Zelf gekweekte maretak.

Mijn autoradio is ingeschakeld op de Christmas station, dat wil zeggen 24 uur per dag kerstliedjes! Onderweg naar de stad zing ik lekker mee met Mariah Carry:


'I won’t ask for much this Christmas

I won’t even ask for snow

I’m just gonna keep on waiting underneath the mistletoe.....*)

uit*) ‘All I want for Christmas is you.’

 

(Ik vraag niet veel voor Kerstmis

Ik zal zelfs niet om sneeuw vragen

Ik blijf geduldig onder de maretak wachten…

 

Mistletoe!

 

O ja, ik wil nog een kerstboeket met mistletoe maken. Mistletoe of maretak, wat mij betreft hoort dat bij kerstmis. Voordat ik -zingend- naar huis rij haal ik nog wat rozen in de supermarkt om bij de maretak in de vaas te schikken.

 

Maretak groeit in bomen en is een groenblijvende halfparasiet. Voor water en zouten is hij afhankelijk van zijn gastheer. Er zijn allerlei oude gebruiken rond de maretak. Zo brengt hij geluk en ook een kus onder de maretak zorgt voor verbondenheid. (Daarom wacht Mariah Carry onder de mistletoe op haar geliefde)

 

Er wordt me vaak gevraagd of de maretak giftig is. Het blad en de takken van de maretak bevatten gifstoffen, maar de witte bessen niet. Dus als je de maretak binnen zet en er vallen wat bessen af, is dat voor een kind geen risico. Hoewel ik het niet zou aanbevelen!

 

Maar nu het kerstboeket.

Met de snoeischaar knip ik voorzichtig drie grote takken mistletoe uit de appelboom. Wat een rijkdom is het om dat te kunnen doen. Dan vul ik een vaas met water en zet de drie takken erin. De rozen schik ik erbij en tot besluit gooi ik er een draadje met lichtjes door. Klaar! Een kerstboeket in een handomdraai.

 

Ingewikkeld is het niet, als je zoals ik een maretak in je appelboom hebt groeien. Maar voordat het zo ver is ...... daar gaat enige tijd overheen. Het duurt ongeveer zeven jaar voordat je van je maretak kan oogsten. Maar dat heb je ook wat. Lees hier hoe je maretak op een boom kan zaaien.

 

En mijn tip, begin er dit jaar nog mee!

Fijne week

Hetty

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en veel leesplezier!

Er hebben zich al stevige takken gevormd waaruit ik kan kiezen
Vul de vaas met water.
Alleen de maretak in de vaas is al prachtig. 
Een bijzondere plant is het met die vreemde bladeren.
Witte rozen zou prachtig zijn, helaas die waren al uitverkocht. Rood kan ook.
 Slinger er subtiel een lichtsnoer op batterijen door. Plak het batterijhuisje aan de buitenkant van de vaas vast.

Wat je deze week in december kan doen.
Versier de kerstboom en ga er lekker bij zitten. 
Ik doe in december bijna niets in de tuin. Op die manier heb ik in januari weer zin.
Sluit het water van het buitenkraantje af als het gaat vriezen en dek vorstgevoelige planten af met vliesdoek.
Wil je nog meer verdieping over het onderwerp maretak? Hier kan je lezen hoe de maretak er na drie jaar uitzag. Experiment geslaagd Mistletoe zaaien.

Mijn comments op jullie posts:
Onbekend: Dank je wel voor het delen van de tip om Dahlia's onder een dikke laag blad van de leilinde te stoppen. Vervolgens af te dekken met antiworteldoek en met iets te verzwaren tegen het wegwaaien. Ik denk dat heel wat tuinmannen /vrouwen hier iets aan hebben. Ik heb nog blad van de notenboom. Dus ik ga het ook proberen.
Margriet: De tip zou voor jou ook kunnen werken. Een laag bladeren op de dahlia's is snel klaar en helpt toch weer een beetje nu je zo druk bent. 

Reacties

  1. Je hebt een flinke tak gesnoeid, groeien die maretakken ook weer snel aan? Mijn dahlia's in de volle grond heb ik afgelopen weekend nog snel even met stro bedekt. Die in een kuip zal het niet redden ben ik bang....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je bent nu zo ver dat je zelf al van je eigen gekweekte maretak kunt oogsten.
    Sfeervolle plaatjes van de kerststukjes, die je ermee maakte!
    Met de verbondenheid zal het nu helemaal goed zitten in jullie huiskamer ; - )
    Hartelijke groeten van Zem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten