Bloembollen in potten. 5 tips voor beginners.


Bloembollen planten is een prima werkje voor de beginnende tuinier. Een bloembol heeft namelijk alles al in zich; het kan eigenlijk niet mislukken. Voor een kleine tuin of balkon is het leuk om bloembollen in potten te planten.  Maar ook in een grote tuin kun je mooie effecten creëren met bloembollen in potten. Dus wat staat je in de weg! Niets toch?

 

Wat heb je nodig:

 

Pot of mand, hoe groter hoe meer effect. 

Bloembollen. Tulpen, narcissen, anemonen, ga los! Zie foto boven.

Potgrond.

 

Ik hou persoonlijk van een combinatie van tulpen en narcissen. Narcissen maken het geheel minder stijf. De lage narcissen zijn hier het beste voor geschikt. Denk aan Sailboat, Thalia, Hawera of Pueblo. Ze zijn minder grof dan de grote trompetnarcissen en knakken ook niet zo snel als het waait. 

 

Het planten. 

Doe wat potscherven op de bodem van de pot. Vul de pot of mand tot een derde met potgrond. Zet de bloembollen op de potgrond. Doe er een laag potgrond over en plant nogmaals een laag bloembollen. Vul af met potgrond. Geef de bloembollen water. Dat is alles!

 

Hier de tips van Hetty op een rij:

 

Tip 1: Bloembollen kopen. Kijk niet alleen naar het plaatje op de voorkant, maar check de bollen aan de achterkant. Zijn ze beschimmeld, of zien ze er slecht uit, kies dan een andere verpakking. Hoe groter de bollen hoe beter de kwaliteit. Alle waar is naar zijn geld.

 

Tip 2: Zorg dat er een gat in de pot of mand zit, anders verdrinken de bloembollen en verrotten ze in de natte wintermaanden.

 

Tip 3: Plant bloembollen met het puntje naar boven. Heb je verschillende soorten gekocht, plant de grootste bloembollen onderin de pot en de kleine, zoals krokussen, in de bovenste laag.

 

Tip 4: En dan wachten tot het voorjaar? Wat saai, potten met alleen maar grond. Plant er viooltjes op. Dan heb je de hele winter iets om naar te kijken!

 

Tip 5: Tot slot, mocht het gaan vriezen, zorg dat de potten van de grond staan. De wortels van narcissen zijn bijzonder gevoelig voor vorst als ze in een pot zijn geplant. (Ik heb wel eens 100 narcissen moeten weggooien) Zet de potten op een stuk hout, of chique op van die leuke terracotta voetjes.

  

Ter inspiratie, wat foto’s van bloembollen in potten uit mijn eigen tuin. Ik wens jullie veel succes met planten.

Fijne week!

Hetty

romantische rozentuin

De volgers die afgelopen week zich hebben aangemeld van harte welkom.

 Deze grote manden doe ik niet vol aarde, maar ik zet er een plastic container in waar ik de bloembollen in heb geplant.

Gebruik je fantasie.....
Alle kleuren kunnen.
Terracotta potjes geverfd voor een speciaal effect.
Of zomaar in een papieren tasje op tafel.
Terracotta altijd goed.
Botanische tulpen. Het kan ook in een blik!

Aan de slag. Bloembollen planten in drie stappen: 


Potscherven op de bodem
Potgrond erin. Links de eerste laag bloembollen, de tweede laag in de rechter mand.

Viooltjes erbij en water geven. Klaar in 5 minuten.

Mijn comments op jullie posts:
Jan: wat veel paddestoelen in de tuin. Dat komt vast door die houtsnippers die je ieder jaar strooit.
Lisa: I hope you are right about the Albizia and it will take off soon, although I don't hope they are invasive!
Margriet: ik moet steeds aan jouw post over de indian summer denken. Ik zie overal de rood gekleurde zeekraal! Over de behandeling met zwavel op kersenbomen, daar heb ik geen ervaring mee. Misschien een leuk experiment!

 

 

 

 

 

Reacties

  1. I enjoy seeing all the bulbs that are available to you at the beginning of this post. Fun. This is a great post of potting up bulbs Hetty. I wish I had read this years ago. I had to learn the hard way. However as you say this isn't difficult. It makes me want to pot up some bulbs. Cheers and have a great week.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten