meestal zie ik ze in het voorjaar en vroege zomer. Bij hevige regen moet je misschien nogmaals spuiten. Inmiddels ben ik een nieuwe trial gestart met hoge geluid tonen. Dat helpt ook, helaas als de batterijen op zijn niet! Dat overkwam me laatst. Nu hou ik het goed in de gaten en heb ik geen keutels meer gevonden. Wat ook helpt zijn planten zoeken die ze niet lusten. Kijk in de tuin wat niet wordt aangevreten en in de tuin van de buren om te ontdekken welke planten dat zijn. Hortensia en Rododendron zijn twee voorbeelden.
Succes
Hetty

 

Reacties

 1. Als tuinvrouw kan ik goed begrijpen dat je niet wilt dat de herten jouw tuin als avondeten zien...maar wat is dit bijzonder...Hier bij ons kom je misschien 1x in de 10 jaar een hert tegen...Druk bebouwd en dan moet je al op de heide gaan wandelen 's morgens vroeg wil je een hert tegenkomen. Ik vind het zo'n mooie dieren en zo dichtbij....ik ben er helemaal van onder de indruk. Ja en natuurlijk zonde van jouw prachtige tulpenbed.... lieve groet Marjon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De keutels op de foto zijn van reeën. Ook wij hebben herten en reeën in de tuin sinds een paar weken. Alle tulpenbollen opgegraven. Wat een ellende. Mijn open tuin via Groei & Bloei kan ik wel opgeven. Driehuis, gemeente Velsen. Wat mij betreft wordt het hier onbewoonbaar. Wat als ze de rozen straks opvreten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Toosje, het zijn pittige tijden! Probeer de Rabbix, helpt ook tegen konijnen heb ik gehoord. Succes

   Verwijderen
 3. Vandaag je blog gevonden en het nieuwe middel ( Rabbix ) ga ik zeker uit proberen.
  Wij hebben hier reeën, konijnen en hazen.
  Jouw blog toegevoegd aan mijn te lezen blogs.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zijn jullie nog steeds tevreden over die Rabbix? Nu moet ik eerlijk toegeven dat spuiten in de tuin tegen mijn natuur gaat. Behalve water en zonnecreme op mezelf. Lijkt me in alle geval stukken goedkoper dan een hele omheining, maar hoe zit het als het eens regent? Terug spuiten? Groetjes, Lotte (Sorry maar ik weet even niet hoe ik mijn naam bovenaan moet wijzigen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons nabij Giethoorn zitten veel reeën. Voor het eerst in tien jaar hebben reeën alle bloemen uit de geraniums geplukt. Alleen de bloemen worden afgebeten, de knoppen laten ze staan.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten