Madrid. A walk in the park.

Real Parque de El Retiro
Madrid eind november. Wat zal ik deze dag gaan doen? Een museum bezoeken? Dat staat voor morgen op het programma. Shoppen? Geen zin. Ik besluit het Palacio de Cristal te bezoeken in het Real Parque de El Retiro. Vandaag wat natuur snuiven in deze drukke stad.

Er staat een imposant 5 meter hoog hek bij de ingang van het park. Toch is de toegang gratis. Een groep van wel 10 mussen heten me welkom. Ze pikken vrolijk rond bij een eettentje op zoek naar de laatste kruimels. Het is een druilerige dag, maar de zon lijkt te schijnen als ik de kastanje bomen in hun hardgele herfstkleur zie. Verkleuren onze Nederlandse kastanje bomen ook zo mooi geel? Ik kan het me niet herinneren. 


In de verte hoor ik een saxofonist spelen. Hij is nergens te zien, maar wat heerlijk om dit sombere weer op te lichten met wat muziek.

Het park is in de stijl van Versailles aangelegd. Grote rechte lanen, die gekruist worden door andere rechte lanen. De lanen zijn omzoomt door heggen; eindeloos veel heggen. Wat moet dit een onderhoud zijn. 

Dan kom ik bij een enorme vijver. Het geluid van de saxofoon worden sterker. In de verte zie ik de man die voor deze melancholieke klanken zorgt. Hij speelt: 'Strangers in the night'. Wat heeft de man zich warm aangekleed! Op zijn hoofd draagt hij een muts met daarover een dikke shawl. Ook heeft hij rode handschoenen aan. Hoe het hem lukt om daarmee te spelen is me een raadsel. Ik gooi wat geld in zijn bakje en gebaar hem -omdat ik de woorden niet ken- wat is het koud hè. Hij begrijpt me en lacht om mijn gebaren. 

Na deze ontmoeting kies ik het pad naar het Palacio de Cristal. Het is geen echt paleis, maar een glazen plantenkas. De oude kas ligt aan een ovale vijver en is heel hoog. De kas -eind 1800 gebouwd- is van metaal en glas. De buitenkant is prachtig versierd met ornamenten en gekleurde tegels. Ik ga de wit marmeren trappen op, om binnen in de kas te kijken. Helaas is deze gesloten vanwege het slechte weer. Ik begrijp het als ik door de glazen deur naar binnen gluur. Want ook de vloer van de kas is van wit marmer. Het zou te veel werk zijn om elke avond al die moddervoeten van de vloer te soppen!

Vervolgens loop ik een rondje langs de vijver om te kijken waar ik een mooie foto kan maken van deze kas. In het water staan moerascipressen (Taxodium) De naalden zijn rood verkleurd. Later zullen ze allemaal uitvallen. Prachtig zijn die rechte slanke stammen die zomaar uit het water oprijzen. Het is een van mijn favoriete bomen.

Het begint harder te regenen, maar ik wil toch ook nog even in de nabij gelegen botanische tuin kijken. Ik vraag een vriendelijke park medewerker 
in mijn beste Spaans: 'Hola, dirección Jardín Botánico?' Rechtdoor en dan links antwoord hij me. Het is niet ver, aan de andere kant van de weg.

Druk is het niet in de botanische tuin. Geen wonder, want het begint te stortregenen! Ik schuil in het cafeetje en bestel koffie. Ook hier is alles van wit marmer. Het doet chique aan.

Gaat het nog minder regenen vandaag, vraag ik me bezorgd af. Maar er komt geen einde aan deze bui. Ik moet dus verder in de stromende regen. Langs de keurig geknipte buxushagen, de prachtige Acers in rode herfstkleur, de laatste rozen die nog bloeien en de eerste narcissen! Hetty, spreek ik mezelf toe, het is echt te nat voor deze prachtige botanische tuin. Zelfs voor een die-hard als jij!

Hier moet ik een andere keer naar terug. In de lente, als de zon schijnt!

Fijne week
Nieuwe volgers van harte welkom op mijn blog!
Real Parque de El Retiro
De gele bladeren van de kastanjebomen.....
Real Parque de El Retiro
.... lijken licht te geven.
Real Parque de El Retiro
Het park is in de stijl van Versailles. Lange rechte lanen.
Real Parque de El Retiro
De saxofonist speelt, met de paraplu op!
Cristal palace Madrid
Het Cristal palace.
Cristal palace Madrid
Mooi versiert.
Cristal palace Madrid
Detail tegel versiering.
Cristal palace Madrid
Ik loop een rondje langs de vijver.
Taxodium
Wat hou ik van deze moerascipressen!
Jardín Botánico Madrid
In de botanische tuin. Agave.........
Jardín Botánico Madrid
..........Buxus hagen, keurig geknipt.......
Narcis Inbal
......Warempel er bloeien al narcissen! Dit is Narcissus Inbal.
Jardín Botánico Madrid
De volgende dag! Met zon is de botanische tuin veel mooier.

Mijn comments op jullie posts:
Lisa: the transformation  is complete. Your house looks so vibrant. I guess it will be the talk of the town. I like it.
Zen: mischien zijn het zaailingen en hebben ze daarom een andere herfstkleur. Maar wat geeft het, ze zijn beide mooi.
Jan: je hebt weer een mooie reis gemaakt  op Ameland. Reacties

 1. What a wonderful place to tour. I love that Crystal Palace. I have always wanted to see one of these magnificent greenhouses in person. Too bad you couldn't go inside. Maybe next time.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het weer zat je die dag niet mee: jammer.
  De moerascypressen zijn heel mooi!
  Prachtig park, misschien kun je in lente of zomer nog een keer op herhaling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi park, jammer dat het zulk slecht weer was. Inderdaad, een keertje terug als het lente is..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten