De paarse Morgenster.De paarse Morgenster is een bijzondere verschijning in mijn tuin. Hoe ik er aan kom? Geen idee, waarschijnlijk is deze 'ster' gewoon aangewaaid.

Er wordt ’s morgens altijd gevraagd naar de naam van deze tweejarige plant. De Morgenster (Tragopogon porrifolius) is een 1.20m. hoge, ijle plant. Elke ochtend gaan de amethist kleurige bloemen open tot het middaguur. Dan sluiten de bloemen zich en ziet de plant er groen en onopvallend uit. Er is overigens ook een gele variant. (Tragopogon pratensis)

Veel mensen hebben de Morgenster nog nooit in een tuincentrum te koop gezien. Dat is logisch, want de Morgenster heeft een penwortel. Planten met penwortels houden niet van verplanten. Het beste is deze ter plekke te zaaien. Na de bloei komen er mooie pluizenbollen aan. Zoiets als paardenbloemen, maar dan groter. 

Voor de liefhebbers verzamel ik altijd zaad van de Morgenster zodat ieder het thuis kan proberen, zonder in verleiding te komen om zaden te stelen.

De Morgenster is een plant voor matineuze tuinmensen. Want als de bloemen ’s middags gesloten zijn, hoor ik er niemand meer over!

Voor open tuindagen zie:       
De Morgenster, nog net niet helemaal open.

De Morgenster open

De Morgenster uitgebloeid

Pluizenbol van de Morgenster

Reacties

Globetrotter zei…
ik zou heel graag wat van de zaden bemachtigen. graag contact met de schrijver/ster !
Hetty zei…
Beste Nina, klik op de website onder het verhaal en stuur me een email.