Rip van Winckle. Een verknipte historische narcis.

Narcissen op Walcheren Westhove

Afgelopen week wandelden mijn vriendin en ik bij buitenplaats Berkenbosch. (Oostkapelle) Er zijn daar de laatste jaren duizenden gele narcissen aangeplant. Het is sprookjesachtig mooi. Tussen alle narcissen ontdek ik de historische narcis Rip van Winkle. De dubbele narcis is gemakkelijk te herkennen, want het lijkt net of hij in de papierversnipperaar heeft gezeten!

 

Ik heb Rip van Winkle jarenlang in mijn tuin gehad. De vorige eigenaar heeft hem waarschijnlijk aangeplant. Wanneer de narcis bloeide dacht ik altijd, wat een afschuwelijk lelijke bloem. De laatste jaren zie ik de narcis niet meer. Niet dat ik dat erg vind. 


Terwijl al deze gedachten door mijn hoofd flitsen rijst de vraag, wie was Rip van Winckle? Het klinkt als de naam van een staatsman of anders… de naam van een beroemde narcissen veredelaar? Ik zoek het op. Wat blijkt: Rip van Winkle is de hoofdfiguur uit een kortverhaal dat in 1819 in America is gepubliceerd. 

 

Het verhaal HEEL kort verteld: Rip van Winkle is een man van Nederlandse afkomst. Hij is geliefd bij iedereen behalve bij zijn vrouw. Om van haar gezeur af te zijn trekt hij de heuvels in. Hij ontmoet vreemde figuren, drinkt te veel en valt in een 20 jaar durende slaap. Wanneer hij ontwaakt blijkt de wereld totaal veranderd te zijn. Maar tot zijn vreugde ontdekt hij dat zijn zeurende vrouw er niet meer is. 

 

Wat een story, hoe kan ik daar ooit een blog over schrijven? Dan zie ik opeens de overeenkomst in het verhaal. Stel, ik ben die zeurende vrouw. De tuinvrouw die altijd lelijke dingen over Rip van Winkle zegt. Wellicht bloeit hij daarom niet meer in mijn tuin. Is hij -onder de grond- in een 20 jaar durende slaap gevallen, in de hoop dat wanneer hij ontwaakt, ik niet meer tuinier ….. Dat zou toch kunnen?

 

Zo zie je maar, met een beetje fantasie maak je van een lelijke narcis toch weer een mooi verhaal!

Fijne week. 

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers wat leuk dat jullie de moeite hebben genomen.Welkom!

narcissen westhove
In het bos duizenden narcissen.
Narcis Rip van Winkle
Hier heb je Rip van Winkle.
Narcis Rip van Winkle
Het lijkt net alsof ze met hun trompet in de papierversnipperaar hebben gezeten.
N. pseudonarcissus ssp. pseudonarcissus)
Maar er zijn ook enkele narcissen. Dit zou de wilde narcis kunnen zijn. 
(N. pseudonarcissus ssp. pseudonarcissus)
N. pseudonarcissus ssp. pseudonarcissus)
Die vind ik mooier.
N. pseudonarcissus ssp. major.
Het overgrote deel bestaat uit deze narcissen met gele dekbladen en gele trompet. Waarschijnlijk N. pseudonarcissus ssp. major.
Narcissen Walcheren westhove
Het is sprookjesachtig mooi.
Narcissen op Walcheren Westhove
De wandelpaden zijn vrij toegankelijk. Dus als je in de buurt bent....

Wat je in maart deze week in de tuin kan doen:

Het gras kan worden gemaaid en wanneer het regent, bemest dan het gazon.
Inspecteer je gereedschap. Is alles schoon en scherp voor het komende tuinseizoen?
Koop wat viooltjes en zet ze buiten op tafel voor het raam.
Zaai Lathyrus. Lees hier hoe: Lathyrus zaaien stap voor stap.


Mijn comments op jullie posts:
Lisa: We have had a sunny week and I hope we are turning into spring. I understand that you are starting with your garden jobs too.
Marthy: Nog een paar weekjes dan gaan jullie weer naar Frankrijk. Heerlijk, ik kijk er naar uit.
Margriet: Dat doet me goed dat je wat aan mijn schrijfsels hebt. Verleden jaar heb ik de dahlia's vroeg opgepot. Wat een ellende had ik ermee. Veel te lange slungelige planten en dat ijskoude voorjaar... Weet je het nog?















 

Reacties

  1. Ik vind hem juist wat hebben die dubbele bloem uit de versnipperaar, maar smaken verschillen. Het is wel een enorme gele zee dar. Prachtig! Aan jouw fantasie ontbreekt niets, haha. Hopelijk kun je ons over 20 jaar laten weten in je blog of Rip zijn hoofd boven de grond stak en tot zijn schrik jou daar nog zag! Ik leer best regelmatig iets van jou hoor. Zo heb ik mijn druiven nog met zwavel behandeld in februari, alleen niet die van jou met de yoghurt, maar spuitzwavel dus hoop dat die ook helpt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Hetty, all of these daffodils are gorgeous. Such a sunny happy flower. I love it when you give flower stories. Our daffodils are beginning to bloom here. They crocus are all blooming. It is beginning to feel and look like spring here. I have been busy a few days in the garden. So much I want to do but it is so muddy as the ground is thawing and we have had snow and then rain. I call this the mud season.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herkende onmiddelijllijk de narcis en de naam Rip van Winkle. Kijk hier maar even: https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2021/03/landgoed-keukenhof.html

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten