Tulpen vazen.


De tulp hierboven, komt uit mijn tuin. Het is een tulp die met een virus besmet is. Ik zet hem binnen in een vaas om de andere tulpen niet te besmetten. Toch wel mooi die strepen…

In de Nederlandse gouden eeuw bereikten de prijzen van tulpenbollen met een gestreepte tekening zoals hierboven extreme hoogten. In 1637 werden deze tulpenbollen verkocht voor de prijs van een Amsterdams grachtenhuis!

Als je het je kon veroorloven om zulke dure tulpen te kopen dan wilde je die natuurlijk goed presenteren. De tulpenvaas was speciaal voor dit doel ontworpen. Tulpenvazen waren meestal wit met een Delfts blauwe versiering. Wilde je echt imponeren, dan kocht je een tulpenvaas die uit meerdere etages bestond. Ik zag in het Rijksmuseum een tulpenvaas zo groot als ik zelf ben!

Ik weet niet zo goed wat ik van tulpenvazen vind. Zijn ze mooi, of mooi van lelijkheid? Het is in elk geval een gemakkelijke vaas voor diegene die niet kan bloemschikken. Stop in elk tuitje een bloem; het kan niet mislukken.

Om het verhaal uit de 17e eeuw af te ronden, het is slecht afgelopen met de hoge prijzen van de tulpen. Toen men ontdekte dat de gestreepte tulpen met een virus besmet waren, bleken de tulpenbollen niets meer waard! De prijzen stortten in en menig koopman ging failliet.

Wat over bleef waren de tulpenvazen.

Maar of ik ze mooi vind? Ik blijf twijfelen.Nieuwe tulpenvazen. Nog steeds te koop.


In het Rijksmuseum. Tulpen vaas zo groot als ik ben.


Zo hoorde het in de 17e eeuw.


Gezien op de Keukenhof. Impressie van een 17e eeuwse woning met tulpenvaas.


Stel je voor, een tulpenbol voor de prijs van een Amsterdams grachtenpand!


Bloemschikken voor dummies, mijn eigen tulpenvazen.Stop in elk tuitje een bloem en klaar.


Toch wel schattig in een tuitje, Vergeet-me-nietje, Ipheion en blad van fluitekruid.Reacties

Je suis émerveillée devant cette colonne pour tulipes. Cet objet joliment décoré est impressionnant par son originalité. J'aime beaucoup tes petits vases insolites et joliment mis en valeur avec ces quelques brins de myosotis. C'est ravissant.
Belle journée
Anoniem zei…
Hoi Hetty,
Ik deze vazen ook wel een paar keer gezien, maar ik kan er ook niet goed aan wennen.
Die lage vind ik nog wel wat hebben want dan kun je nog wel zo schikken dat je een soort biedermeijer krijgt of zoals jij gedaan hebt een aantal bij elkaar en dan een paar gaten vullen, geeft weer luchtigheid.
Een mooi verhaal over de tulpen!

Lieve groet,
Gerry
Madelief zei…
Jammer dat sommige tulpen bij jou in de tuin een virus hebben Hetty. Bij mij is er met een deel van de tulpen die ik heb geplant ook iets mis. Ik trek de bladeren er zo uit en er zijn nauwelijks bloemen. Ik ben bang dat de grond te vochtig is.....

Net als jij weet ik ook niet zo goed wat ik van tulpenvazen vind. Zelf heb ik ze niet. Wel vaak mee in mijn handen gestaan :-)

Een goede week!

Madelief
Janneke zei…
Ik vind tulpenvazen mooi van lelijkigheid, is dat goed gezegd? Toch denk ik er al jaren over om er eens een voor mijn verjaardag te vragen van de Porceleyne Fles, de historie er achter vind ik altijd zo mooi. Zo'n grote is dan weer niet nodig, haha, gewoon een leuk maatje.
groetjes, Janneke
Marian zei…
Ik vind die tulpenvazen ook mooi van lelijkheid...sommige. Dingen hebben dat, dan zijn ze zo lelijk dat het gewoon leuk of mooi wordt...zelf hoef ik er geen...nee, ik denk dat hij dan nooit gevuld zou zijn.
Leuke post zo, raar eigenlijk he? Dat het allemaal achterhaald is, zo gaat het eigenlijk met alles, eerst heel veel waard en dan ineen niets meer..
Haha.....die tulpenvazen....wat zij die toch lelijk! Misschien nog wel mooi van lelijkheid, ik weet het niet. Maar geef mij maar jouw tulpenvaas voor dummies........véél mooier!

Groet Trijnie