Regen!

regen lucht

Regen! Mijn man en ik zaten maandagavond buiten op de bank; 27 graden, geen zin om naar binnen te gaan. Er kwam een windvlaag en…. Het begon te regenen.

 

De verleiding was groot om me nat te laten regenen, zo blij was ik. Toch renden we naar binnen. Door het open raam luisterde ik naar de regen. Hebben jullie dat ook zo ervaren? Die opluchting?

 

Met de regen komt bij mij ook de energie terug om wat in de tuin te gaan doen. Maar het valt nog tegen wat er mogelijk is. Mijn schepje gaat slechts 3 cm de grond in om vervolgens op de droge kleilaag te stuiten. Verplanten is dus een no-go. Toch wil ik iets doen. In een kist zaai ik veldsla. Dat kan namelijk nog in september. 

 

Vervolgens geef ik gehoor aan het geroep van de perenboom: ‘Pluk me, pluk me’. De boom buigt zo ver door dat de takken bijna afbreken. Met een omgekeerde hark heb ik de zwaarste tak ondersteund. Liever had ik de peren nog even laten hangen. Maar de merels hebben een enorme zin in peren nu ze alle druiven en appels hebben opgegeten. Ik heb slechts 7 appels kunnen redden van hun vraatzucht. De kisten met peren pak ik in, zodat ze daar niet aan kunnen beginnen. Ik hou ook van fruit!

 

Nu het elke dag regent knapt het gras op, maar er zijn nog veel bruine plekken. Ik laat het gras rustig bijkomen. Dat betekent, zo min mogelijk erop lopen en niet bemesten. Ik verwonder me dat het gras uit het gemeenteplantsoen al vrijwel groen is. Ook dit gras heeft geen water gekregen. Hoe kan dat. Een mysterie.

 

Met de regen is de zomer van 2022 tot een eind gekomen en ga ik binnenkort de plannen uitvoeren die ik in mijn agenda heb geschreven. Maar eerst moet er nog meer regen vallen……veel meer regen. 


Ik wordt zaterdagochtend op mijn wenken bediend als er een enorme wolkbreuk boven ons ons dorp losbarst. Straten staan blank, ook de onze. Zelfs de stoep staat blank aan onze kant. Dat is nieuw


Als al dat water in de bodem is gezakt kan ik vast mijn plannen verwezenlijken!

 

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en leuk dat jullie meelezen!

perenboom vol peren
Na regen komt zonneschijn, tijd om de peren te plukken.
peren in de boom
Er hangen veel peren aan de boom.
peren in een oude mand
Een idyllische mand maakt het pukken leuker.
druiven opgegeten door vogels
Alle druiven opgegeten door de merels!

straat ondergelopen
Zaterdagochtend.... straat ondergelopen tot aan de heg!

Wat je deze week in september in de tuin kan doen.
Tip. Gezien bij de Lidl, bloembollen te koop voor weinig. Narcissenbollen kan je al planten, ze houden van warme grond. Ook blauwe druifjes, dwerg Irissen en crocussen kunnen al worden geplant. Voor tulpen is het nog te vroeg, die plant ik eind oktober. 
Bind de slingerende takken van klimrozen vast. Eén keer harde wind in combinatie met regen kan funest zijn en de takken afbreken.
Zodra de grond vochtig genoeg is kan je planten delen. Spit ze uit en snij in stukken. Plant de buitenste stukken weer terug of ergens anders. Zij hebben de meeste groeikracht.
Als je nieuwe rozen wil planten speur alvast op internet om je keuze te maken. Ik heb al wat gevonden, jullie horen er nog van. Hier koop ik mijn rozen

Mijn comments op jullie post:
Margriet: De Gaura vind ik ook fantastisch. Hier gaat de plant iedere winter verloren. Misschien is het te donker of toch te nat. Maar het is een topper. Je kunt de bloemen ook zo mooi in een vaas zetten. Heb je dat al gedaan?










 

Reacties

  1. Zelden was regen meer welkom, ik kan me helemaal verenigen met je euforie!
    Eindelijk kunnen we iets verplanten, onze energie komt weer terug door het koelere weer.
    En, net als jij, had ik in allerlei potten veldsla gezaaid, én winterpostelein en nog wat rucola. Na de regen komt het al op: wat zit er toch voor geheime kracht in regenwater?
    Jouw merels zijn wel hebberig, hier laten ze nog wat over voor ons, ze pakken de vruchten uit het krentenboompje ; - )
    Lekker werken in de tuin, Hetty! Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je toch een leuke schrijfstijl! Zo herkenbaar, maar ook luchtig... het leest bijna als een sprookje (pluk me, pluk me zoals in Vrouw Holle)! Het loopt altijd goed af, er is altijd een oplossing of je geeft tips om het plezier in het tuinieren te houden. Daarom een dikke dank je wel!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk was de regen, de geur van de natte aarde alleen al! Gisteren kon ik eindelijk wat doen in de tuin, beetje onkruid gewied maar vooral snoeiwerk gedaan.Het was nog steeds heet.De appels, peren en druiven zijn geplukt. Ik had twee bomen ingepakt en van de rest is alles opgegeten. Van de druiven had ik de grootste trossen ook ingepakt.De Gaura heeft afgelopen winter overleefd omdat ik hem met stro had toegedekt, voorheen kocht ik ook ieder jaar een nieuwe omdat ik hem zo leuk vind. Vandaag ben ik in jouw buurt, ik ga naar Zoutelande

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten