Juni is voor mij…. pioenrozen!


Juni. Waar moet ik beginnen? Er bloeit zoveel. Ik kies deze week voor de pioenrozen. Ze bloeien tenslotte alleen in deze maand.

In de eerste week van juni begint de gewone boerenpioen te bloeien. Deze struik is al heel oud want zij stond al in de tuin toen we het huis - 35 jaar- geleden kochten. De bloemen openen met een zacht roze schutblad. De binnenkant is gevuld met honderden kleine bloemblaadjes in roomwit. Na een paar dagen is de bloem helemaal naar wit verkleurd. Dan is ook het rode hartje zichtbaar.

Maar er zijn meer pioenen in mijn tuin. Bijvoorbeeld P. ‘Jan van Leeuwen’. Een witte pioen met lichtgele meeldraden. Hij bloeit heel kort, daarom zou ik deze niet meer voor een tweede keer kopen. Veel beter is P. ‘Laura Dessert’. Een schelproze pioen met eindeloos veel bloemen, die heel lang mooi blijven. Een van mijn favorieten.

Een andere favoriet, maar dan uit sentimenteel oogpunt, is P. ‘Sarah Bernhardt’. Deze pioen komt nog uit de tuin van mijn ouders. Dit is de pioen die vaak op de markt wordt aangeboden als snijbloem. Ze heeft sterke stelen en dikke roze gevulde bloemen die het prima op de vaas doen.

Soms hoor ik de klacht dat de pioenen niet willen bloeien. Dan staat de pioen meestal te diep geplant. De ‘neuzen’ van de pioenen moet boven de grond staan. Met neuzen bedoel ik de rode groeipunten die uit de wortel komen. In dat geval, haal dan in het najaar de plant omhoog met een spitvork of plant ze opnieuw.

Inmiddels geniet ik al twee weken van deze verrukkelijke bloemen. Enkel, dubbel of gevuld het maakt voor mij niet uit.


Heb jij nog een plekje over in de tuin, plant dan een pioen. Een oersterke plant met de bloemen om bij weg te zwijmelen!
Boeren pioen net ontloken, roze en creme kleur.


Verkleurd na enkele dagen naar  wit.


Dan is ook het rode hart te zien.


Paeonia 'Jan van Leeuwen'; mooi maar bloeit kort.


Een betere optie, Paeonia 'Laura Dessert'.


P. 'Laura Dessert' is het geen plaatje?


nogmaals.


Paeonia 'Sarah Bernhardt'


'Sarah Bernhardt' in de vaas.


Een mooie witte: 'Crinkled White'


Prachtige bloemen, niet zo groot als de andere.


Nogmaals; hier nog niet helemaal open.


Een nieuwe pioen in mijn tuin, 'Amalia Olson'.


Paeonia 'Gay Border June'
Reacties

Janneke zei…
Je hebt schitterende pioenen Hetty, en als ik de foto´s zie denk ik, ja die hebben wij vorige week in het echt gezien. Prachtig!
Gr., Janneke
ta collection de pivoines est remarquable. je remarque q'elles sont toutes dans un coloris très doux, charmeur et charmant. J'ai eu dans un jardin précédent la pivoine Laura dessert, je connais bien son raffinement. Quant à la pivoine Sarah Bernard, elle a ouvert ses fleurs pendant la min canicule au dessus de mon jardin. Ses fleurs ont vite cramé sans que j'en profite vraiment. Ton bouquet est magnifique, il a de la classe.
Belle journée
Deko Traum zei…
Hallo Hetty,,
Deine Paeonien sind wunderschön!

Liebe Grüße,
Ingrid
Wat een stel mooi heb jij zeg! Vooral die witte met dat gele hart! Is dat een boompioen?
Ik heb er ooit één gezien bij een oude mevrouw in een bosje achter haar huis. Totaal geen zon maar bloeien dat ie deed....onvoorstelbaar! En die rook ook zo heerlijk.....die wilde ik ook!
Helaas kan er eigenlijk niet meer bij.....

groet Trijnie
hagen vår zei…
Hei! Beautiful, beautiful. They have started here too. We have tulips and peonsies at the same time.
This spring has been so cold.
Ha det godt! Anne
Genoten van je pioenen Hetty, prachtig.

Groet,

Marieke
Marian zei…
Leuk...ik had ook net 'mijn collectie pioenen' geïnventariseerd om er een blogpostje van te maken, maar heb toch eerst maar een roos gedaan......
We hebben een paar dezelfde pioenen... hier zijn ze bijna weg, de beste tijd gehad alweer, alleen de Festiva Maxima bloeit nog maar net...ook zo mooi...net slagroom met aardbeien saus..
Madelief zei…
Je hebt prachtige exemplaren in de tuin staan Hetty! Bij mij doen ze het na een moeizame start ook steeds beter!