De psychologie van de blauwe Meconopsis.

Geschreven 3 maart 2012

Mooiere hemelsblauwe bloemen dan de Meconopsis ken ik niet. Een moeilijker plant om te laten groeien ook niet. Verleden jaar kocht ik er een in Engeland. De prijs was natuurlijk hoog, maar de begeerte… ach groter.

Van de winter bekeek ik het tv programma frozen planet. Hierin was prachtig te zien hoe de natuur bevroor; hoe deze verstarde. In de lente smolten de rivieren en watervallen. Al het water begon opnieuw te stromen.  

Dit zette mij aan het denken. De Meconopsis komt oorspronkelijk uit de Himalaya. Om deze plant succesvol te laten groeien moest ik me verdiepen in de psychologie van de plant! In de Himalaya is het ’s winters (vries)droog en koud. De pot heb ik daarom zonder water in mijn kasje gezet. Daar viel gegarandeerd de hele winter geen druppel. Koud was het er wel af en toe. Nu de dagen lengen moest ik me weer verplaatsen in de plant. Smeltwater! De pot verhuisde in een pan water om het smeltwater na te bootsen. En warempel, na een kleddernatte week maakte de plant blaadjes!

De grond is het laatste belangrijke punt. Mijn Zeeuwse klei is in ieder geval  verkeerd. Zure grond heb ik gebruikt met het verplanten.

En nu afwachten wat mijn Meconopsis ‘Lingholm’ gaat doen. Het schijnt dat deze plant ook zaad geeft. Ik zie het al voor me, zoals in Engeland een veldje……...

Onmiddellijk stoppen met dromen!!!

Voor open tuindagen zie: 
 
                                                  romantischerozentuin.nl

Meconopsis veldje in Engeland


Reacties