Een bijzonder contrast.


Bovenstaande foto heb ik op de Zuidas in Amsterdam genomen. De Zuidas is bekend als zakendistrict en heeft veel hoogbouw. Hier zie je mannen in strakke pakken haastig hun kind naar de crèche brengen. Maar ook jonge zakenvrouwen met torenhoge hakken op de marmeren vloer klikklakken. Lekker hard. You go girl! 


Niet een setting voor mooie tuinen zou je misschien denken. Maar niets is minder waar. Er zijn schitterende tuinen te bewonderen. Of de zakenmannen/vrouwen er veel van genieten weet ik niet. Misschien zijn de tuinen aangelegd uit prestige. Dat maakt mij niet uit. Ze zijn heel inspirerend.

 

Allereerst ga ik naar het gebouw van de postcodeloterij. De kantoormedewerkers kijken verbaasd van hun beeldscherm op als ik mijn camera naar boven richt. Wat is daar te zien in de lucht? Tien meter hoog staat een rij stokrozen. De stokrozen kijken me over de rand van het balkon aan. Het is moeilijk fotograferen tegen de lucht in, maar het contrast van de gladde glazen gevel en de stokrozen is magnifiek.

 

Verderop ontdek ik de kleurige tuin van Akzo Nobel. Deze tuin is boven op de parkeergarage aangelegd. De beplanting is los met fel gekleurde accenten. Het sluit naadloos aan bij het stukje ‘waste land’ vol geel onkruid. ‘Waste land’ op de Zuidas? Als daar een projectontwikkelaar zijn oog maar niet op laat vallen! 

 

Wanneer ik onder de snelweg (A10) door loop, kom ik aan de achterkant van de ABN AMRO bank. De gevel is donkergrijs en een veld witte Veronicastrum steekt daar mooi tegen af. Een plaatje! Bij de hoofdingang is een binnentuin. Ik spreek met de tuinman die daar net de nepeta afsnoeit. Hij verteld dat ze de planten geen water geven, want de tuin is uit het oogpunt van duurzaamheid ontworpen. Voor mij is het interessant om te zien welke planten dit overleven.

 

Als laatste voert een trap me naar het dakterras. Er is geen mens. Overal zijn zitjes en er is een zee aan bloemen. Wat moet het heerlijk zijn om hier de lunch te gebruiken met je collega’s. De gebouwen op de achtergrond zijn zelfs niet storend.

 

Mijn conclusie: De tuinen geven de Zuidas een bijzonder contrast. Het is niet alleen de stenen jungle met snelle jongens in strakke pakken en vrouwen op hoge hakken. Maar ook een oase van groen.

Fijne week

Hetty

romantische rozentuin

Nieuwe volgers, van harte welkom op mijn blog en leuk dat jullie meelezen!

Hoofdkantoor van de Postcodeloterij.
Het is moeilijk fotograferen tegen de felle lucht. Zie je de stokrozen over de rand gluren?
De tuin van Akzo Nobel. Op de achtergrond het stukje 'waste land' met het gele onkruid.
Je waant je ergens in Frankrijk
Prachtig die fel gekleurde contrasten!
Serene schoonheid. Veronicastrum tegen de grijze gevel van de ABN AMRO bank.
Binnentuin ABN AMRO.
De tuin is duurzaam aangelegd vertelt de tuinman. De planten krijgen geen water. Op de voorgrond zie je dat de herfstanemonen het niet allemaal redden.
Als je dichtbij fotografeert zie je niet....
Dat deze daktuin bij een kantoor hoort.
Daktuin op de Zuidas. Een bijzonder contrast met de hoogbouw.

Mijn reacties op jullie comments:
Margriet: mijn lavendel heeft de winter overleefd en is inmiddels alweer kort gesnoeid. Ik ben benieuwd naar jouw resultaat.
Lisa: Indeed, It is a two in one sculpture! And yes it was a cold and a rainy day at the installation.


















Reacties

  1. I read that many high rise buildings in big cities are trying to do this type of planting. I am glad that you got to see it and to show us.
    Have a great week Hetty.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je een boeiende reportage gemaakt over de beplanting aan de Zuidas!
    Mooie, doordachte beplantingen laat je zien: daar is goed over nagedacht .
    Je hoopt, dat de snelle jongens en meisjes er daar ook een beetje van kunnen genieten.
    Hartelijke groeten, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten