Tuinieren, een les in geduld.


Vandaag trof ik de Dierama in bloei. Nooit van gehoord zullen jullie misschien denken. Is dat zo bijzonder? Voor mij wel.

In 2013 bezocht ik Great Dixter, een tuin in Engeland. Daar zag ik de roze plant voor het eerst bloeien. Ik kon jammer genoeg geen naambordje ontdekken. Een vriendelijke Engelse dame vertelde me dat deze plant ‘Angels Fishing’ werd genoemd. Die naam is goed gekozen. De bloemen wiegen op elk zuchtje wind heen en weer. De stengels zijn gebogen en fragiel. Het lijkt net de hengel van een forellen visser. Helaas waren geen planten of zaden te koop van deze beauty.

In de volgende tuin stond de plant ook. Dit keer stond er een naambordje bij. Dierama. Ik maakte vorderingen! Maar hoe ik zocht in de nursery, geen planten of zaden.

Ik zag de plant voor de derde keer in de tuin van Margery Fish. En wonder boven wonder, er waren zaden van te koop! Ik kocht meteen een zakje. Eindelijk had ik de zaden in bezit.

Dat najaar heb ik de Dierama gezaaid, maar er kwamen slechts twee planten boven. Deze planten heb ik met veel liefde in de tuin gezet en vertroeteld. Het jaar daarop verscheen alleen wat sprietig blad; geen bloemen.

Maar nog een jaar later… ZE BLOEIEN!

Het is geen plant voor beginners. Alles is moeilijk aan deze plant. De aanschaf, het opkweken, de winterhardheid en zelfs het fotograferen! De fragiele stengels bewegen continu. En het waait nogal eens bij ons aan zee.

Tuinieren is een les in geduld, maar het maakt me ook heel gelukkig!
Voor zo'n plant val ik als een blok.


De kleur...


......de beweging in de wind.


Na een jaar alleen een stengel.


De bloemen zijn wonderschoon.


De stengel is heel fragiel.


Een zakje met de felbegeerde zaden.


Een foto uit de tuin van Margery Fish.


Dierama in een Engelse tuin.

Reacties

Janneke zei…
Leuk dat je de Dierama zaden in de tuin van Margery Fish kon kopen en nog mooier dat je nu zelf een bloeiende Dierama in de tuin hebt. Koester de plant, vooral in de winter, maar in jou toch wel beschutte tuin in Zeeland zal het allemaal best lukken. Ik ken deze plant ook van tuinen in Engeland, maar vooral op Madeira waar ik hem voor het eerst zag.
Groet, Janneke
Wat een prachtige plant,Hetty.
En omdat er zo´n bijzonder verhaal aan vast zit,
wordt deze schoonheid daar nog mooier van.

Groetjes Ans

Groetjes Ans
Prachtig en wat een mooi verhaal. Van engelengeduld in de tuin en bij het tuinieren hoef je mij niet meer te overtuigen, daar heb ik meer dan genoeg ervaring mee, jammergenoeg misschien. Ach, je leert met je tuin te leven en elke tuin zal wel zijn eigen willetje hebben. Als iets dan wel een succes is, zij het zelfs pas na jaren, dan ben je eens zo gelukkig. Een toevallige klaproos in de tuin maakt mij al een gelukkig mens.
Conny's-blog zei…
Wauw dit is zeker een mooie plant zeg, lekker van genieten jij dan maar.................liefs.Conny